Hur lång tid tar det att återvinna garn från begagnade plagg?

Billigt garn? Ja. Miljövänligt garn? Självklart. Men är det inte tidskrävande att återvinna garn från gamla tröjor och annat secondhand-skrutt? Kanske det. Men både du och garnen är värda den lilla tiden. Grotta ned dig i den fascinerande processen att återbruka garn till din stickning och virkning, och upptäck att det också är ett sätt att förlänga njutningen av ditt garngosande. Mm... dra fram sprättkniven, kära garngalning!

Från begagnad tröja till som nytt garn... Hur lång tid tar det?
Stickad klocka

"Men tar det inte en väldans TID att slakta?" undrar — och konstaterar — Klara.

Om det tar lång tid att återvinna garn? Att jaga rätt på en begagnad tröja och sedan återbruka garnet ifrån den till ny, ljuvlig stickning och virkning?

Lång tid? Alltså, snackar vi om dig personligen eller om planeten?

Du ska strax få en tidsöversikt över de olika — och njutbara! — stegen i garnåtervinning.

Självklart beror den exakta tidsåtgången på hur plagget du slaktar, filear och repar upp faktiskt är uppbyggd, men det kan vara bra att ha ett hum, om du nu behöver planera in det i kalendern.

Har du gott om tid över helgen? Då kan du hinna med de flesta steg på en dag. Behöver du utnyttja små tidsfickor här och där, då och då? Då kan du dela upp momenten över en vecka eller flera.

Dessutom: Många steg kan du helt enkelt hoppa över!

Men låt oss först konstatera att tiden det tar att återvinna en begagnad Dobber-tröja till stick- eller virkfärdigt garn inte är någonting jämfört med den tid, energi, arbetskraft och klimatpåverkan som krävs för att odla, skörda, bereda, spinna och färga ett kilo lin till lingarn.

Jo, självklart tar det flera timmar och en hel del handfast arbete att repa upp och tvätta garn från secondhand-plagg. Det är en del av tjusningen med att återanvända garn. Snacka om att förlänga njutningen!

Är inte det själva poängen med handarbete, åtminstone nu i modern tid? Nu bland snabbmode, snabbmat, dygnet-runt-shopping på nätet och AI-chattbotar?

Att skapa och göra något själv tar tid. Det får ta tid. Och det är din, bara din tid. Så gör det inte enbart för att spara pengar eller för att minska ditt klimatavtryck.

Det tar betydligt längre tid att sticka eller virka en egen tröja än att slinka in på närmaste KappAhl och rycka åt sig det som råkar vara modernt den aktuella veckan. Ja, hur lång tid tar det egentligen att virka eller sticka en vuxentröja för hand? Ett par veckor, ett halvår, flera år? Det beror på, och vem bryr sig?

Upcycling av garn! Så här lång tid kan det ta att återvinna garnet från en tröja.

Det som är viktigt är att du får använda dina fingrar, dina händer, din hjärna. Att du har varit med hela vägen, varenda maska, från provlappar och de där minskningarna som hamnade fel, och de upprepade och omstickade varven, för att inte tala om att fästa de förbannade garnändarna... Du har lyckats skapa något, av bara pinnar och garn, nästan ur tomma intet.

På samma sätt är det så mycket mer tillfredsställande att själv jaga rätt på en begagnad märkeströja och slakta den för att komma åt garnet. Att förvandla massproducerat mode till skönt och gosigt garn som du kan virka och sticka något unikt av. Det är mer en bonus att det både är billigare och mer miljövänligt än nytt garn.

Jo, det tar längre tid med den här typen av gör-det-själv-garn, jämfört med att klicka hem några ack så läckra härvor och nystan från nätbutiker eller att gå in i en garnaffär.

Och det är värt varenda minut. Väl? Okej, jag fattar: precis som med andra sorters handarbeten passar det bara vissa själar. Passar det dig?

Är det värt din tid att återbruka garn?

Det är en lyx och ett privilegium att ha en hobby eller en fritidssysselsättning, för att inte snacka om att ägna tid åt annat än TikTok-surfande och shopping. Kan du unna dig något så "onödigt" som återvinna garn när det finns färdiga nystan i affärerna? Jag hoppas det. Det är sådant som ger livet en mening utöver det där vardagliga gnetet.

Om du...

  • är fullständigt, upp över öronen tok-kär i garn och vill gosa med dem mest hela tiden

  • gillar att förvandla gammalt till nytt

  • anser att din fritid ska följa en fiberrik diet

  • vill spara pengar

  • vill puffa för en hållbar livsstil

  • föredrar att sticka och virka personliga prylar framför dussinmode

  • diggar unika garner framför standardnystan med skrytsamma banderoller runt midjan

  • vill få utlopp för dina frustrationer med en sprättkniv

  • älskar secondhand-shopping...

Ja, då bör även det här med att återvinna garn ingå i din garngalenskap, utöver stickning och virkning.

Om det tar lång tid att återvinna garn? Inte jämfört med att sticka en tröja.

Hur lång tid tar det från begagnad tröja till pysselfärdigt garn?

Hur många minuter och timmar det tar att förvandla ett begagnat slaktplagg till fräscht och pysselvänligt stick- och virkgarn beror på hur slaktplagget ser ut, vilka sömmar som har använts och vilken sorts fibrer som spretar i det. Givetvis.

Olika typer av garn-redskap kan göra återanvändningen av garn roligare, inte nödvändigtvis snabbare.

Men du behöver inte återvinna en hel tröja eller kofta på en gång, utan kan lugnt dela upp stegen, över dagar och veckor.

Ska du sticka eller virka något litet, till exempel de alldeles nödvändiga provlapparna? Då kan du börja med att återvinna garnet från en ärm. Eller ett bakstycke. Du behöver inte bli färdig med rubbet direkt.

Nog predikat. Uppskattningsvis tar de olika återvinnings-stegen så här lång tid:

Hitta/köpa lämpliga kläder att återbruka: från en kvart till flera veckor

Hur lång tid tar det att hitta en tröja stickad i 100 % ull?

Var hittar du blivande garn? Börja i din egen garderob! Rensa ut ditt eget överflöd av stickade och virkade plagg, oavsett om de är köpta eller handgjorda. (Och tänk på att du kan förvandla nästan alla kläder och textilier till tygremsor och trikågarn.) Sedan kan du ge dig ut på begagnatjakt, efter andras ratade modeplagg.

Ju fler ljuvliga slaktplagg som du lyckas hitta på loppisar och i secondhand-butiker, desto skickligare lär du bli på att upptäcka de riktigt fyndiga fynden.

Ska du ändå iväg på ett ärende? Kolla upp om det finns en begagnatbutik eller loppmarknad i närheten som du kan passera. Kanske har du en kasse eller två med bortskänkes-prylar att ta med?

Och jo, det kan tyckas gå väldigt fort att shoppa begagnat i nätbutiker som Sellpy, men det krävs en hel del klick och letande även där. 

Njut av jakten! Precis som med andra skattjakter och svampletande är det inte vinst varje gång, och det är det som gör det så spännande.


Frys- eller värmebehandling: några minuters effektiv tid

Är du skeptisk till att handla begagnat i rädsla för skadedjur? Inte för att skrämma upp dig ytterligare, men du vet väl att mal och pälsänger och andra insekter flyger och kryper in i bostäder genom öppna fönster och andra hål, oavsett varifrån du köper dina kläder och garn?

Hur som helst, för att försäkra dig om att dina secondhandfynd inte är fulla av kryp- och kräk-ägg som kan kläckas och börja mumsa upp dina garnskatter kan du antingen frysa eller värmebehandla dina slaktplagg.

Nej, du måste inte. Men du kanske vill?

Det tar inte mycket av din tid, men du kan förstås behöva tömma ett fack i frysen, boka en extra tvättid eller planera måltiderna så att du kan utnyttja eftervärmen i ugnen. Eller dra igång bastun, om du har en sådan.

Plocka fram och undan: fem till tio minuter per gång

Urk! Så mycket ludd! Så många marinblå dammråttor av lin.

Om du bor tillsammans med någon (dig själv?) som irriterar sig på stök, och att det är garn och grejs framme överallt, hela tiden, ska du absolut avsätta lite tid till att både plocka fram och att plocka undan dina garnattiraljer.

Garnåtervinning är dessutom en aning mer dammalstrande än enbart stickning och virkning med våra härliga trådar. Om du inte är vän av färgstarka dammråttor (du kanske döper dem?) är det bra att köra ett litet svep med en (hand)dammsugare på golv, plana ytor OCH dig själv. Det är visserligen lite piffigt att få knallrosa brösthår av lingarnsludd, men utomstående kan titta så konstigt på en.

Sprätta sömmar och rensa: från en kvart upp till två timmar

Att överlista en söm med en sprättkniv är så härligt!

Ah! Sprättning! Dekonstruktion! Om du har tur... Tur? Det handlar givetvis om att du har varit skicklig när du har valt vad du ska sprätta, för vissa sömmar är bara att dra loss med ett par snabba knyck. Ja, även på bussen på vägen hem från loppisen.

Men även märkeströjor som har monterats med de där sömmarna som ser ut som kedjestygn brukar ha bitar som kräver ett försiktigt sprättande för att rädda så mycket garn som möjligt, som maskinstygnen som fäster tvättlappen. Är axelsömmarna overlockade? Klipp bort dem, och pilla bort garnstumparna. Du behöver verkligen inte spara på varje tråd.

Vissa koftor, kjolar och andra plagg kräver att du försiktigt sprättar eller pillar upp sömmarna tråd för tråd. Du *kan* göra det medan du tittar på Netflix, sitter i telefonkö eller konverserar, men se till att du har bra belysning (och kanske ett förstoringsglas), särskilt om sömmarna är gnetiga och garnet är mörkt.

Om du slaktar och filear ett plagg som du själv har stickat eller virkat lär du förbanna dig själv för att du vävde in garnändarna så väl och dolt.

Är det inte märkligt hur produktiv du kan känna dig när du pillar isär något? 

Jo, att nysta dubbelt garn tar lite tid. Men det är det värt!

Nysta (för hand) och repa upp: från ingenting till tre timmar

Behöver du nysta garnet du repar upp? Ibland.

Om du tänker avkrulla och rengöra garnet genom att tvätta det kan du ofta härva eller linda det direkt från de sprättade, stickade eller virkade styckena. Någon för-nystning behövs inte.

Men du vill förmodligen nysta garnet medan du repar upp om:

  • du tänker virka eller sticka med garnet ungefär som det är, även om det är uppreps-krusigt eller småvågigt (och du anser att det är rent nog)

  • garnet är luddigt, hårigt eller lite klent, och kräver ett försiktigt lirkande för att det inte ska tappa hår eller gå sönder

  • du vill dela på ett dubbelt garn till enkla trådar

  • den begagnade tröjan är stickad eller virkad med flera färger, kanske randigt eller i ett flerfärgsmönster, eller är stickad med flera trådar i samma färg, omväxlande från en kon och en annan (det förekommer i vissa kommersiellt stickade plagg, och i handstickade plagg med garn i olika färgbad)

  • du vill ha en garnåtervinningssyssla att göra på bussen eller tåget

  • du tänker knyta ihop kortare (men ändå lagom stick- och virkvänligt långa) garnlängder före härvning eller lindning.

Om du nystar för att du struntar i om garnet är slätt eller inte kan du använda en nystmaskin. I övriga fall är det garnvänligare (och makalöst meditativt!) att göra det för hand.

Och just det: nysta INTE hårt om du jobbar med ull och andra djurhår. Du vill inte sabba elasticiteten i garnet.

Härva garnet: 20 minuter till två timmar

Härvor är en oslagbar garn-form för tvätt av garn. Eller för ångning, som också är ett bra sätt att släta ut upprepskrulligt garn.

Men härvor passar bäst för garn med en stor andel av naturfibrer. Annars är det bättre att linda garnet runt ett tvättbart kärl.

Härvtiden hänger lite på vilka redskap du har. Om du har ett härvträ går det fortare än om du gör härvorna kring en stol eller en kroppsdel (underarmen). Om du har en härvel (ett vevat härvträ på ben) går det fortare än ett härvträ. Om du har pli på övriga familjemedlemmar, och kan sätta dem i arbete, går delegation fortare än något annat.

Vissa garn mår bäst av att lindas runt kärl, och små plastbackar är utmärkta för det.

Linda: 20 minuter till två timmar

De garn som ska eller kan lindas runt kärl för att bli släta och pysselvänliga kan vara lite knepigare att hantera än härvgarn, eftersom de är ofta är slinkigare och mer flyktbenägna. Lindning kräver lite mer koncentration, men kan ändå göras framför tv:n.

Som tur är behöver du bara göra en av dessa två, alltså härva eller linda, men se till att ta många pauser för att att inte bli trött i axlarna. Dela hellre upp jobbet över flera tillfällen än att knäcka kroppen.

Tvätta garnet för att göra det slätt igen: tio minuter effektiv tid

Du kan tvätta dina garn i diskhon.

Måste du tvätta och avkrulla det upprepade garnet innan du stickar eller virkar med det?

Nej, nej. Du kan ånga det istället, om du bara har korta garnlängder. *fnissar* (På riktigt: Om du bara har repat upp ett gäng varv på din pågående stickning eller virkning, dra fram ångstrykjärnet eller koka upp en kastrull vatten på spisen. Garnet avkrusar sig i ångan.)

Men du måste ingenting, annat än att ha roligt och försöka vara snäll mot dig själv och dina medmänniskor.

Du får bättre kontroll över dina maskor, din masktäthet och utseendet på tyget om du stickar eller virkar med ett slätt garn, och personligen väljer jag rena garn framför skitiga.

Om du föredrar fräscha garn, och stickar eller virkar i ett strukturmönster som ser bättre ut i jämna maskor... ja, då ska du tvätta det upprepade garnet.

Tvättning av härvor och lindkärl är i huvudsak en passiv aktivitet, även om det handlar om handtvätt.

Du lägger härvorna i blöt, vispar runt lite, sköljer dem och fluffar innan du hänger dem på tork. En baggis. Okej, du kan behöva tvätta två gånger (och ha ättika i sköljvattnet) om det är rejält skitigt. Ett lindat kärl kan du ställa i diskhon för att låta den suga upp vatten, och rotera det så att vattnet kommer åt överallt. Eller så spolar du av i duschen.

Garn på härvor kan du också köra i ett knippe i hand- eller ulltvättprogrammet på tvättmaskinen. Se till att du har knutit runt härvorna på flera ställen, tvinna ihop härvorna till hälften och lägg dem i en tvättpåse. Tyvärr missar du chansen att se garnet magiskt släta ut sig.

Upprepat, härvat och tvättat ullgarn hänger på tork.

Torka garnet: väntan i en till tre dagar

När garnet torkar kan du göra något annat. (Fast det låter mer spännande att sitta och titta på garn som torkar, än färg som gör detsamma...) Fluffar du härvorna under torktiden får garnet mer stickstuds och torkar snabbare.

Försök inte att snabba på torkningen genom att hänga härvor i torkskåpet. Garn behöver ofta lite tid och tyngdkraft för att släta ut sig.

Däremot är det smart att stänga in torkställningar eller torkskulpturer av lindade garnbackar någonstans, så att inte klåfingriga familjemedlemmar eller husdjur kommer åt dem. Balkongen? Nja, bara om den är inglasad, på grund av fågelbajs och annat naturskräp.

Omnystning: en kvart till en dryg timme

Vadå? Om du behöver nysta igen? Om du har tvättat garnet har det nu torkat, men är i form av mumsiga härvor, eller udda kärl med garn lindat runtikring. Och det är inte särskilt smidigt att sticka eller virka direkt från en härva (hej trassel!) eller från en inlindad flaska. Nystan tar betydligt mindre plats och är lättare att hantera och förvara. Okej, härvor är också lätta att förvara.

Om du har en garn-/nystvinda plus en nystmaskin går nystningen som ett kick. Och vilken kick det är!

Annars... tja, hur mycket pli har du på övriga familjemedlemmar?

Nä, nystning är mysigt och alstrar så många idéer, passar absolut till tv-tittande, och ger dig dessutom chansen att upptäcka om garnet kanske har svagheter, är slitet eller har irriterande fabriksknutar. Knipsa bort det du ogillar.

Om du har en hjälpreda hemma går garnåtervinningen så mycket fortare.

Visst [&#*%£!] har du tid att återvinna garn

Jag förstår. Du har saker att sticka och virka, måltider att äta, sömn att sova och jobb att jobba.

Och jo, det kan kännas knepigt att knöla in garnåtervinning i ett redan snärjigt schema. Särskilt när du kan handla köpegarn på postorder mitt i natten.

Men vi snackar en kvart, tio minuter i taget. Kanske en halvtimme. En halvtimme då du kan säga: "Nej, jag hinner inte ha bråttom just nu. Jag ska leka och kela med mina garn."

Det är du värd. Du — och planeten.


Har du en fråga eller ett tips om att återvinna garner?

Är det mer något du skulle vilja veta om att återvinna trådar från gamla plagg till fräscha stickgarn och virkgarn? Eller har du ett bra tips för stick- och virktokiga som också är refashionistas (sådana som skapar nytt mode av gammalt mög)?

Dela med dig!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!