Jannica med flera undrar hur hon ska göra för att använda ett annat garn än det som står angivet i hennes beskrivning. Ja, hur hittar du ett bra ersättningsgarn för [märke på garn]? Kan du använda vilka nystan du vill, och vad måste du i sådana fall tänka på?
Att byta ut garn är en baggis. (Alltså att ta ett annat slags garn, inte att växla till nytt nystan av samma sorts garn.)
Jag gör det hela tiden. Det finns liksom inte många mönster där "återvunnet garn från en Jack & Jones-tröja" står på materiallistan.
Ja, när jag tänker efter har jag bara använt "rätt" garn en enda gång, när jag var 11 och stickade på beställning.
Det gör jag aldrig om. Varken att sticka på beställning eller att låta mitt garnval dikteras av en fabrik.
I de flesta stickbeskrivningar och virkmönster står det att du bör använda ett speciellt garn för att få det bästa resultatet.
Och det är självklart att garntillverkarna skriver så, eftersom deras business är att kränga garn, inte uppmuntra till kreativitet och bus.
Jag menar, vad kostar garnet till en tröja? Kanske fem-, sexhundra spänn. Beskrivningen? Någonstans mellan gratis och 30, 50 kronor.
Vilket är riktigt usla nyheter för den som vill försöka försörja sig på mönsterkonstruktion. (Och nej, jag tänker inte ens gå in på piratkopiering av mönster.)
Men om garnet är dyrt eller har försvunnit från marknaden (till exempel om du vill sticka något från en stickbok från 50-talet), hur gör du då för att byta garn?
Psst! Är det ett nytt sorts garn som du letar ersättningsgarn till? Kerstin tipsar om att du kan använda webbplatsen Yarnsub.
Ja, för det första måste du bestämma dig för vad som är viktigast för dig:
Vill du klona modellen, alltså göra en nästan exakt kopia av prylen som finns i beskrivningen?
Eller vill du bara låta dig inspireras av en läcker look?
Om du tar det färdiga mönstret som en kreativ kick har du inga som helst bekymmer. Då kan du byta garn av lust och längtan och plånbokspip. Experimentera. Ersättningsgarn kan bli en schyst uppgradering.
Resultatet blir förstås något annat än designern hade tänkt. Och det är toppen. Jag menar, varför sticka och virka själv om du ändå bara gör dussinprylar?
Men om du vill skapa en klon måste du leta upp ett garn som ...
1. har samma struktur och fall som originalgarnet. Ett bouclégarn i ull ger inte samma resultat som ett merceriserat bomullsgarn. Ett vältvinnat akrylgarn ger inte samma resultat som långhårigt mohairgarn. Ett garn i matt bomull ger inte riktigt samma fall som ett merceriserat. Och ett vanligt stickgarn är inte alls detsamma som ett fransgarn eller ett volanggarn.
Bilden brukar ge dig en vink om vad det är för sorts garn, om inte beskrivningen talar om det.
2. ger just dig den masktäthet som står angiven i beskrivningen. Med korrekt masktäthet är det buslätt att byta garn. Eller så räknar du helt enkelt om och justerar siffrorna efter dina fingrar. Det är bara pluttifikation, inget krångligt.
Men materialet då? Är inte det viktigt?
Jodå, absolut. Materialet påverkar strukturen och fallet på garnet, och det är det som är viktigast för att beskrivningen ska "fungera" som det är tänkt. Men du kan till exempel mycket väl byta ut ett typiskt stickgarn i akryl mot ett lika typiskt stickgarn i superwash-ull och få ett ännu bättre resultat.
Ett blandgarn i bomull/viskos eller ull/bomull/akryl kan ibland vara mycket mer smickrande för modellen än ett i ren bomull.
Ska plagget stickas i ett elastiskt garn (som ull) blir du bara ledsen om du försöker maska det i ett stumt garn (som bomull).
Och du kan mycket väl få samma masktäthet med ett mohairgarn som ett bouclégarn... Men mohairtyget blir lätt och luftigt, och bouclébiten tjock och stabbig.
Vilket är en finfin P3-övergång till masktätheten.
Om du vill klona en beskrivning ska *din* masktäthet stämma överens med den masktäthet som står i beskrivningen. Du måste alltså sticka och virka provlappar. Ja, gärna i pluralis, för en enda fjuttig lapp säger inte mycket.
Nuffrorna som står i stickmönstret eller virkbeskrivningen är uträknade för att ge specifika mått.
Om dina maskor och varv inte stämmer överens med stick- eller virkfastheten i beskrivningen kan du omöjligt få samma resultat av beskrivningens siffror.
En vink om masktätheten får du från garnets banderoll, men det är *din* masktäthet som avgör.
Jag lyckas aldrig få min stickfasthet — eller för den delen min kropp — att stämma överens med någon annans. Så jag räknar alltid om färdiga beskrivningar.
"Hur då?" undrar du nu. Så här räknar du om beskrivningar (grundkursen).