Ullgarn för 2 kronor hektot, virknålar för några spänn, D-ringar och symärken för 1 krona styck ... Det är lätt att göra pysselfynd och hitta rätt mönster som är så gott som gratis.
Min absoluta favorit är att gå till en begagnatbutik, som Myrorna, där du kan fynda garn i form av udda nystan, stickor, virknålar, knappar, gamla mönster och plagg som du kan återvinna garnet från. Och på bronsplats: reagarn från postorderfirmor.
Vem som får silvret? Före postorder, men efter begagnat? Auktionssajter som eBay eller Tradera.
När du vinner budgivningen på en garnauktion är du säker på att du inte betalat mer än det just du vill och har råd med.
Jag har både köpt och sålt på nätauktioner under många år, och det finns inget som slår den shoppinglyckan. Det är som att ha Sveriges (eller världens, när det gäller eBay) största, fräschaste loppis rätt i rutan. Vanligtvis får du dina auktionsvinster direkt hem i brevlådan. Second hand plus postorder — det går verkligen att hitta billigt, lyxigt garn.
Nedan hittar du allmänna och specifika spartips på många olika garnsorter ... Garn? Stickor? Virknålar? Jajamensan!
- 9+ sätt att sticka och virka billigare
Ladda ned samlade, smarta snåltips för stickare och virkare.
- Handla begagnat
Vad ska du tänka på när du shoppar garn och annat secondhand i butik? Här är mina bästa knep!
- Är du rädd för att dina gamla garn ska ha mal och pälsänger, eller är de bara smutsiga?Följ föryngringstipsen för retrogarn.
- Köpa nytt garn? Så här räknar du ut vilket garn som är billigast.
- Ullgarn
Letar du efter gulligt billigt ullgarn? Nystan och härvor i svenskull för växtfärgning, finare garn i shetlandsull, lammull eller merinoull? Härliga ullblandningar, till exempel med mohair (från getter), angora (från kaniner) eller alpacka (från lamadjur)? Här hittar du spar- och fyndtips för dig som letar efter garn från våra fyrfota vänner.
- Bandgarn, pälsgarn, effektgarn
Är du sugen på håriga pälsgarn, effektgarn eller bandgarn? Syntetfibrer kan vara hur snygga och läckra som helst, och även dem kan du fynda... och återvinna.
- Bomullsgarn, bomullsblandningar, virkgarn och stickgarn
Bomullsgarn är ofta mycket lätta att återvinna. Och det ska du göra. Inte bara för plånbokens skull, utan för att miljön och samvetet kräver det. Typ. Här hittar du återvinningstips som gäller just bomull.
- Akrylgarn
Herrejösses. Akrylgarner är billiga. Det ingår i hela plast-konceptet. Behöver du verkligen ha fynd-råd för något sådant? O ja, det behöver du. Gå genast och spana in spar- och återvinningstipsen för akrylgarn.
- Stickor, rundstickor, virknålar
Spartips! De billigaste stickorna och virknålarna köper du begagnade på välgörande institutioner som Kupan (Röda Korset), Stadsmissionen och Myrorna. Rundstickor måste du granska noga. De kan vara försvagade i biten mellan "slangen" och stickan. Går de sönder kan du laga dem med superlim, men det är onödigt att inleda en relation med sådant klibb. Och ta med den en stickmätare — ibland är storleken inte utsatt. Du kan också behöva mixa och matcha mellan olika märken för att få ett helt par jumperstickor eller knippe strumpstickor. Men mixa inte material: en 4 mm metallsticka och en 4 mm plaststicka passar inte ihop. Bambustickor fyndar du bäst på postorder, direkt från en grossist/tillverkare.
- Knappar, häktor, blixtlås, dragkedjor
Återvinningstips! Blixtlås och knappar är svindyra, och om du använt billigt, återvunnet garn upptäcker du snart att knäppena kostar halva skjortan. Eller koftan, då. Sprätta istället loss dragkedjor och knappar från avlagda plagg. Ibland är second hand-kläder så billiga att det är värt att köpa en jacka bara för att komma åt det delbara blixtlåset.
- Tyger, stuvar, stuvbitar, tyg
Spartips! Gillar du att sy också? De billigaste tygerna får du tag i genom att sprätta och klippa från gamla plagg. Kläder syr du för minst antal riksdaler genom att ändra och reparera, istället för att sy från scratch.
- Beskrivningar, stickböcker och virkböcker
Det finns ingen anledning att köpa nytt här heller. Dels finns det så många gratis beskrivningar på nätet — och på biblioteket, dels finns det så många enorma samlingar av urklippta mönster (ur veckotidningar) och gamla Idéjournalen och Allt om handarbete och Flitiga händer och... Begagnat är alltså vägen. På nätauktionssajter finns det säljare som specialiserat sig på ljuvliga antikvariska sticktidningar och virkböcker.