Shoppa secondhand, på loppisar eller i begagnatbutiker, när du vill ha tag i billigt garn! Plus virknålar, stickor, knappar och annat till stickning och virkning. Här är skattkartan till fynden + smarta knep för att handla begagnat som garngalning.
Mina många rundstickor? Dem köpte jag begagnat. Mina virknålar? Detsamma. Det gröna vävgarnet? Hittade jag på en loppis. Den stora samlingen blivande garn på vinden? Inköpt på loppisar och i begagnatbutiker av det välgörande slaget.
Ja, om du vill handla billigt garn, billiga stick- och virkredskap och material att återvinna är det secondhand-shopping som gäller.
Sedan tidiga tonåren har jag handlat nästan uteslutande begagnat (inte när det gäller mat, då). En garngalning kan utföra sin konstnärliga gärning både (miljö)smart och snålt genom att shoppa secondhand.
Fram med anteckningsboken, för här hittar du:
Du som älskar garn kan hitta underbara skatter på loppis eller i begagnatbutiker. Här är förslag på secondhand-pärlor som du kan spana efter, och var du vanligtvis hittar dem.
Men kolla först vad *nya* saker kostar, så att du inte betalar för mycket. Att något säljs begagnat är ingen garanti för att det är billigare än sådant som är nytt eller säljs på rea.
Och för att verkligen fynda: betrakta prylar och plagg som råmaterial, blivande tyg och garn, knappar och dragkedjor. Då gör du såväl miljön som din kreativitet en tjänst. Och jo, ditt kontoutdrag lär också gilla det.
Större garnvänliga redskap, som spinnrock, garnvinda, härvträ, slända, kardor, nystpinne kan finnas bland sybehör, men eftersom textilkunskapen inte är särskilt spridd kan du lika gärna hitta sådana prylar i möbelavdelningen eller bland kuriosa.
Rafsa igenom de mer filijoxiga smyckeslådorna. Om du gillar maskmarkörer åt det blingblingiga hållet är det här du hittar dem. Eller delar som du kan använda till markörer som du pysslar ihop själv.
Här kan du hitta redskap till garnåtervinning, som härvlar och garnvindor. Och även riktigt smarta möbler till garnförvaring. Ett vitrinskåp, kanske? En arkivhylla? Ett nattduksbord med många smålådor? Ett vinställ?
Visst, du kan göra fantastiska fynd på loppisar. För nästan inga pengar alls! Och ofta går slantarna till välgörenhet. Tjihoo!
Men även om det känns som att du tjänstgör vid fronten i kriget mot konsumtionssamhället kan det hända att du handlar dumt. Gör onödiga köp. Kastar bort pengar och tid på bjäfs.
För att undvika det, följ mina budord för begagnatshopping:
Innan du ger dig iväg på fyndjakt till en begagnataffär som tar emot gåvor, samla ihop gammalt skrot som fyller lådor plus skåp och skänk bort det till butiken.
Varför? För att du mår bättre ju mindre pryttlar du har runt omkring dig. Dessutom får du kanske hyllplats över till mer garn? Ahem.
Bara en kvarts sakletande i ditt hem får dig också att inse hur mycket saker du redan har, nödvändiga eller inte. Det gör dig till en kräsnare — och bättre — shoppare. "Varför har jag så många lock och så få burkar? Jag ska inte köpa ett par jeans till förrän dessa fem är utslitna! Hade jag redan så mycket raggsocksgarn?"
Se bara till att det du skänker är helt och rent och säljbart. Men jo, du kan även donera en ofärdig stickning med tillhörande nystan. Ibland kan det vara det enda sättet att orka avsluta ett projekt.
(Och du behöver inte tipsa mig, även om jag gärna köper sådana paket.)
En smart och sparsam shoppare handlar efter lista. Basta.
Du kanske klarar av att handla i mataffären efter en liten lista i huvudet? Grattis. Själv måste jag skriva upp och bocka av, på papper eller i mobilen. Annars glömmer jag potatisen till potatissalladen, och kommer hem med ett kilo finsk lakrits.
För "sällanköp" bör du definitivt ha en önskelista på pränt, elektroniskt eller i en analog anteckningsbok. På den skriver du upp allt det där icke ätbara som du tror att du absolut vill och bara måste, måste ha. Ett par ny-gamla brallor, till exempel. En salladsskål, kanske. Självrandigt strumpgarn, givetvis.
Men till skillnad från middagsingredienser och samlarobjekt bör du vara lite mer svepande på din garn-önskelista.
Skriv inte "4 nystan av färgnyans 001 av garnet XXX", för sådana shoppingfasoner hör till dem som låter sitt skapande dikteras av färdiga recept och paketlösningar. Nix, formulera din lista så att den lockar till kreativitet, garn- och fyndglädje och rafflande loppisjakt. Det är betydligt roligare och mer personligt att improvisera utifrån de juveler som du gräver fram i högarna.
Till exempel ...
- Garn som är lämpligt till grytlappar, inte grönt
- Knappar som passar till koftan
- Kroknålar (alla grovlekar utom 5 mm)
Det finns fyra poänger med att använda en önskelista:
Usch vad trist och vuxet, va? Nästan lika trist som att shoppa efter en lista. Men det finns så många fantasieggande blivande garn och andra pysselprylar att frossa i på begagnatmarknaden att du lätt köper för mycket, bara för att rädda de små raringarna från att brinna upp i ett fjärrvärmeverk.
Även vi secondhandfrälsta måste begränsa vår konsumtion om planeten och våra mer privata livsmiljöer ska vara trivsamma, så gör budgeten till en sport. Skriv upp ett maxpris på din önskelista och försök slå det ("Begagnad herrtröja i ullgarn: inte mer än 50 kr"), eller sätt en maxgräns per begagnat-besök.
Ska du bli en riktig mästar-secondhand-shoppare, en champion! en riktig sprinter! nummer ett, yeah baby, daddy-O...! Ja, då behöver du som andra atleter regelbunden träning, för att veta när och var du hittar de bästa fynden. En halvtimme över lunchen på fredagar? En ny butik i månaden? En loppis varje söndag under säsong?
Jag kör en 20-minutersrusning varannan vecka, ungefär, och oftast torr- eller fönstershoppar jag. Det vill säga låter bli att köpa något.
Kanske framför allt för att klädhängarna brukar vara fyllda av 100 % akryl, och det står INTE på min önskelista.
Även en begagnatskattjakt där jag inte lyckas ta hem något byte betraktar jag som en seger. Dels för att jag sparat pengar genom att köpa absolut ingenting, dels för att varje loppisrunda är lärorik på sitt sätt.
Till exempel har jag lärt mig att den gamla secondhandskrönan inte gäller något vidare i Stockholms innerstad. Alltså myten om att begagnat-affärer i "finare" delar av stan också skulle ha finare avlagda plagg. Eller dyrare.
Nix-pix.
Det är inte heller säkert att kommissionsbutiker, alltså sådana där du kan lämna in dina gamla kläder och tjäna en halv hacka om de säljs, har himla mycket fashionablare blåsor än välgörenhetsaffärer som Myrorna, Röda Korsets Kupan eller Emmaus.
Dessutom kör jag alltid en runda med materialbingo bland klädställningarna, för att träna på min förmåga att känna igen garnmaterial genom blick och känsel. Vilket kan låta som fullständigt onödig kunskap, tills du råkar på en koffert med mysterienystan utan banderoll runt midjan.
Många begagnatbutiker har en hög eller två med kläder som är extra billiga. Det kan bero på att kläderna är lite smutsiga, tillhör fel årstid eller att de har hängt osålda en aning för länge.
Vi snackar alltså om plagg som bönar och ber om att bli räddade och få ett nytt liv, på något sätt.
Här hittar du billigast pysselmaterial.
Kom ihåg: Tänk inte att de ratade plaggen är just kläder. Tänk att de är reservdelar, stuvbitar, lappar ... Och självklart blivande garn! Dragkedjorna, knapparna, tyg-märkena och annat kan du sprätta loss och använda till precis vad du vill.
Om du hittar guldklimpar i "allt ska bort"-högen skärper du även din fyndarblick till turen runt resten av butiken. Få saker lär slå det du redan har hittat.
Har du fyndat? Lyckats göra några schysta bockar på din önskelista? Kanske några fina nystan från sybehörsavdelningen?
Finemang! Innan du låter dina nya fynd leka med dina andra garn, se till att värmebehandla (ugnsbakning går finfint) eller dubbelfrysa dem och andra textilier för att bli av med eventuella småkryp, som mal, pälsängrar och vägglöss.
Sedan kan du tvätta eller återvinna garnet för att göra det redo för en match med stickorna och virknålarna. Visst är det härligt att skapa med hjärnan istället för med plånboken?
När du placerar dina nygamla garn, stickor och knappar på plats, passa på att rensa ut lite till. Börja redan nu att samla ihop till ett par kassar med plagg och prylar, som du kan skänka bort till nästa gång du ger dig ut för att skattleta "begagnade" eller blivande garn.
~*~
Mina skattjakter i Stockholm brukar gå till den begagnataffär som ligger närmast den plats där jag har ett annat ärende. Men annars är mina favoritbutiker Stockholms Stadsmission i Liljeholmen och Myrorna på Fleminggatan.
Var loppisjagar du helst? Låt det inte vara en hemlighet! Det finns gott om gamla garn-godsaker till oss alla.