Bomullsgarn har fått rykte om sig om att vara ett billigt material. Moder Jord och överkastvirkaren håller nog inte med. Men det finns hopp! Här hittar du spartips och framför allt återvinningsknep för den mjuka fibern.
För en massa herrans år sedan, närmare bestämt 1950, beskrevs bomull så här:
"Bomullen är billig att producera och eftersom den är mycket lätt, går det att pressa ihop fantastiska mängder i en bomullsbal. Den blir alltså billig att frakta."
(Ur Vi vill, specialnummer om hemtextilier, 1950.)
Och ingenstans i texten står det något om barnarbete eller miljögifter. Eller sötvattenförbrukningen.
Nu för tiden låter det förstås annorlunda.
Även om du som medveten konsument ser till att köpa ekologiskt och fair trade är bomull skurkaktig i miljöhänseende.
Låt mig citera en mer modern källa, nämligen Värlsdnaturfonden WWF (Via Internet Archive):
"Bomullsproduktion leder alltför ofta till ett ohämmat utnyttjande av vattenresurser och mark som påverkar både människor och de naturliga ekosystemen på flera sätt"
Vill du fortfarande frossa i billig bomull?
Självklart ska du göra det! Du kan ju återvinna garn från gamla plagg, och fortsätta att njuta av bomullens slitstarka, mjuka egenskaper.
Om du behöver massor av bomullsgarn av samma grovlek och färg till ett jätteprojekt, som ett virkat överkast, spana in de garnbutiker som har just "överkast-special". Vartofta garn brukar till exempel ha det.
Du kan också ibland hitta övergivna överkastprojekt i begagnatbutiker eller på säljsajter som Blocket, Marketplace och Tradera.
Behöver du ytterligare argument för att återvinna just bomull? Då har du ett rackarns bra här: Garn som du återvinner från gamla, tvättade plagg är färdigkrympt. Du slipper alltså chockas av att tröjan eller duken drar ihop sig på fel ställen efter tvätt, och det din provlapp säger efter vanlig tvätt är det som gäller. Tjoho!
Vi kör väl ett till argument för återvinning, va? Återvunnet garn är så mycket mjukare än köpe-bomullsgarn, just för att det redan har tvättats och slitits.
Sämsta prylarna att återvinna: allt som tycks vara virkat av små rutor eller motiv. De brukar vara just det, och du får bara en massa stumpar att jobba med. Och det finns roligare sätt att återvinna virkade dukar än att slakta dem för garnets skull.
Bästa plaggen och prylarna att återvinna: Tröjor och gardiner. De är ofta stickade eller virkade i hela, långa garnlängder.
Irriterar du dig på garn som delar sig när du stickar eller virkar? Då har jag dåliga nyheter: De flesta garn som du kan återvinna från kommersiellt stickade plagg är otvinnade. Trådarna löper alltså parallellt och garnet är splittrat från början. Så vad göra? Du kan antingen vänja dig vid att maska med flera trådar, eller tvinna det på egen hand. Ett sätt att tvinna garnet är att nysta det på nystmaskin flera gånger. Till sist är det tillräckligt tvinnat!
Vill du vara säker på att garnet är tvinnat? Välj då att återvinna garn från handstickade plagg eller virkade löpare och gardinkappor. Kika också på kommersiellt stickade tröjor med hålmönster — tappade maskor och omslag kan avslöja om garnet är tvinnat eller inte.
Handstickade och virkade prylar är också det enda sättet att säkert hitta bomullsgarn av de typiska virkgarns-grovlekarna, allså 8/8, 8/4, 12/3, 12/6 och så vidare. Det sista numret i de storlekarna säger hur många trådar det är i garnet, så pilla upp en ände och räkna. Eller ännu hellre: provvirka ett masktäthetsprov för att vara säker på att du hittat ett garn av rätt grovlek.
Bomullsblandningar är oftast ännu trevligare än ren bomull.
De bästa bomullsblandningarna att återvinna är de som består av bomull/akryl. Akrylen ger också garnet stickstuds och gör plaggen lättare än om de hade varit i ren bomull.
De bomullsblandningar som går absolut sämst att återvinna är de otvinnade av bomull/viskos. Bomullen och viskosen har nämligen olika sträckning, så viskosen kommer att bölja sig runt bomullssträngen efter återvinning.
Linda eller härva? Egentligen fungerar det att härva ett bomullsgarn när du återvinner det, men jag brukar ändå alltid linda bomullsgarn, mest för att nystanen kan bli helt enorma. Eftersom bomull är oelastiskt tar det ingen skada av att sträckas ut.
Bomullsgarn är bland de enklaste att återvinna. Och särskilt de ljuvliga bomull/akryl-blandningarna. Här hittar du exempel på återvunna bomullsnystan och -härvor.
Garn med knutar! (Röd bomull/akryl)
Favoritblandningen av fiber: Bomull och akryl. Favoritfärgen: Rött. Klarrött. Och rött med en blå klang, inte gul.
Så det här garnet är formidabelt …
Tunt bomullsgarn i lila, blått och svart
Hade det inte varit för färgen på garnet, skiftningarna i lila, blått och svart, hade jag aldrig köpt herrtröjan från H&M på Myrorna.
Visst, jag dyrkar …
Blandgarn i bomull och ull
Vad är det som är så speciellt med blandgarn i bomull och ull?
Det här ljusgrå-melange garnet från en Indiska-kofta är i 60 procent bomull, 40 procent …
Ljusblå-beige-vitt garn bomull/akryl
Ett mjukt, bekvämt helårsgarn? Det är detta flamfärgade ljusblå-beige-vita bomull/akryl-garnet!
OBS 1! Garnet är smånoppigt på matta bomullsgarns vis. …
Mörkgrå bomull/akryl, mellangrov
Jo, jag har noterat att det går att köpa färdigt blandgarn i bomull och akryl. Men jag älskar att återvinna det! Och att sticka och virka med det.
De …
Lilarosa (fuchsia) garn bomull/akryl
Ett mjukt, matt och bekvämt helårsgarn i en spännande nyans: lilarosa med just en betoning på lila.
Materialet i det här garnet är 60 procent bomull …
Mörkt rött garn med noppor
Garnet är mörkt, mörkt rött. Vissa kanske skulle vilja kalla den vinröd, men den är mer röd än blå, som en mustig oxblod utan det bruna.
Samtidigt är …
Rosa+gammelrosa garn, akryl/bomull, strukturspunnet
Nämen, hej 1980-tal!
Det här garnet är ljusrosa och gammelrosa, båda med en dragning åt aprikos. Det är alltså gulorange-aktiga rosa nyanser, och de …
Ärtgrönt garn, merceriserad bomull, kabeltvinnad
Garnet är intensivt grön, grön som färska och nyripade ärtor. Åtminstone om du har käkat förbjudna svampar innan, eller har på dig solglasögon inomhus. …
Oblekt garn merceriserad bomull
Okej, så någon fick för sig att virka en duk eller gardin, men gav upp och skänkte rubbet till Myrorna. Det tackar vi för (tack, tack).
Jag behandlade …