Garnstudio ur funktion?
av Emelie
(Åbo, Finland)
Varför fungerar inte Garnstudio.com för tillfället? Inte har väl sidan upphört?
Hitta gratis beskrivningar på "döda" webbsidor
"Billigt garn"-Anna avslöjar sina hemliga sökknep:Lugn, lugn ... Garnfirmor och -butiker kan gå i putten, men Garnstudio/Drops Design har överlevt i många, långa år.
Och varför webbplatsen krånglade just när du tittade på den ... Tja, fråga Garnstudios it-personal.
Datorer får lite hicka ibland, och internet är en massa burkar som säger "tjena, tjena!" till varandra. Så länge ingen knipsar av kablarna och eldar upp backup-banden finns det ingen anledning till panik. Särskilt inte för oss vanliga surfare. Det är bara att plocka upp stickningen eller virkningen, maska i någon timme och prova igen.
Om du är otålig finns det ett par kluriga knep att ta till. Åtminstone om du är ute efter gratis stickbeskrivningar och virkbeskrivningar på webbsidor som är avsvimmade, antingen på grund av datorhicka eller för evigheters evigheter.
Använd Googles korttidsminne:
Google eller konkurrenten Bing kan du använda som en smartsig säkerhetskopia. Till exempel om du på en blogg har hittat en död länk som *borde* fungera. Eller om du vill söka på en hel webbplats som Garnstudio, trots att webbplatsen för ögonblicket spottar ur sig felmeddelanden.
Säg att du är ute efter ett stick- eller virkmönster i garnet Muskat från Garnstudio. Gå då till Google (eller Bing) och skriv in följande i sökrutan:
site:garnstudio.com muskatSpana in sökresultaten. Särskilt det lilla länkade ordet du hittar under länkbeskrivningen:
"cachelagrad sida", eller
"cachad".
På Google hittar du numera cache-länken om du först klickar på förhandsvisningen (pilen som pekar till höger om sökresultatet), sedan tittar under beskrivningen av länken.
Klicka på det. Det är Googles (eller Bings) egen version av sidan, och den fungerar även när en webbplats har hängt upp "ur funktion"-skylten för ett par minuter eller dagar.
Använd Internet Archives långtidsminne:
På
www.archive.org hittar du en riktig guldgruva. Det är ett lager, ett bibliotek fyllt av arkiverade webbsidor. Det finns ingen sökfunktion på samma sätt som i Bing och Google, men du kan surfa bakåt i tiden. Långt bak i tiden, till webbens barndom. Söker du färskvara, använd Google eller Bing.
Skriv till exempel in
http://www.cei.net/~vchisam/groovy/ i sökrutan för "Internet Wayback Machine". Då kommer du till
Groovy Crochet, en finurligt funky webbplats med 1970-talsvirkning. Den dog tyvärr i början av 2000-talet. Men går alltså fortfarande att avnjuta.