Intarsia-mönster i rundstickning?

av Pia Björk
(Sweden)

Jag heter Pia, och är amatörstickare! (Det vill säga att jag har svårt för mönster och beskrivningar.)

Jag har hittat en massa komotiv (49 maskor breda och 50 varv höga).

Efter ett tips från en arbetskamrat, som stickar grytlappar på rundstickor, tänkte jag sticka sådana med "koer" på.

Har kollat på din sida om tips till mönsterstickning och skulle veta:

Om jag väljer att ha motivet på framsidan och enfärgat på baksidan. Hur gör jag då med garnändarna, och hur många "nystan" för grundfärgen ska jag ha? Eftersom jag stickar runt, kommer ju inte tråden med tillbaka (som med ett aviga varv). Vill ju gärna slippa långa trådar som löper på baksidan och som lätt blir antingen för lösa eller för slappa.

Detta är länken till komönstren, som jag tycker är supercoola. Du laddar ner dem i PDF och kan använda mönstren till vad du vill.

http://lesmarottesdenath.free.fr/index.php?doc=2

Tacksam för all hjälp du kan ge mig!

mvh Pia Björk

Intarsia-motiv i rundstickning? Går bara med fusk

"Billigt garn"-Anna konstaterar att den tjuriga verkligheten sätter käppar i hjulen för briljanta idéer:

Aj. Ajaj. Aj. Grytlappar med kor måste givetvis uppmuntras, men ... är det tipsen om min pussenussdarling intarsia-stickning du har läst? Verkligen?

Jag har dåliga nyheter, sämre nyheter och en YouTube-film. Vilken vill du få först?

Fixa rätt sorts diagram

Det värsta är detta: Dina coola kossor passar inte till stickning.

Och med det menar jag inte att nötkreatur är mindre lämpliga som grytlappsmotiv, utan att de pdf:er du har hittat är gjorda för korsstygn. Och slätstickade maskor är inte kvadratiska, utan mer rektangulära; bredare än vad de är höga.

Maskpapper för motiv till stickning
Om du stickar kossorna efter korsstygnsdiagrammen blir de utdragna till taxar, eller åtminstone väldigt magra och bredfejade kritter.

Lösningen? Att rita om på maskpapper, alltså ett rutat papper som är anpassat till stickade maskor. På till exempel The Knitting Site kan du ladda ned och skriva ut A4-ark i proportionerna 2:3 och 4:5, vilket passar de flesta slätstickade tjotafräserna.

Motivstickningens avigsida

Och sedan: Intarsia-stickning, när du "fäller in" ett motiv i slätstickning, är fram och tillbaka-stickning, utan långa ändar på baksidan.

Alltså att du först stickar ett rätt varv, och sedan ett avigt tillbaka. Inte rundstickning. (Fair isle eller jacquardstickning, med återkommande mönster eller färger, kan du däremot sticka både i rundvarv och fram och tillbaka.)

Knäckande, eller hur?

På till exempel kommersiellt stickade strumpor med enstaka motiv kan du se att de extremt lågavlönade stickmaskinsarbetarna på textilfabriken helt enkelt har stickat rundvarv — alltså bara fram, inte tillbaka — och sedan knipsat av mönstertrådarna för varje varv, med 1, 1,5 cm garnändar hängande.

Du kan göra så även som handstickare ... men det blir inget vidare snyggt, inte ens när du filtar grytlappen. Och det går åt en jädrans massa stympat garn. Ännu mer om du beslutar dig för att fästa varenda tråd istället för att kapa dem direkt. (Å andra sidan får din grytlapp lite mer fyllning, och det är inte fy skam.)

Det går däremot utmärkt att intarsiasticka på rundsticka, utan söm.

Japp, du kan använda rundsticka och sticka runt ... fast fram och tillbaka. Avigmaskorna slipper du alltså inte. Däremot kan du smita undan från sömmen, genom att trixa med första och sista maskan på varvet. Som demonstreras i denna lagom pedagogiska YouTube-rulle:


Främsta fusket, för avigmaskhatare

Jag älskar intarsiastickning, men jag älskar äkta rundstickning och rätmasksrace desto mer. Så på flera barntröjor och kuddar har jag därför struntat i intarsiastickningen och istället broderat motivet i maskstygn.

De här motiven är till exempel enbart broderade i maskstygn (och utan ett avigvarv i sikte):

Sticka Pokémon, Puma, Fotboll

Tre gånger maskstygn: Charmander-Pokémon, Puma, fotboll.

Hur många nystan?

Slut med idisslandet kring maskrealiteter och tillbaka till en av frågorna du faktiskt ställde. Nämligen den om hur många "nystan"... eller garnändar... av bottenfärgen du behöver.

Och svaret är... suck!... att det beror på. Jag är inte mycket till hjälp, va?

Dina kossor har ben och svans där bottenfärgen skymtar igenom. Varje enskilt bottenfärgsparti behöver en egen liten garnände, men du kan förstås ta en tråd från insidan av nystanet och en från utsidan...

Smartast är att kombinera intarsiastickning med maskstygn, just för att undvika alltför många nystan vid själva stickningen. Som i den här My Little Pony-enhörningen, där jag ändå använde två stora nystan korall och två små, utöver mönsterfärgerna:

Intarsiastickad enhörning, med maskstygn

Kommentarer till Intarsia-mönster i rundstickning?

Klicka här för att kommentera

Brodera konturerna på intarsia
av: Annette

Hej! Jag har lärt mig intarsia tack vare dina pedagogiska förklaringar, tack för det.

Min fråga är: Hur fixar man snygg "skarv" med konturgarnet? Vilken färg är bäst att använda? Bottenfärgen eller figurfärgen? T.ex. ponnyn, ska jag brodera svarta stygnen på vitt eller på bottenfärgen?

Brodera kontur med bravur
av: "Billigt garn"-Anna

Tydligen har jag svårt att sätta gränser (enligt ett halvdussin psykologer). Men när det gäller mörka konturer till ljusa, intarsiastickade motiv känner jag mig hyfsad säker på var stygnen ska dras.

Jag försöker nämligen brodera svarta eller mörka maskstygn på bakgrundsfärgen, och sticka motivet så att det i huvudsak hamnar innanför den tänkta linjen.

Ja, försöker. När du är mitt uppe i intarsia-stickandet lär du upptäcka att det kan vara betydligt smartare att byta färg på ett annat ställe än vad diagrammet tycker, för att slippa att knipsa av tråden och lägga till ännu ett nystan i garntrasslet. Smarta färgvändningar går före broderibryderier.

I praktiken är mitt mantra "brodera mörk kontur på mörk bakgrund" mer av en ambition än en regel, och ibland hamnar mörkt på ljust och tvärtom.

Och varför välja mörkt på mörkt, istället för att släppa fram mer ljus i den stickade tillvaron?

Jo, det är svårt att brodera maskstygn som helt täcker maskan den imiterar. Lite av bakgrunden lär kika fram. Ur någon vinkel.

Och i mina ögon ser det bättre ut när motivet inte läcker ut för mycket över konturlinjen.

Vad gillar dina ögon bäst? Konturen till vänster, där bakgrunden tittar ut, eller den till höger, där det svarta har en vit aura?

Svart kontur på rosa bakgrund, svart kontur på vit bakgrund


En vanlig betraktare filosoferar knappast kring att din stickade figur kunde ha sett lite annorlunda ut om du hade valt att placera svarta fuskmaskor på en annan färg. Du kan alltså gott och väl välja mellan större motiv eller större bakgrund efter garntillgång. Har du väldigt lite motivfärgsgarn? Snåla in på det!

Du kan också se till att konturen hamnar på både botten- och motivfärgen i samma maskstygnsmaska, genom att använda halva eller uppochnedvända maskstygn. Det låter överambitiöst, men är egentligen ett mycket smart och snabbt sätt att strama till väl slappa maskor i efterhand.

För det där med att maskor i intarsiastickade övergångar ibland blir lite väl stora — det är banne mig en regel.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...