I-snoddsuppläggning

av Kerstin
(Höör, Sweden)

Hur gör man en så kallad i-snoddsuppläggning?

Finns det någon som kan detta vore jag tacksam för hjälp. Jag vet att man använder en tunnare rundsticka samt en tjockare vanlig sticka. Tacksam om någon vet hur man går vidare.

Kerstin


Två sätt att göra i-snoddsuppläggning

"Idiot-snoddar" kräver nästan instruktionsfilmer. Och tänka sig, det är precis det du får av "Billigt garn"-Anna.

I-snoddar, ja. Eller I-cords eller "idiot cords" som det briljanta stickgeniet Elizabeth Zimmermann kallade dem.

Det är tunna, stickade tuber som du dels kan sticka löst... som i separat, inte med stora, avslappnade maskor.

Eller så kan du sticka in dem i kanter eller som avmaskning och avslutning. Och så kan du givetvis använda dem som uppläggning. Då ligger den stickade, smala korven som en extra knorv i nederkanten. Eller överkanten, om du stickar uppifrån och ned.

Stickat med i-snodduppläggning


Och det är dessutom lätt, om du gör i-snoddsuppläggningen som jag brukar göra den. Eller så kan du göra den... på det andra sättet. Som inte heller är svårt.

Däremot kan det vara så att den ena eller andra metoden kränker din stick-själ ända ned i roten. Det är ibland knepigt att göra dem utan att få lösa — som i stora, avslappnade — maskor.

Hur som helst, även det där med "lätt" är förstås relativt. Uppläggningarna får huvudet att mola och motigheter att hopa sig om du nu inte kan sticka en i-snodd. Så vi börjar där.

Så här stickar du en i-snodd

Att sticka en i-snodd påminner om att fingervirka en orm. Alltså när du rundpåtar genom att dra garnet bakom handen snarare än fram och tillbaka-påtar. Dessutom brukar du även i i-snoddssammanhang använda endast en handfull maskor: tre, fyra, fem, sex... ja, inte så många, alltså.

För att sticka en i-snodd behöver du antingen strumpstickor eller rundsticka, stickor med spetsar på vardera sida. Detta för att du måste glida iväg de stickade maskorna från en ände till den andra. Istället för att vända stickningen skjuter du tillbaka maskorna från "har stickat"-läget till "ska sticka", och du har hela tiden rätsidan mot dig. Garnet kommer att komma från "fel" håll, och du drar åt det ordentligt.

Här demonstrerar Garnstudio/Drops Design hur du stickar en i-snodd med 4 maskor. (Jag brukar nöja mig med en 3 maskors-snodd till en i-snoddsuppläggning.)


Så, nu behärskar du i-snoddsstickning till fullo, eller hur? Puh! Då kan vi gå över till i-snoddsuppläggning på det lätta sättet.

Sticka i-snoddsuppläggning på det lätta sättet

För att lägga upp med en i-snodd på det lätta sättet behöver du strumpstickor eller rundsticka, plus stickor i en storlek mindre än den du tänker använda till resten av stickningen.

Du börjar nämligen med att sticka en i-snodd i så många varv som du behöver maskor. Sedan använder du den tunnare stickan för att plocka upp och sticka maskor från i-snodden.

Kör in den tunnare stickan i ena maskbågen på i-snoddsvarven och lirka upp garnet till en maska, ända tills i-snodden är slut och du har tillräckligt många maskor. Fortsätt att sticka med de grövre stickorna.

Gör en i-snoddsuppläggning, lägga upp med i-snodd


Varför tunnare stickor? För att undvika att de upplockade maskorna blir större än de ordinarie mask-spelarna i din stickning.

En annan variant för att slippa slappa maskor det första varvet är att sticka de upplockade maskorna vridet. Den varianten demonstreras här:


I-snoddsuppläggning: i-snodd och uppläggning i ett

Om du stickar i-snoddsuppläggning på det andra sättet kan du använda strumpstickor, rundstickor eller jumperstickor. Det är nämligen en metod som kräver fler muskelbravader.

Istället för att skjuta över maskorna från den ena sticksidan till den andra lyfter du tillbaka själva i-snoddsmaskorna från högerstickan till vänsterstickan. Du stickar i-snodden samtidigt som du lägger upp maskor genom att öka en maska per varv. De ökade maskorna får stanna kvar på högerstickan, och du har hela tiden rätsidan mot dig.

Här är en film som demonstrerar handgreppen. Testa båda metoderna och se vilken i-snoddsuppläggning som passar dig bäst!


Avsluta med en i-snoddsavmaskning

När du har inlett stickningen med en i-snodd kanske du vill avsluta den på samma sätt? Tänkte väl det! Vilken tur då att du kan göra en i-snoddsavmaskning.

Även med den stickar du i-snodden samtidigt som du pysslar med resten av stickningen. Själva avmaskningen, alltså:



Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...