Lättstickad rund duk eller disktrasa — gratis mönster  

Vill du kvickt sticka en rund duk eller disktrasa? Här är en gratis beskrivning med mönster-diagram till en mycket lättstickad variant, ursprungligen från slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Hur rund kan den bli? Den här lättstickade, runda duken fungerar lika bra som disktrasa, och då behöver den inte bli perfekt rund.

Skulle du börja sticka en duk om du inte alls visste hur den såg ut i färdigt skick? 

Jag antar att redaktören till Weldon's practical needlework (via Internet Archive) hade goda anledningar till att inte trycka en illustration med den runda duken. Alltså något annat än "om över 100 år kommer en riktig sticknörd att se detta och ta det som en utmaning!"

Kanske förklarade beskrivningsförfattaren att duken var så lättstickad att en erfaren stickare nästan genast borde begripa hur den skulle se ut?

I originalversionen till den lättstickade runda duken eller disktrasan finns det ingen bild på den färdiga duken.

Hur som helst, originalet tycks vara av okänd årgång. Men stavningen "d'oyley" istället för "doily" för duk visar att den förmodligen är från slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet, och inte längre skyddad av upphovsrätten. Fritt fram för en nutida garngalning att översätta och omtolka den, tjiho!

Och den stickade duken — som jag använder som glamourös disktrasa — är verkligen buslätt. Och buss-lätt. Den går alltså att sticka i kollektivtrafiken, utan att du behöver fladdra fram ett modernt stickdiagram.

Dessutom är den (precis som originalbeskrivningen lovar) nästan platt redan före våtspänning eller blockning. Till skillnad från många andra stickade dukar, som kan bölja och strama likt tillknycklade snytpapper innan du har format dem efter tvätt.

Hur stor blir duken eller disktrasan? Den här dukmodellen är mycket lätt att förstora och förminska efter behag, tycke och smak, eftersom hålmönstret och ökningarna är såpass skönt tjatiga och förutsägbara. I min version slutar duken efter 57 varv. Och med ett tvåtrådigt, återvunnet lingarn och lite grövre stickor än vanligt (för att spetsmönstret ska komma till sin rätt) mätte den färdiga disktrasan drygt 35 cm i diameter.

Ett tjatigt mönster? Det är därför duken är så lättstickad!

Innan du börjar sticka duken...

Duken stickas i rundstickning, så du behöver antingen strumpstickor eller rundsticka till en början. När duken har växt till sig är det väldigt många maskor att hålla på plats, och då passar en rundsticka bäst. Men det går givetvis att sticka den på en dubbel uppsättning strumpstickor, och då ha en mönsterrapport per strumpsticka.

Förkortningar som förekommer

Räta maskor. Omslag. "Vanliga" minskningar. Och så några varv med aviga maskor. Inga krångligheter, alltså! Men ändå blir beskrivningen betydligt mer lättläst med förkortningar.

  • m = maska.

  • rm = rät maska. Om det står "6 rm" ska du sticka sex räta maskor.

  • omsl = omslag. Inte så kort förkortning. Du ska göra en ny maska genom att lägga garnet över stickan, och på varvet efter sticka omslaget så att det blir ett hål.

  • 2 rm tills = två räta maskor tillsammans. Du stickar en vanlig minskning genom att sticka ihop två maskor.

Specialtecken

Och utöver förkortningarna finns det ett par tecken som gör stickbeskrivningen lättare att hänga med i.

  • * *. Du upprepar det som står mellan första och sista stjärnan (*) över hela varvet. Det blir åtta gånger totalt.

  • [ ]. Upprepa det som står inom hakparentesen så många gånger som siffran efteråt anger. När det står "[omsl, 2 rm tills] x 3" ska du göra ett omslag plus en minskning totalt tre gånger. En längre version hade varit: omsl, 2 rm tills, omsl, 2 rm tills, omsl, 2 rm tills.

  • ( ). Talet inom parentes i slutet av varvet uppger hur många maskor du ska ha efter alla ökningar och minskningar. "(72 m)" innebär alltså att du nu ska ha 72 maskor på stickorna om du har mojsat till alla ökningar och minskningar korrekt.

Stickbeskrivning till rund duk (eller disktrasa)

Tjatigt? Jajamen! Det är det som gör den runda duken så himla lättstickad!

Lägg upp 8 maskor. Fördela dem jämnt på strumpstickor (2 m på varje strumpsticka), alternativt magic loop eller två rundstickor (4 m på varje stickdel). Om du väljer strumpstickor behöver du byta till rundsticka (eller väldigt många strumpstickor) när duken växer i storlek.

Du stickar runt, och upprepar *-* varvet ut. Det blir 8 gånger på varje varv.

Varv 1 och alla udda varv till och med 49: Räta maskor.

2: * Omsl, 1 rm. * (16 m)

4: * Omsl, 2 rm. * (24 m)

6: * Omsl, 3 rm. * (32 m)

8: * Omsl, 4 rm. * (40 m)

10: * Omsl, 5 rm. * (48 m)

12: * Omsl, 6 rm. * (56 m)

14: * Omsl, 3 rm, omsl, 2 rm tills, 2 rm. * (64 m)

16: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 2, 1 rm. * (72 m)

18: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 2, 2 rm. * (80 m)

20: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 3, 1 rm. * (88 m)

22: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 3, 2 rm. * (96 m)

24: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 4, 1 rm. * (104 m)

26: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 4, 2 rm. * (112 m)

28: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 5, 1 rm. * (120 m)

30: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 5, 2 rm. * (128 m)

32: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 6, 1 rm. * (136 m)

34: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 6, 2 rm. * (144 m)

36: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 7, 1 rm. * (152 m)

38: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 7, 2 rm. * (160 m)

40: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 8, 1 rm. * (168 m)

42: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 8, 2 rm. * (176 m)

44: * Omsl, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 9, 2 rm. * (184 m)

46: * Omsl, 23 rm. * (192 m)

48: * Omsl, 24 rm. * (200 m)

50: * Omsl, 25 rm. * (208 m)

Nu ska också de udda varven äntligen få arbeta lite extra utöver det räta, och även det sista hålvarvet får smaka på omväxling:

51, 52 och 53: Aviga maskor.

54: * Omsl, 2 rm, [omsl, 2 rm tills] x 12.* (216 m)

55, 56 och 57: Aviga maskor.

Maska av löst eller elastiskt. Väv in lösa garnändar på avigsidan.

Våtspänn duken till lagom rund form

Även om duken är nästan platt, redan när du har maskat av den, ser den betydligt snajsigare ut efter våtspänning, alltså när du har format den i fuktigt tillstånd. Om du vill ha en elegant prydnadsduk kan du nåla upp duken med knappnålar i avmaskningsvarvet. Men om du liksom jag vill ha en rund disktrasa är det inte så noga.

Jag spände ut den stickade duken med hjälp av kabeldelarna på rundstickor som jag trädde in i det sista hålvarvet, och som jag satte på plats med knappnålar mot underlaget. Den aviga ytterkanten fick krusa sig därefter.

Lätt-stickad duk efter diagram

Diagram förekom sällan i gamla stickbeskrivningar, men de gör sticklivet betydligt enklare.

Givetvis är även diagrammet tjatigt, och visar hur lätt det är att lägga till och dra ifrån varv.

Vill du se diagrammet i större storlek? Klicka bara på bilden, så får du upp en större version! 

Stickdiagram till lättstickad rund duk eller disktrasa.

Fler mönster till runda och raka dukar och disktrasor

Denna (ganska) runda disktrasa eller duk är inte den enda gamla raring som jag har omvandlat till svensk version. Andra stickade dukar från tiderna innan kvinnor hade rösträtt är en duk med ett stjärna-i-stjärna-mönster, den runda duken som föreställer en stor blomma, den skira blom-duken, den runda duken med virkad kantrutan som fungerar som en kvadratisk duk och den fyrkantiga disktrasan med vågigt mönster.

Hela jaktbytet, alltså mina versioner av vintage-dukar, kommer så småningom till Billigt-garn.net. Prenumerera på nyhetsbrevet för att få reda på när nästa kommer!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!