Nysta eller härva upprepat garn?

av Carina Tärnqvist
(Odensbacken )

Du skriver att när du har repat upp ett arbete så rullar du det till ett nystan, men när du tvättar garnet så har du gjort härvor. Gör du om nystanen till härvor innan du tvättar dem?



Härva (nästan) alltid ditt upprepade garn! Såvida inte...


En regel är väl ingen regel förrän den har undantag? Det gäller även garnåtervinning, och riktlinjen om att du måste härva ditt upprepade garn före tvätt, erkänner "Billigt garn"-Anna.

O ja, jag härvar garnet innan jag tvättar det.

Eller nja, jo, oftast. Visst vill jag umgås med mina återvunna garn så mycket som möjligt, men någon måtta får det vara på härvandet.

Om det upprepade garnet är nystat härvar jag det vanligtvis före den nödvändiga tvätten. Såvida jag inte lindar det.

Och sedan nystar jag garnet igen, när det väl är torrt.

Att sticka eller virka direkt från en härva är inget du försöker göra en andra gång.

Men det är inte alltid nödvändigt att nysta garnet medan du repar upp det. Och ibland är det helt acceptabelt att skippa tvätten, om du inte är knusslig och äckelmagad.

För slätt (och rent) garn, tvätta härvor — inte nystan


Att tvätta garnet som du får ut av en begagnad tröja eller något annat slaktobjekt är nästan alltid ett måste. Åtminstone om du vill att det återvunna garnet ska vara slätt och pysselvänligt. Och jo, rent och fräscht. Som nytt, helt enkelt, snarare än gammal trasselsudd.

Och då fungerar garn i härvor bäst. Härvor som du löst har knutit färgäkta garnstumpar runt. På det viset har du hyfsad kontroll över att ditt återvunna garn blir rent, avkrullat, torrt och inte alldeles tilltrasslat.

När du återvinner garn ska du tvätta det, och då fungerar härvor bäst.


Härvor är även en överlägsen garn-form om du tänker ånga garnet istället för att tvätta det.

Om du är lite mer äventyrlig och hoppsan-hejsan kan du förstås försöka dig på att tvätta nystan, för då blir resultatet en nagelbitare utan given utgång:
  • Har tvätt- och sköljvattnet trängt in varje tråd, även i nystanets medelpunkt, eller har du lyckats med att skapa smutsbatik?
  • Kan du lita på att garnet har torkat färdigt för att ytan liknar en torrboll, eller väntar en svampig klump i mitten?
  • Har garnet verkligen rätat ut sig, eller har nystningen mer lett till att det ser ut att ha blivit upprullat på papiljotter? (Jo, visserligen är det trevligare att sticka med garn som är lockigt snarare än uppreps-våfflat, men ändå.)

Vissa garn blir mer pysselvänliga om du lindar dem. Även den garnåtervinnings-manövern kan framkalla den där kittlande faran nära klippkanten som upprepat garn i form av nystan erbjuder. Därför är det viktigt att inte linda för mycket garn på en gång, utan att hellre klippa av garnet från exempelvis ett helt tröjframstycke när ett garnlager byggts upp runt din lindbytta.

Och trådbackar av plast är suveräna att linda garn kring, eftersom tvättvattnet kan tränga in från flera håll.

Mindre tid för garnen? Skippa nystan


Tycker du att nysta-härva-tvätta-torka-nysta känns som överdriven garn-uppfostran, efter att du har sprättat ditt slaktplagg?

Lugn, du kan ibland hoppa över den första nystningen! Härva istället garnet direkt från de stickade eller virkade styckena. Eller linda det.

Måste du nysta medan du repar upp garnet? Nej, du kan härva direkt från det stickade plagget som du återvinner garn ifrån.


Nu anser jag att nystning för hand är en överlägsen form av meditation, men det är bara ett absolut måste i vissa fall. Till exempel när
  • det begagnade plagget är stickat eller virkat i dubbla trådar, och du vill ha enkelt garn.
  • slaktplagget är stickat i flera färger (randigt eller fair isle), eller med garn från flera koner. Det senare är till exempel vanligt i kommersiellt flätstickade tröjor: ett par varv är stickade med en tråd, följande varv är stickade med en annan tråd.
  • garnet är hårigt och luddigt, eller tjorvar när du försöker repa upp det.
  • du vill kunna repa upp ett plagg medan du åker buss, tåg eller sitter på kafé. Visserligen behöver du inga åbäkiga redskap för att härva garn — det duger fint med dina egna kroppsdelar — men det är säkrast att inte reta upp omgivningen för mycket. Garnentusiasm möts inte alltid av kärlek och förståelse.

Åt helskotta med härvor — det räcker med att nysta!


Nu är jag vanligtvis väldigt noga med att inte använda krusigt upprepsgarn, för den där fyllesticknings-looken är inte så charmig. Nej, tvätt och utslätning gäller för en garnåtervinnare. Utom när... det inte spelar så stor roll.

Stumma garn i växtfibrer, som bomull och lin, kan nästan vila sig i form i kompakta nystan. Alltså tätt, tätt packade trådar. (Ull ska du däremot nysta löst, annars sabbar du stickstudsen.)

Och även om du inte hinner vänta på att det ska räta ut sig, brukar det gå bra att virka i stolpar eller fastmaskor från ett småvågigt garn, utan att maskorna blir märkbart osnygga.

Småvågigt? Ja, från upprepat stickat till virkat. I växtfibrer.

Från virkat till stickat? Nix. Från virkat till virkat? Inte gärna. Men från stickat till virkat fungerar ofta helt okej.

Om jag till exempel är bortrest, och är alldeles för upptagen av strandliv för att härva och tvätta det garn som jag har tänkt att virka med, då nystar jag enbart.

Finns det undantag för regeln om att du måste tvätta ditt återvunna garn? Ja, testa att virka från något stickat som du har repat upp.


Alltså om slaktplagget inte är stinkigt och skitigt. För då blir det härvor och tvätt i alla fall. Vågigt garn går att jobba med, men smutsgarn ska ingen behöva finna sig i.

Finns det någon mer garnåtervinnings-regel som du önskar hade undantag? Fråga på!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om att återvinna garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...