O nej, garnet är slut! Hur börjar jag på ett nytt nystan? Flera stickare undrar hur de ska börja på ett nytt garn när det gamla så snöpligt tar slut, mitt i det roliga. (Och inte så där praktiskt precis ute vid kanten.) Här är sex metoder, där en del passar vissa garn bättre än andra. Går det att skarva garn utan knut? Jadå! Välj och vraka! Och jo, flera av metoderna fungerar finfint för virkning också.
Minus: Garnnystanet är slut. Plus: Du får börja på ett nytt! Men hur gör du det om nystanet inte har artigheten att sluta någonstans snyggt ute vid en kant? Och om det inte ens finns en kant?
Lugn, det finns sätt att skarva garn som inte syns eller stör mönstret. Och metoder för att fästa de lösa garnändarna som blir över.
Du är verkligen inte ensam om problemet:
Cattis skriver att hon nu har stickat upp ett garnnystan och ska börja på ett nytt. "Men hur i all världen fäster jag garnändarna? Kan jag knyta ihop dem?"
Sofie stickar en tubhalsduk. Eller stickade, tills det första nystanet tog slut. "Jag vet inte riktigt hur man fäster den ena garntråden i den andra."
Ingrid undrar också hur hon ska fästa garnet "när man stickar framstycken och bakstycke i ett på rundsticka. Kan man snyggt fästa garnet mitt i arbetet?"
Och Annika stickar en halsduk. "Garnet börjar ta slut. Hur går jag vidare till nästa nystan?"
Allting som är trevligt har ett slut, så även garnnystan. Sådant som är otrevligt, som att sortera tvätt, verkar däremot hålla på för evigt.
Men tänk så här: Det är just garnslut, att skarva garn och liknande bekymmer som håller hjärnan skärpt och själen vid gott mod.
För det finns många, kluriga sätt att skarva garn och att fästa slamsorna som kanske blir över. Och jo, du kan lugnt skarva garn utan knut, för det blir oftast knöligt och osnyggt. (Den "osynliga" eller "magiska" knuten undantagen.)
Det... "normala", eller vad vi ska kalla det, är att låta en 10—15 cm av det gamla garnet hänga kvar ute vid kanten av stickningen, och detsamma för det nya nystanet.
De fladdrande garnändarna fäster du sedan genom att väva in dem i sömmen, eller till och med använda dem till att sy ihop plagget.
Men om du inte har någon söm, då? Om det inte finns någon uppenbar kant?
Ja, då finns det flera sätt att börja på nytt nystan och fästa trådarna mitt i stickningen. Vilket du väljer beror på vilken sorts garn du har, hur din stickning ser ut och vad som passar dig bäst. Du kan nämligen göra hur sjuttsingen du vill, för det finns ingen annan som för befälet över din stickning.
Och ja, du kan även använda flera av metoderna när du behöver byta till nytt nystan vid virkning, och inte kan eller vill virka över garnändarna.
Jaja, här är sex väl valda sätt:
Passar: Nästan alla garn, och till stickningar som har en avigsida. För bomullsgarn behöver du ta till lite extra knep.
Nackdelar: Du måste fästa garnet i efterhand.
Så här gör du: Låt en 10 till 15 cm av tråden från det gamla nystanet plus lika mycket av det nya nystanet hänga på avigsidan, precis där de hamnar.
Väv sedan in garnändarna så gott som osynligt på avigsidan. Exempel på invävning i slätstickning demonstreras i denna YouTube-rulle:
Passar: Ullblandningar och akrylblandningar. Fungerar inte lika bra på hala garn. Stickningar med avigsida.
Fördelar: Du fäster garnet under tiden som du stickar, och slipper en massa arbete i efterhand. Du slipper också tvångsmata sömmarna med extra garn.
Så här gör du: Du låter sista tampen och den första biten från ett nytt nystan hänga på avigsidan, och fäster trådarna genom att sticka fast dem på avigsidan. Demonstration:
Passar: Elastiska garn. Ojämnt spunna garn. Slät- och rätstickning, enklare strukturmönster. Stickningar som har avigsida.
Nackdelar: De dubbla maskorna syns tydligt om du inte lyckas gömma undan dem på ett diskret ställe, det vill säga nära en söm eller under en ärm.
Så här gör du: Lägg både det gamla garnet och en tamp från ett nytt nystan över ditt garnledarfinger och sticka med båda garnen samtidigt i ett par maskor. Klipp av garnändarna, men behåll åtminstone en centimeter av trådarna på avigsidan, så att de inte letar sig fram till rätsidan. Demonstration i YouTube-rullen nedan, med start vid 11:39.
Passar: Garn med högt fiberinnehåll av djurhår, det vill säga ull, mohair, alpacka, angora. Allt material som kan filtas kan också spotta och gnuggas.
Fördelar: Du slipper fästa garnändarna efteråt, och får en så gott som osynlig skarv.
Nackdelar: Om du bokstavligen spottar och gnuggar, snarare än att använda en skvätt ljummet vatten, kommer din stickning att lukta ostbågar under fredagsmyset. Det väcker också anstöt om du spottar och gnuggar offentligt. (Men det är det värt.)
Så här gör du: Tunna ur den sista trådstumpen på det gamla nystanet, och den första på det nya nystanet. Lägg ändarna omlott. Skvätt på en aning ljummet vatten så att garnändarna dränks in. Gnugga garnändarna mellan handflatorna tills de har filtats ihop. Demonstration:
A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
A N N O N S
Passar: De flesta garn. Framför allt de som inte kan filtas. Ja, den passar till och med bandgarn (i form av en tub).
Så här gör du: Den ryska metoden är som att spotta och gnugga, fast utan vare sig spott eller gnugg. Du lägger garnändarna omlott och väver in de sista bitarna av trådarna i själva garnet. Demonstration:
Utanför garnvärlden är denna knut inte ett dugg magisk, men väldigt praktisk. Där kallas den oftast fiskarknop eller fiskarstek. Och den är en favoritbland restgarns-virkare!
Passar: Garn med lite styrka i, inte sköra ullgarn. Stickning med lite struktur, så att knuten inte stör även om den letar sig fram på rätsidan.
Fördelar: En stark skarv när du börjar på ett nytt nystan. Du slipper fästa garnändar efteråt.
Nackdel: Ingen knut förblir osynlig. Knutar sliter onödigt på stickningen när du bär den.
Så här gör du: Följ demonstrationen i denna YouTube-film:
Vi virkare har det verkligen förspänt. När vi börjar på ett nytt nystan, och råkar ha en massa lösa trådar viftande, kan vi välja att helt enkelt... gömma dem genom att virka över dem, bara så där!
Inga trådar att fästa i efterhand, inga trådar att fästa i efterhand, la-di-da-di-da...
Okej, det inte heller några garnändar att fästa med spotta och gnugga, ryska metoden eller den magiska knuten.
Och nej, det är inte "bara så där". Nix. Att virka över en tråd av det gamla (och nya) garnet...
Passar: Bara en del sorts virkningar. Framför allt passar det bäst för jämntjocka, ganska fasta virkningar och minst för virkningar med skira hålmönster.
Nackdelar: Varvbiten där du virkar över en garnände eller två kan bli synbart tjockare, och en avvikande färg skymta igenom. Och du behöver virka över en ganska lång bit för att den ska bli ordentligt fäst.
Så här kan du göra: Garnstudio/Drops design demonstrerar hur du virkar runt en tråd eller två:
(De har även ett exempel på hur du kan virka över trådar för att fästa dem när du virkar betydligt luftigare OCH byter färg.)