Provlapp hit och provlapp dit. Det är ett sabla tjat om att du ska kolla stickfastheten och virkfastheten och masktätheten och tjofaderullan. Men om du nu har gjort dig besväret, hur kan du vara säker på att lappen ger dig den sanna bilden? Här är åtta skäl till varför ditt masktäthetsprov kanske ljuger när du mäter det. Avslöja den lilla filuren!
Ett korrekt mätt mastäthetsprov visar vilken stickfasthet eller virkfasthet du har. Och just masktätheten kan vara det som avgör om ett stickat eller virkat projekt får rätt form.
Masktätheten är också ett måste för den som vill räkna ut en egen beskrivning eller räkna om en färdig design.
Men ibland försöker testlappen skarva och narras. Låt dig inte luras av dess simpla trick! Här är åtta skäl till varför din masktäthetslapp kanske försöker ljuga när du mäter den, och vad du kan göra för att få den att tala sanning, och inget annat än sanningen.
(Och utöver stickfasthet och virkfasthet finns det fler saker som provlappar kan avslöja.)
Det finns en spridd vanföreställning om att du ska virka eller sticka en provlapp som är 10x10 cm stor och mäta *hela* provlappen för att få fram masktätheten. Det är fel. Det visar fel. Om du mäter hela lappen mäter du också de första och sista varven och kantmaskorna. Och jag är ledsen, men de skojarna beter sig inte som folk.
Ett gäng vanliga, stickade maskor ser ut ungefär så här: ()()(). Men en kantmaska ser ut så här: (/. Helcrazy.
Så här får du masktäthetstestet att sluta ljuga:
Gör en stor provlapp och mät endast mönsterrapporter, maskor och varv i mitten av lappen.
Nej, mät inte hela provlappen. Såvida du inte ska beräkna garnåtgång.
Jaja, masktäthet uppges oftast i antal maskor och varv per 10 centimeter. Men det betyder inte att du ska stirra dig blind på det där 10-centimetersstrecket. Maskor är mjuka och flexibla, och det är inte säkert att de anpassar sig till träiga och godtyckliga jämförelsemått.
Går det att se om du får 20,3 maskor per 10 centimeter? Nej. Kan du med en linjal med millimeterstreck mäta att 20 maskor eller två mönsterrapporter mäter 9,7 centimeter? Ja.
Så här får du ditt masktäthetsprov att sluta jiddra:
Märk ut ett antal *hela* maskor, varv och mönsterrapporter på ungefär en decimeters bredd och *räkna* ut masktätheten genom att dividera antalet maskor (eller motiv) med antalet centimeter.
Fort, är du maskin eller människa? Om du svarade "ja" till det senare kan det mycket väl hända att du stickar och virkar maskorna olika stora på varven.
Du vet, du maskar på i lagom tempo, och sedan kommer en familjemedlem och skriker att mjölken är slut och att affären stänger om 10 minuter och förresten måste familjemedlemmen ha matsäck med sig till skolan också. Och tänka sig, då blir maskorna så hårda, så gnöliga att du knappt kan flytta dem från virknålen. Just på det varvet är din masktäthet yttepytte. På resten av lappen breder maskorna makligt ut sig.
Så här får du provlapparna att sluta bluffa:
Eftersom ditt humör, din dagsform och din mänsklighet påverkar masktätheten, mät på tre ställen på lappen och räkna ut ett genomsnitt.
En lapp är liten och behöver inte utstå så mycket. Men om den istället vore en del av en tunika och satt någonstans vid axeln, skulle den dels dras åt sidan av ärmen och dels dras nedåt av tunikakroppen och dels nötas något förbenat av den där tunga axelremsväskan som du använder när du handlar matsäck till familjemedlemmar. Vilka maskor talar mest sanning?
Så här får du lappen att hålla sig till sanningen:
Det minsta du kan göra med din lapp är att utsätta den för ungefär samma äventyr som den färdiga stickningen eller virkningen kommer att genomlida. Det vill säga tvätt och krympning och våtspänning. För vissa fibrer, till exempel alpacka, kan du behöva hänga den torra lappen med ett par småtyngder, som klädnypor med galgar. Och jo, du får gärna gå omkring med provlappen nedknölad i axelremsväskan i ett par dagar.
Ja, det här är saker du gör *innan* du tar dina mått. Dessutom bör du ta kontrollmått när du har hunnit in någon decimeter på stickningen och virkningen. Särskilt om du har ynkat fram ett litet stickprov eller virkprov istället för ett stort.
Kan ull och bomull samsas? Det avslöjar provlappen!
Vissa lappar ljuger för att garnfirmorna har sagt åt dem att göra det. Det kan nämligen hända att det i framförallt en stickbeskrivning står en uppgiven stickfasthet i *slätstickning*, medan plagget är i spetsstickning eller resårstickning. Ursäkta mig, men det är stor skillnad på att slätsticka och att ribbsticka. Att du lyckas imitera designerns slätstickning betyder inte att du lyckas få till avigmaskorna eller omslagen på samma vis.
Och är plagget rundstickat eller fram och tillbaka-stickat? Din masktäthet för fram och tillbaka-stickad slätstickning är förmodligen inte alls lika lös eller hård som din rundstickade slätstickning.
Så här får du din "lapp" att vara ärlig:
Sticka ett prov i den stil som plagget ska vara i och jämför med viktiga mått på det färdiga plagget, som bröstmåttet. Kommer plagget att bli större, mindre eller lagom?
Och för rundstickning: sticka en prov-tub, inte en prov-lapp.
Jo, jag vet. Du vill komma igång, eller hur? Nu, nu, nu! Så det känns omständligt att hålla på att provlappa när du istället kan sätta plattan i mattan och bara dra igång. Men att testa ytterligare lappar med en storlek mindre och en storlek större stickor eller virknål kan göra stor skillnad. Antalet maskor per centimeter kan förbli densamma, men antalet varv per centimeter kan bli en aning fler, eller färre, vilket påverkar fallet och känslan i det stickade och virkade. Ja, i "tyget".
För att inte tala om hur olika det blir med en 3 mm-virknål i metall jämfört med en i bambu!
Så här får du proven att stå på din sida:
Även om du tycker att du har lyckats pricka in masktätheten i beskrivningen med din första provlapp, prova en eller två till, med en storlek större eller mindre pinnar. Tyget kan bli så mycket skönare, även om masktätheten nästan, nästan är densamma. Satsa på det skönaste. Räkna om beskrivningen om så krävs.
Stickfasthet och virkfasthet är viktiga saker. Ibland. Nämligen för plagg som har en specifik passform, som tröjor och fingervantar, och för föremål som ska få en särskild form, som rundvirkade dukar och vissa mössor. Men i många fall är det inte mycket att bjäbba om.
Så här får du lappen att sluta luras:
Slappna av. En grytlapp kan se ut lite hur som helst, bara den är tjock. Och en halsduk ska vara längre än den är bred. Oftast. Om din sjal börjar se ut som en amöba kan det bero på att du har läst beskrivningen fel snarare än att det är masktätheten som tokar sig.
Mät bara stickfastheten och virkfastheten när den verkligen behövs, och betrakta provlappen som en skön skiss och en generalrepetition där du får en känsla för tyget. Maskor ska inte göra sig märkvärdigare än vad de är. Dessutom går det nästan alltid att våtspänna det färdigstickade och -virkade till rätt form.
Ha! Du har läst så här långt och du har faktiskt inte ens bekymrat dig om att sticka eller virka en lapp, än mindre två eller tre. Nä, du har satt igång med med ditt projekt, kanske just för att du har hakat upp dig på nummer 7. Okej, men även om din icke-existerade provlapp kanske inte direkt ljuger förtiger den helt klart sanningen.
Tror du att testlappar är slöseri med tid? Ha igen! Det går så mycket fortare att sticka och virka några lappar jämfört med att behöva repa upp halva tröjan och starta om från början efter ett par veckor.
Så här kan du lära dig lita på din provlapp:
Stickprov och virkprov visar dig så mycket mer än stickfastheten och virkfastheten. Gå genast till 5 skäl att tok-älska provlappar för att förstå varför du behöver dem, även när du inte måste ha reda på masktätheten.
Och det är inget som säger att du måste fixa provlapparna innan du sätter igång. Det är fullt möjligt att ta en liten paus och kolla av läget med ett par provlappar även när du är mitt uppe i stickningen och virkningen. Särskilt om du börjar misstänka att ärmen börjar bli lite väl trång, eller att ärmkupan snarare hör till en puffärm.