Du måste syna sömmarna när du köper begagnade, stickade tröjor och andra slakt-plagg för att återvinna garnet. Om du inte ser efter noga får du bara korta stumpar istället för stora, härliga nystan. Vissa sömmar tar en evig tid att sprätta upp, medan andra försvinner i ett ryck. Ja, vilka sömmar är egentligen de bästa och de sämsta när du ska återvinna stickat? Se exemplen — det kanske inte riktigt är som du tror.
Det är dags för en mycket vikigt lektion i garnåtervinningens och upprepningens hårda skola. Nämligen den där du smygtittar i facit för att lista ut huruvida du faktiskt kan få ut långa längder av pysselvänligt stickgarn och virkgarn från begagnade tröjor i secondhandbutikerna.
Absolut, det finns fler saker att tänka när du letar efter blivande garn, som material och pris och färg. (Ladda ned checklistan för begagnade tröjor som passar att repa upp.)
Men medan du kan vara lite generös i din bedömning av material och pris (särskilt om du shoppar i begagnataffärer där vinsten går till välgörande ändamål), är det alldeles nödvändigt att granska och pilla på stygnen när du letar efter plagg att förvandla till garn på nytt.
Slakttröjors sömmar avgör om du får långa, sammanhängande trådar när du repar upp garnet. De avslöjar också hur mycket tid och sprättmöda du lär behöva lägga ned.
Sömmarna kommer i många olika smaker, oavsett om de sitter i fabriksstickade plagg eller handvirkade kreationer. Vissa av dem är bra för en garnåtervinnare. Andra är hopplösa. Ytterligare varianter ser bra ut, men är så irriterande att du helst somnar ifrån dem.
Och nej, det som är "bäst" för att sy ihop något som du har stickat för hand är inte nödvändigtvis det som rockar mest när du ska återvinna garn.
Alltså: Studera stygnen innan du väljer att köpa och slakta ett plagg för att komma åt garnet.
Vilken tror ni är den sämsta sömmen, garn?
Ja, du där? Klippta och overlockade sömmar?
Kanske. En söm som är klippt och overlockad eller sicksackad KAN vara dålig... OM du vill ha långa, härliga trådar och bulliga nystan.
Å andra sidan kan du vilja ha korta garnstumpar, kanske om du virkar mormorsrutor eller en duk av små blommor, eller stickar intarsia-stickning som Kaffe Fassett.
I sådana fall har du hittat en mycket bra söm.
Kan du återvinna garn från den här koftan? Nja, det är klippt.
Det är ingen idé att skära och försöka pilla bort en overlockad söm med sprättkniv. Nä, ta bara en stor sax och klipp bort den overlockade kanten, repa upp och knyt ihop garnändarna till långa stycken, härva och tvätta som vanligt.
Knutarna på garnet? Dem knipsar du av medan du stickar eller virkar med ditt återvunna garn, eftersom det finns bättre sätt att skarva och byta till nytt nystan mitt i arbetet.
Och ja, just det: en vanlig symaskinssöm är lika usel — eller bra — som en klippt och overlockad söm. Det finns ingen poäng i att försöka sprätta loss den, trots att kanterna på plagget ser hela ut. En maskinsydd raksöm eller sicksack äter sig in i garnet och försvagar fibrerna. Klipp bara bort sömmen och kanterna, och njut av dina korta garnstumpar istället.
Härligt! Hela stycken ger långa garn och stora nystan. Här ska återvinnas!
Vilken tror ni då är den bästa sömmen, garn? Ja, ta ned händerna, för det är självklart en söm där garnet inte är klippt. Där de stickade delarna fortfarande är hela. Då vet du att du får långa, sammanhängande garntrådar. Men även där kan det finnas bra och dåliga sömmar.
Den bästa sömmen är den som ser ut som en virkad luftmaskkedja eller kedjestygn på ena sidan, och som efterstygn på andra sidan. Den sömmen är sydd med en tråd, och du behöver bara pilla upp den för att med ett ritsch få bort hela sömmen och tråden.
Förlåt? Ja, just det. Som Jeanette så riktigt påpekar är detta också ett utmärkt sätt att sy ihop sina stickade plagg:
"Jag brukar virka ihop de stickade delarna med smygmaskor istället för att sy. Ingen tråd som tar slut, blir även jämnare och finare. Och blir det fel är det lätt att repa. Bara dra i tråden."
Den sämsta sömmen är den som ser ut som en grillkolspåsesöm. På ena sidan är det likt efterstygn, på den andra något som är bedrägligt likt just kedjestygn. Fast en aning knottrigt.
Du luras lätt att tro att den fungerar precis som den där "virkade" sömmen. Men tji fick du.
Sömmen är sydd med två trådar, och vore den i bomullgarn — som på en grillkolspåse — skulle du bara behöva leta rätt på en tråd på den ena sidan och en tråd på den andra och dra i de båda för att lätt få bort sömmen.
Oftast är denna luring sydd i otvinnad polyester- eller polyamidtråd som hakar in i både sömmen och garnet.
Denna söm, garn, är rena pesten.
Du köper en begagnad tröja i tron att du ska kunna sprätta isär den på en halvtimme, max. Istället tar det timmar. Dagar.
Här måste du ta fram sprättkniven och sprätta loss sömmen stygn för stygn, eller åtminstone ett par stygn i taget. Denna söm vill du helst somna ifrån. Du får visserligen hela stycken och långa sköna nystan, men isch! vilken tid det tar, och hu! vad mycket söm-slamsor du får lov att pilla bort.
Om du sprättar mellan de stickade styckena (precis som när du sprättar en vanlig symaskinssöm) får du åtminstone en hel tråd på den ena sidan. När du drar i den får du med dig de flesta trådslamsorna, men inte alla.
Den näst sämsta sömmen är den handsydda med efterstygn, och även en så kallad osynlig söm eller mattress stitch.
Varför? Ja, garn, av flera anledningar.
Anledning ett: Du måste sprätta. Mycket.
Anledning två: Ska du verkligen sprätta sönder ett handgjort plagg?
Om du har stickat eller virkat det själv är det förstås du som är kung och drottning och avgör om dina undersåtar ska giljotineras.
Men om du hittar ett vackert handstickat plagg i en secondhand-butik, är det inte bättre om du låter någon annan köpa det och faktiskt bära det?
Ja, förlåt mig för att jag sätter mig på riktigt höga handarbetshästar. Men nog är det mer lustfyllt och njutbart att slakta kommersiella dussinplagg, och av dem skapa något helt unikt?
Och om det bara är ett par småfel på det virkade eller handstickade plagget... en maska hit, en maska dit, ett litet hål, en dåligt fästad tråd... kan du renovera det istället för att slakta det helt.
Byt ut muddarna. Reparera. Brodera över fläckarna och småhålen med något snajdigt i maskstygn. Sticka bara om ärmarna.
Du behöver inte göra ett handgjort plagg från scratch, utan kan använda all din ackumulerade stick- och virkkunskap till att piffa. Det är grejer, det.
"Jaja, hur sprättar jag alla de här sömmarna?" Å, gå bara till nästa lektion i garnåtervinning, där du får lära dig att sätta sprättkniven i olika sorters sömmar.