Hitta billigt garn att återvinna — 7 bra ställen, utöver secondhand-affärer

Hur och var hittar du billigast möjliga blivande garn, alltså tröjor, plädar, halsdukar och annat som du kan återvinna till så gott som nytt stickgarn och virkgarn? Här är sju bra ställen, *utöver* begagnatbutiker. (Plus en hemlig bonus.)

Var kan du hitta billigt garn att återvinna? Om du *inte* har tillgång till ett Myrorna, Röda korset eller någon annan begagnatbutik? Här är 7 bra ställen!

Åh, garn! Visst är gosigt att klämma på nya nystan i vanliga garnaffärer. Men det är så mycket mer eggande att själv jaga rätt på, slakta och bereda sina egna trådar. Ja, alltså att återvinna garn från begagnade, stickade eller virkade kläder.

Rota i andras garderober: ett sätt att hitta billigt mohairgarn.

En rolig fördom som möter garnåtervinnare är annars att de alltid repar upp sina egna pryttlar, i någon sorts skön evighetsloop.

Piiip! Fel, fel, fel!

Jag repar sällan upp mina egna verk. Och än mer sällan andras handstickade eller -virkade saker.

Det är förstås en smaksak, men jag föredrar att göra något personligt av avdankade, kommersiella dussinplagg.

Och dem finns det gott om, inte bara i secondhand-butiker. Absolut inte.

Nu råkar jag ha flera välgörenhetsshoppar — alltså begagnatbutiker där intäkterna går till välgörande ändamål — på pendelavstånd, men om du inte har det behöver du inte hänga läpp. (Eller kanske lite, för sådana affärer har gott om fynd för garngalningar.)


Begagnatbutikerna finns även på nätet

Som tur är har flera av de stora hjälporganisationerna även webbshoppar, så du behöver inte besöka dem fysiskt. Även om det givetvis är en fördel att själv inspektera plagget, innan du köper det.

Till exempel hittar du Frälsningsarméns Myrorna och Stockholms Stadsmission på auktionssajten Tradera, och Stockholms Stadsmission har även en egen webbshopOch Erikshjälpens nätbutik har det passande namnet Secondhand.se.

Men om du skippar välgörenhets-secondhand har du till och med *större* chans att hitta bra slaktplagg billigt, eftersom du kan hoppa över mellanledet. I flera fall kan du få tag i garn att återvinna alldeles gratis.

Tänk efter: Var finns textilierna innan de blir ratade?

Ja, just det!

Här har du alltså sju bra ställen att kika på när du letar efter blivande, billigt garn, utöver begagnatbutiker ... om du minns grundreglerna för bra slaktobjekt:

  • Tröjorna, halsdukarna, koftorna, plädarna, gardinlängderna — eller vad du nu hittar för stickat och virkat — ska böna och be om dödshjälp (lätt slitna (eller inte), "fula", oälskade).

  • Just *du* ska känna att "Jajamensan, det här kan jag göra något läckert av!"

  • Ekvationen pris * kvalitet / ditt slit ska ge ett positivt resultat.

  • Ibland kan du inte inspektera sömmarna på de begagnade paltorna. Är du beredd på att antingen få en massa korta stumpar, eller att klippa till och sy något av ditt fynd?

1. Rensa i din stickväska

Hur var det nu? Att återvinna garn var inte en evighetsloop. Men det smartaste och billigaste sättet att hitta garn att pånyttföda är riva fram de där mindre lyckade projekten. De som inte passar. De som vägrar att virka sig själva färdiga. De som är allmänt tjuriga.

Garnet har du redan betalat för, så låt det komma till bättre användning. Dessutom har du väl fullständig koll på material och tvättråd, och hur sjuttsingen du fäste trådarna? Eller?

Billigt garn? Återvinn först garnet från dina egna misslyckade verk.
En axelvärmare blev det aldrig, däremot ett kvastskaftsvirkat linne.
Och den magiska sjalen? Väl upprepad fick den ingå i en tweed-tröja!

2. Titta i din egen garderob

Jodå. Och nejdå, du behöver inte sprätta dina egna kreationer, inte så länge de älskar dig tillbaka. Plagg som passar dig, ger dig glada minnen eller är en nyttig, visuell läxa i hur du ska eller inte ska sticka nästa plagg bör du absolut behålla.

Men den där H&M Logg-tröjan som maken spillde kaffe på, Filippa K-polon som är två säsonger gammal, den uschliga bokklubbs-sjalen och de där "norska" raggsockorna du köpte på fjällstationen...

Vill du inte ha kvar dem, sprätta dem och repa upp.

Och om dina garderobsmisstag inte är stickade eller virkade kan du ändå förvandla dem till garn. Klipp eller riv dem till tygremsor och trikågarn.

Det är bättre att mocka i egen spilta innan du sprider vidare din skit till andra instanser.

Förvandla en gammal T-tröja till trikågarn att sticka eller virka med.
Pinsam T-shirt? Nä, blivande trikågarn!

3. Snoka i dina vänners garderober

Tala om för varenda hedersknyffel du känner att du gör jorden och klimatet och alla stackars textilarbetare i tredje världen en fet tjänst genom att återvinna garn för din egen lyckas skull.

Fler än du tror blir mer än (skade)glada om du tar över deras lump.

Men vilka trasor ska du ta emot? Jag tar emot det mesta, inklusive sådant som kan bli klippas till tyg-garn.

Men det som är riktigt helt, rent och fint skänker jag istället bort till samma sorts välgörenhetsbutiker där jag hittar tröjor att slakta.

Så när sonen röjde ut en flätstickad tröja i bomull/akryl konstaterade jag att den var för noppig för Stadsmissionen — att det är en märkeströja är ingen garanti för prima kvalitet.

Istället fick den bli garn igen, efter avnoppning.

Hm. Var det jag som betalade för tröjan?

Vad är bättre än billigt garn? Gratis garn!
Garnkostnad noll kronor, wohoo! Och det blev bland annat en poncho.

4. Röj på kvartersloppisar & klädbytardagar

En del loppmarknader är lite väl... professionella. Inget fel med att ha loppande, samlarsaker och vintage-prylar som sin profession, men om du är ute efter saker att sprätta sönder kan de vara lite för dyra.

Kläd- och prylförsäljning som istället anordnas av skolklasser, föreningar eller goda grannar kan bjuda på fynd i lagom prisnivå. När någon verkligen, verkligen försöker vindsröja eller tömma garaget kan du lyckas fylla flera kassar till en mycket låg peng.

Och särskilt busbilligt kan det bli om du kommer till klädbytardagen eller loppisen strax före stängnings- och städningsdags. Få vill släpa hem sitt skräp igen, så du kan få riktigt bra priser om du erbjuder dig att köpa det som finns kvar.

5. Bottenskrapa på Tradera, Blocket och Sellpy

Inte nog med att du kan fynda garn på nätauktionssajten Tradera eller köp- och säljplatsen Blocket.

De som tycker att loppmarknader är för mycket slit säljer ofta sina kläder här, till riktigt låga priser. (Och när det gäller Tradera har även flera hjälporganisationer auktionsutrop på sitt begagnatutbud.)

Leta särskilt efter stickade och virkade plagg, med lågt utrop eller försäljningspris, som är uselt beskrivna. Typ "snygg tröya i gott skick. Stl 38."

Mejla säljaren med de frågor som du behöver ha svar på. Som vilket material det är i plagget, vilken färg det egentligen är (bilderna kan vara riktigt dåliga), vilket märke den har, vad portot blir, om det går att se om sömmarna är hela.

Lägg ihop utrops- eller försäljningspriset med portot eller frakten för att få slutpriset. Är det värt utgiften?

Och alla dessa appar för secondhand-kläder? Facebook? Hm, tycker att priserna är lite för höga för slaktplagg. Men det kan däremot vara bus-billigt på Sellpy!

6. Låt garnet komma till dig

Varför leta efter slaktplagg när de kan söka upp dig istället? Flera gånger under början av 2000-talet satte jag upp upp blänkare på nätställen med gratis köp&sälj-annonser:

Så här:

Stickade plagg sökes (även trasiga)

Har du stickade tröjor/koftor eller annat liggande i garderoben som du vill bli av med? Skänk dem till mig! Jag tar emot handstickade eller fabriksstickade kläder för återvinning — även trasiga. (Betalar porto, så klart.) Helst ull-/bomullsblandningar.

Om det fungerade? Absolut! Jo, det slumpade sig tyvärr inte så att främlingar faktiskt skänkte bort hela garderoben till mig, men de var ofta villiga att sälja blivande garn väldigt, väldigt billigt.

När de först tog kontakt per epost (telefon tar på tok för lång tid), svarade jag med ett mejl där jag talade om vad jag var ute efter. Som hela sömmar, max 70 procent akryl, helst inget handstickat, gärna svart.

Jag förklarade också det bästa sättet att skicka stickade plagg (inslaget i plast, mycket tejp) och vad portot i olika viktklasser blev.

Och sedan frågade jag om och hur mycket de ville ha betalt.

Om priset (inklusive porto) var för högt, sa jag bara tack, men nej tack, och: "Om din tröja är i så gott skick är det bäst att du försöker sälja den i en second hand-affär istället för att jag sprättar upp den."

Om priset var alldeles lagom, som 127 kronor för fem stickade tröjor (plus porto), skickade jag stålarna på studs.

7. Postorder-rea

Knussligt sett har postorderföretagen inga slaktplagg. De säljer sprillans nya kläder, och varför skulle du sprätta upp sådana?

För att de är oönskade, så klart!

Varje säsong ångrar postorderföretagen vissa kreationer, och dessa slumpas bort till sanslöst låga priser, ofta lägre än butikernas reapriser. Ibland är de till och med billigare än de skulle vara i en secondhandaffär.

För att vara säker på att postorder-reapriset verkligen är ett fynd, spana in Erikshjälpens välgörenhets-nätbutik för begagnade kläder, Secondhand.se, och även Sellpy. (Men hur är det möjligt att begagnade Shein-kläder får en prislapp på flera hundralappar? Ett mysterium.)

Mitt favoritställe var tidigare Ellos reor. Men undvik plaggen av 100 % akryl. De är inget att ha eller återvinna.

(Hemlig bonus — gratis hittegarn)

Kan du hitta garn ute i skogen? Ja, nästan! Rädda borttappade vantar från papperskorgsdöden, och återvinn dem till garn.
En stackars, borttappad vante blev till garn igen, som sedan blev sulor på ett par strumpor.

Det finns faktiskt en plats till där du kan leta efter garn att återvinna.

Men vi snackar lite tyst om det, okej?

Det handlar nämligen om att plocka fiberfallfrukt. Som udda, borttappade vantar och mössor.

Nej, du ska givetvis inte stjäla andras kläder. Men om en mössa har suttit övergiven på en kvist i flera veckor handlar det väl ändå om en räddningsaktion? Ge bortslarvade stackare en ny chans, innan de hamnar i sopkorgen.

Har du något favoritställe att hitta blivande garn på?

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!