Vill du sticka en mössa värdig en tant? Här hittar du en stickbeskrivning på en vid basker eller enorm pillerburkshatt, en kakburksmössa som värmer huvudet och ändå bevarar lockarna. Och du, mönstret fungerar för vilken stickfasthet som helst. Välj ditt favoritgarn (helst återvunnet!) och sticka på känsla.
Vad är det för speciell klang i vintermörkret? Ditt huvud fylls med så mycket fluff att en vanlig liten pillerburkshatt inte längre duger för att värma de små grå ... och riktigt förbannade tomtarna på loftet.
Fram med kakburken! Papperskorgen! Badtunnan!
En av mina favorit-mössmodeller är egentligen inte alls inspirerad av vinterdepp ... Eller jo, förresten, eftersom jag var ute efter något som gick att dra ner ordentligt över ansiktet när raglanraffet inte gick att dra upp.
Mest tänkte jag på de kuliga coolingarna som har dreads och extensions i fantasirika former och färger.
(Påminner inte hårförlängningar lite om sådan där fin regnbågsmerino-ull, sådan du kan filta eller sticka med på 25 millimeters-stickor?)
Rasta-personer har alltid härligt, oblygt gigantiska kepor över sina reggaeflätor, så übermäktiga baskrar att de kan fånga in flera års samlade, tovade dreadlocks plus en kull labradorvalpar.
En sådan mössa gillar jag — och min frilla, trots att det bara är ett rufs. Eller just därför att frisyren är ett rufs. Håret ser likadant ut när jag tagit av mig huvan, inte alls mössplatt utan svart galet och böljande som sju nyfödda labradorer.
Min har två i-snodds-dreads (mössan, inte frillan) i en sedesam liten knorv, och heter följaktligen "Tant Rasta".
Att sticka en mössa som är kakburksmonsterstor är buslätt. Du gör bara en pillerburkshatt, fast större.
Hahaha! Den var bra! "Du gör bara en piller ..."
Okej, allvarligt nu, flickor och pojkar och andra huvudägare.
Ålrajt, nu får alla huvudpersoner samla sig kring Tant Rasta, för nu ska Tant förklara hur själva stickningen går till.
1. Du gör inget masktäthetsprov.
Jo, garn, ni hörde rätt: Det behövs inget masktäthetsprov. Provlappar behöver du alltid, och i det här fallet för framför allt att lista ut vilka stickor som passar dig och ditt mössgarn. Men någon stickfasthet behöver du inte bekymra dig om.
Tant Rasta-mössan stickar du uppifrån och ned, och den blir så stor som du vill ändå. Du behöver inte räkna, bara mäta och prova allteftersom.
2. Eller förresten, räkna lite. Du behöver till en början 8 maskor. Du kan lägga upp 8 på rot, eller först sticka en i-snodd om 4 maskor och sedan öka till det dubbla, eller sticka två i-snoddar och låta dem samsas, eller ...
Måste Tant Rasta tala om allt för dig? Skapa, garn, skapa!
Du behöver alltså 8 maskor som du sluter samman till en ring för att börja sticka rundvarv med valfria redskap.
Jag gillar att sticka runt på två rundstickor. Det fungerar förstås även med magic loop (en lång rundsticka), eller strumpstickor. Gör som du vill; jag lägger mig verkligen inte i vilka attiraljer du använder för att sätta piff på tillvaron.
3. För att få en lagom pannkaka, själva burklocket, stickar du vartannat varv utan ökningar, och vartannat varv med 8 ökningar. Fäst en markör (en garnslamsa duger fint) vid varvets början för att inte bängla bort dig för mycket.
4. För att få en snurr, precis som Tant Rasta har i håret, ser du till att ökningarna hamnar ett snäpp åt sidan på ökningsvarven.
Alltså, första ökningsvarvet: * 1 m, öka 1 m*, upprepa *-* varvet ut = 16 m på stickorna.
Andra ökningsvarvet: * 2 m, öka 1 m*, upprepa *-* varvet ut = 24 m på stickorna.
Tredje ökningsvarvet: * 3 m, öka 1 m* upprepa *-* varvet ut = 32 m på stickorna.
Och så vidare.
Tips! Tips! Tips!
Om du vill sticka en mössa som är strutigare kirrar du på ett kick en toppluva på samma uppifrån-och-ned-vis genom att istället öka 7 maskor på varje ökningsvarv.
Eller 6 maskor, för ännu toppigare. 4 maskor per ökningsvarv, precis ovanför varandra, för en sådan där klassisk, kantig toppluva som gör sig bäst med tofs. (På luvan, inte frillan.)
Och vill du sticka en mössa med längre strut på luvan sprider du öknings-gracerna över fler varv istället för vartannat.
Om det låter lite väl enkelt beror det på att det är det.
Det bästa är att eftersom du börjar uppifrån hinner du inte sticka många maskor innan du upptäcker om struten slokar snett — repa då bara bara upp och börja om från början.
5. Och så vidare tills den runda plätten är tillräckligt stor för att vara en pillerburk (då ska plätten vara en aning mindre än omkretsen på ditt valda huvud) eller en kakburk (när plätten är något större än omkretsen på din huvudsak).
Mät genom att spänna ut plätten — det är därför det är en strålande idé att sticka en mössa med två rundstickor, även om en skulle duga — och kontrollera med måttband att den stämmer överens med huvudpersonens skallomkrets.
Och ey, mannen, om du funderat på lite skolmatte med pi och radie och sådant däringa är det toppen — men tänk på att det stickade till skillnad från uppgifterna i matteboken är töjigt på bredden, och att din huvudbyggnad inte är helt klotrund, även om det kan kännas så dagen efter en blöt fest.
Måttband, utspänd stickning och hårda prövningar fungerar här bättre än matematik (sa flickan som tentade av 3 års naturvetar-matte efter första ring).
En kakburksmössa går att kolla genom att lägga den direkt på frisyren. Täcker den mer än en imaginär flint där det bara finns buskage kring öronen är det fint. Och har du mätt tokigt, skyll inte på Tant Rasta utan repa bara upp.
6. När ditt burklock är lagom stort är det dags att rikta blickarna nedåt. Men först: en liten kant. Om du tänker hattigt snarare än mössigt.
En liten kant är snajdigt och ger burken mer hattfason. Du kan till exempel sticka ett avigt varv. Eller två. Eller göra en vikkant genom att sticka en sex, sju varv, utan ökningar, plocka upp ett varv på en hjälpsticka sex, sju varv längre ned och sticka ihop hjälpsticksvarvet med ...
Måste Tant Rasta tala om allt för dig? Skapa, garn, skapa!
7. Kräma på utan ökningar, med mönster eller struktur eller utan. Något som är lagom spännande och trivsamt att pyssla med.
8. När du tror att mössan är lagom vidlyftig för dina tankar provar du den — ytterligare en anledning till att två rundstickor är en strålande idé, då kan du lätt prova en mössa i vilken storlek som helst, utan att behöva använda hjälptråd — och ser efter. Sticka vidare — eller repa upp — tills mössan är tillräckligt långt över eller ifrån öronen.
9. Sticka resår eller gör en vikkant. En picot-kant med hålvarv om du är lagd åt det hållet, ett avigt varv om du är lagd åt andra, ingen alls om du vill ha en slätstickad rullkant.
Vill du göra något vikt fortsätter du att snubbla över orden som följer, annars behöver du bara fästa trådarna och belöna din flit med en chokladbit.
10. Såväl pillerburkshattar som kakburksmössor tjänar på att ha dubbla väggar. Byt till en storlek mindre stickor och sticka på utan vare sig ökningar eller minskningar eller andra knasigheter, tills du har ett slätt parti som är lika långt som den ursprungliga burkväggen.
11. Maska helst inte av, utan vik vid din vikkant och plocka en maska i taget från stickorna och fäst den på avigsidan/hattmössans insida, precis vid burklockskanten, med maskstygn (om du vill visa insidan), eller kaststygn (om du vill låta bli). Eller maska av och fäst hur sjutton du vill. Skapa, garn, skapa!
Om du har valt att sticka en mössa som är voluminös och som ligger löst och slappt kring frillan är det här ett alldeles utmärkt tillfälle att pilla in en resår (alltså ett sådant där band du köper i sybehörsaffären, inte en 2 am, 2 rm-grejsning) i själva vecket, och fäst den med lite flyhänta stygn eller rappa, virkade fastmaskor.
Har du ett hål i toppen av hattmössan snörper du ihop den och fäster tråden. Eller syr över något läckert, som en garnboll, en tofs, en Gammelsmurf.
Forma hattmössan i fuktigt tillstånd, antingen genom att dra ned den över fejan och gå ut i snöslasket eller genom att lirka den tvättade luvan över lämplig labradorkull eller en kakburk.
Färdigt!
Tant Rasta är såå stolt!
Har du också lyckats sticka en mössa i Tant Rasta-stil i återvunnet garn? Visa upp din mössa i återvinningsgalleriet!
Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!