Det är så busigt enkelt att sticka en mössa i rätsticking som passar ditt huvud precis. Du behöver varken öka eller minska, utan stickar bara ett rakt stycke, en stor lapp. Mössan avslutar du med den sorts lustiga tofs som kallas karamelltopp. Här är en steg för steg-beskrivning på hur du kan sticka en mössa som sätter piff på både dig och dina restgarn.
När du stickar rätstickning kan det du maskar bli nästan vad som helst, då det är töjigt på både höjden och bredden. Varför inte en mössa som passar dig precis, och som inte bara är ovanlig utan lika unik som du?
Ibland stickar jag bara för att sticka, och just de här maskorna råkade bli en stor rektangel. Det raka stycket blev i sin tur en mössa av en modell som jag kallar Harry, efter en kär gammal kollega. Det är en mössa med en så kallad karamelltopp, en som är ihopsnörd med lite spretande tyg längst upp. Ja, den liknar en inslagen karamell, där ditt huvud är själva sötsaken.
Visst är den snajsig?
Du kan välja att göra karamelltoppen lång och hängande, lite mittemellan uppspretande, eller pluttig, som en blomma ungefär.
Du kan också välja att rynka ihop lappen utan någon utstickande flärp längst upp. Det blir en mer normal mössa.
För att kunna svepa ihop en mössa som passar dig precis räcker det alltså med att du stickar ett rakt stycke i rätstickning. Inga ökningar, inga minskningar, inga krångligheter. De mått som du behöver får du genom att prova lappen på huvudet medan du stickar den. Detta eftersom du stickar din rektangel på tvären, så att uppläggningskanten gnussar med avmaskningen.
Just det: du behöver inte sticka något komplicerat för att det ska bli snyggt. Och praktiskt. Och ju enklare en modell är, desto mer kan du vräka in din kreativitet och personlighet.
Så hur gör du? Steg för steg-beskrivningen delade jag först på Instagram, i stories eller händelser, och här får du en lite pratigare variant. Okej, mycket pratigare.
Kortversionen lyder:
I stickning finns det inte så många regler som garnfirmorna och deras stickbeskrivningar försöker få dig att tro. Rota bara fram något mössigt i din garngömma. Restgarnsränder är det snyggaste som finns!
Om du vill att mössan ska värma är det smart att välja något av djurhår, och om du inte tål fårull kanske du klarar av något från lama, kanin eller get? Har du valt den veganska livsstilen? Syntetgarn värmer också en aning, medan garn av enbart växtfibrer inte gör det. Blandgarn brukar fungera hyggligt.
Du väljer precis vad du vill, men personligen skulle jag inte ta ett nytt köpegarn som jag inte hade provlappat och -tvättat först, eftersom vissa garn kan krympa eller svälla ut efter första tvätten. För sådana garn passar det bättre att räkna ut en mössa utifrån en tvättad provlapp, snarare än att mäta direkt på huvudet.
Mitt mössgarn är denna gång återvunnet från en kofta av märket Izi, som jag fyndade i en tidigare Emmaus-butik (numera Artikel2). Det är ett bandgarn som består av 40 % merinoull, 40 % akryl, 20 % nylon, och som är så kaotiskt att jag inte bekymrade mig om att försöka avkrulla det.
När du väljer stickor ska du satsa på något som passar både dig och garnet, och som gärna är lite tunnare än vad du kanske skulle ha valt till slätstickning. Du vill att rätstickningen är spänstig snarare än gles, och så pass tajt att två varv på höjden motsvarar en maska på bredden. På ett ungefär. Så som rätstickning ”ska” vara, när den inte leker hålmönster.
Raka stickor eller rundsticka? Jag stickar allt på rundstickor, även fram och tillbaka-stickning. Men du stickar på ditt vis. Om du har lååånga strumpstickor kan du sticka på två av dem.
Vill du sticka en provlapp? Klart att du vill! Det finns så många goda skäl att göra provlappar. Men du behöver inte ett masktäthetsprov för den här mössmodellen. Om du inte vill.
Du behöver däremot en trubbig nål för att sy ihop mössan, och för att dra ihop karamelltoppen.
Lägg upp, lägg upp!
Va? Inga särskilda maskantal? Nix, för det hänger på ditt handlag, dina stickor, ditt garn, din uppfattning om hur en mössa kan se ut, plus ditt huvud. (Eller det huvud som du tänker sticka till.)
Jag har ingen aning om hur många maskor jag lade upp, för jag har inte bekymrat mig om att räkna dem. Ärligt talat hade jag inte ens en bestämd plan för vad stickningen skulle bli.
Men, men… för ett vuxet dam- eller herr-huvud vill du att din stickade lapp är cirka 25 till 30 cm bred. Sisådär. Lite bredare om du vill göra en uppvikt kant längst ned, eller vill ha en hängande karamelltopp, eller om vill att mössan ska vara lite mer baggy.
Min improviserade lapp blev mycket bredare än vad min huvudknopp och mitt hårrufs behövde, så jag vek upp mösskanten två gånger.
Eftersom du stickar på tvären (från sida till sida) motsvarar bredden höjden på mössan, och ska alltså täcka ditt huvud från där du vill mösskanten går ned i pannan, över skallen och din frisyr, och upp till det yttersta på en lagom tittut-strut längst upp.
Om du nu vill ha en karamelltopp.
Chansa! Lägg upp ett gäng maskor som du tror skulle bli bra, och se om du lyckas gissa någorlunda rätt. Du kanske har stickat med garnet förut, och minns hur många maskor per centimeter du hade förra gången? Eftersom det inte finns något facit, så…
Olika uppläggningar är oftast fjompigare än den färdiga, stickade bredden. Om dina upplagda maskor verkar ta upp ungefär två decimeters bredd när de är lite utsträckta på stickan kan stickningen ha brett ut sig lagom till en mössa efter ett par varv. Och du kan provmäta på huvudet (om du stickar fram och tillbaka på rundsticka, eller sätter maskorna på en tråd) när du har stickat ett tiotal varv. Jo, du kan mäta med måttband också, men måttband och linjaler är inte optimala för töjiga material.
Om du lägger upp med vanlig korsuppläggning bör den korta änden, den du har över tummen, vara ungefär en meter lång. Typ. (Jag körde uppläggning med virknål.)
Verkar din rätstickade bredd vara för smal för att täcka huvudet efter provmätning? Du kan repa upp och börja om, eller senare bygga ut stickningen genom att plocka upp maskor längs kanten (en maska per vartannat varv) och sticka uppåt. Eller nedåt. Rätstickning är magisk!
Vill du absolut ha bestämda maskantal? Och en garnrekommendation? Tja, även vi garngalningar är alla olika. Järbo garn har en stickbeskrivning på en nybörjarvänlig mössa som du rätstickar på tvären, utan karamelltopp. Tyvärr har de glömt den nödvändiga informationen om att mänskliga händer stickar olika hårt, även om vi använder samma sorts garn och grovlek på stickorna. De har inte angivit någon stickfasthet. Så det är inte säkert att du får en passande mössa även om du följer mönstret.
Sticka, sticka, sticka. Sticka framför tv:n, sticka på bussen, sticka när du behöver slappna av i skallen men hålla händerna sysselsatta.
Du kan välja att sticka med särskilda kantmaskor (kanske en kedjekant?) eller låta bli. En knutkant, alltså den som rätstickning automatiskt får om du inte fibblar med den första och den sista maskan på varvet, är snyggt det med.
Fundera även på att låta garnändar sticka ut och hänga från ena kanten av det rätstickade stycket. Då får du en sorts fransig tofs på köpet. Ooh!
När du känner att du har stickat länge, länge… alla dessa räta maskor! …tar du din stickade lapp och sveper den om huvudet, för att se om den når runt. Alltså att uppläggningskanten börjar nå maskorna som du har på stickan.
Du vill givetvis kunna få på dig mössan, men också att den sitter hyfsat tajt nu när du provar din lapp. Mössan kommer att töja ut sig en aning när du bär den. Dag ut och dag in. För visst stickar du just nu din nya favoritmössa?
Så, när uppläggningskanten verkar nå de maskor som sitter på stickorna, och lappsvepningen känns hyfsad bekväm på huvudet, maska av. Lite lagom löst. Klipp av garnet, men behåll en ganska lång garnlängd så att du kan använda den till att sy ihop din mössa. (Ungefär tre gånger bredden på mössan plus lite till blir bra, på grund av pi.)
När du provade lappen på ditt huvud fick du säkert en liten vink om huruvida du vill ha en uppvikt kant. Om detta är något du vill satsa på är det smart att redan nu markera ungefär var den kommer att sitta, alltså innan du syr ihop lappen till en tub. Vikkanten och själva mössan har olika avigsidor, och du behöver veta på ett ungefär var du ska vända ut och in på tuben för att få sömmens knöliga sida på rätt sida av mössan.
Just det: Det är bättre att mäta upp gränsen för din eventuella vikkant med ett par garnslamsor eller säkerhetsnålar som markörer. Knappnålar har en otäck tendens att trilla ut och hamna någonstans där du inte kan hitta dem, annat än med dina nakna fötter.
Trä upp din långa garnända på en trubbig nål. Nu är det dags att sy ihop din rätstickade lapp till en tub, uppläggningskant mot avmaskningskant.
För att komma åt bättre att sy kan du behöva lägga en pocketbok eller en liten skärbräda i tuben som bildas.
Hur som helst: Då får givetvis sy ihop din mössa på precis det sätt som faller dig in. Kaststygn, langettstygn, efterstygn, virka ihop den, häfta ihop den med häftapparat… Men jag rekommenderar "osynlig" söm med maskstygn. Den är inte alls osynlig när dina stycken är stickade i rätstickning, men den är i alla fall inte så iögonfallande. (Även om supertydliga sömmar också är snygga.)
Sömmen i maskstygn syr du från rätsidan, den sida som syns när du bär mössan, och från höger till vänster om du är högerhänt.
Du inleder sömmen genom att på den översta kanten först sticka upp nålen efter den yttersta maskans två maskbågar, från avigsidan av lappen och ut på rätsidan. Sedan sticker du upp nålen på samma sätt på den nedersta kanten, efter den yttersta maskans två maskbågar, och från avigsidan av lappen och ut mot rätsidan. Dra åt tråden lite lagom.
(Just det: Jag tycker det är enklare att sy sömmen när den ligger horisontellt, men du kan givetvis vinkla lappen så att du syr lodrätt istället. Eller på sniskan. Gör din grej.)
Nu ska du försöka matcha maskor från över- och underkant så gott det går. Det gör du genom att föra in nålen först bakom två maskbågar upptill (u), och sedan bakom två maskbågar nedtill (n). U och n är alltså inte är förkortningar för "upptill" och "nedtill", utan ett sätt att visa ungefär hur maskbågarna ser ut.
Du kan givetvis hitta demonstrationer av den här typen av "osynlig" söm för att sy ihop rätstickat horisontellt på YouTube (engelskt tal).
Om du använder ett smidigt garn (och inte hårigt och knögligt som mitt), kan du vänta med att dra åt tråden tills du har sytt flera maskstygn. Annars drar du åt efter varje stygn.
Har du planerat en uppvikt kant? Sy då inte längre än till din markering. När du når markeringen, pilla ned nålen till den sida som just nu är avigsidan, vänd sedan tuben ut och in, och fortsätt att sy maskstygn från din nya rätsida.
När du har sytt ihop hela tuben är det dags att knipsa av garnet och fästa trådarna. Väv in garnändarna någonstans där de syns minst, gärna på mössans insida, om du inte gillar den sjabbiga, råa looken.
Om du har valt att bära mössan med en hyfsat permanent vikkant kan du också sy fast kanten på några ställen. Jag nöp fast min på fyra ställen.
Var ska din karamelltopp egentligen sitta? Dra på dig mössan (med uppvikt kant, om du har en sådan). Använd en hand eller fingrarna för att provrynka och mäta ut var mössan ska knipas ihop för just din passform och stil.
Behåll det där handgreppet, och placera ut en markör ungefär där hopsnörningen bör ske.
Ta en garnlängd och trä upp den på din trubbiga nål. Lägg upp mösstuben med rätsidan mot dig.
Sy en rynktråd vid din markering, och på ungefär samma avstånd från kanten, hela vägen runt mössans omkrets. En rynksöm får du till genom att helt enkelt tråckla med ett gäng rätstickade varvs avstånd, omväxlande med tråden på rätsidan och på avigsidan.
Dra i din rynktråd så att mösstoppen snörps åt. Dra ordentligt, men givetvis inte så hårt att garnet går av. Knyt. Svep runt ett par extra varv med tråden. Knyt igen. Gör en synlig rosett, om du tycker att det är snyggt. Eller kanske vill du komplettera med en flätad tråd och ett par garnbollar? Eller en i-snodd?
Fäst rynk- och knyttrådarna på avigsidan av mössan.
Efter att du har sytt ihop mössan, handtvätta den i ljummet vatten och lite ulltvättmedel eller en skvätt schampo. Lägg den på en handduk för att forma och plantorka den. (Det vill säga våtspänning, eller "blockning". Som varken behöver vara våt eller spänd.)
Nu är den färdig!
Med denna enkla och väldigt ordrika steg för steg-beskrivning kan du sticka en mössa med karamelltopp av en rätstickad lapp, woot, woot! Och du kan ösa in precis så mycket personlighet som du vill.
Hur stickade du din mössa, och i vilka garn? Visa upp den i galleriet!
Har du fallit för frestelsen att sticka, virka eller sy en Harry-mössa? Visa upp den!