Stickad duk med stjärna i stjärna (gratis mönster + diagram)

Klassisk, stickad duk! En solid stjärna i spetsmönstrad stjärna är också ett finfint mönster till en rund disktrasa — om du nu inte använder prydnadsdukar. Här får du en omarbetad version av den klassiska beskrivningen från 1847. Med stickdiagram, så klart.

Sticka en rund duk efter en gratis beskrivning från 1847. Mönstret är en stjärna i stjärna.

"Ska du verkligen använda den fina som disktrasa?"

"Varför tror du att jag stickade den?"

Visst kan du använda en klassisk, rund och lättstickad duk som just en piffig bordsduk. Men i det där eviga vardagslivshjulet — du städar och fejar och pyntar — är väl en läcker diskduk också på sin plats?

Japp, jag tänkte just på glammiga gegg-uppsamlare när jag trillade över den här raringen i min jakt på uråldriga stickbeskrivningar, så gamla godingar att de inte längre är skyddade av upphovsrätten. Det torde alltså vara fritt fram för någon som mig att översätta den och erbjuda den till någon som dig, som en hyllning till dem som maskade långt före oss.

Och det började som en mysteriestickning. Utöver beskrivningen att det var en stjärna i en stjärna hade jag ingen aning om hur den såg ut.

Först beskrivning, sedan diagram. Så gick det till att översätta den stickade duken med stjärna till svenska. Sticksvenska.

Det var först efter att jag hade stickat klart duken som jag upptäckte att det faktiskt fanns en bild på den, längst bak i boken.

Just det, jag listade ut att Tr är en vänsterlutande minskning, utan att kika i facit.

På riktigt — jag älskar att dechiffrera stickbeskrivningar. Jo, det är bättre att de är begripliga ... men nog är det underhållande med kodspråk!

Hur som helst, originalet till duken publicerades i boken The lady's assistant for executing useful and fancy designs in knitting, netting and crochet work..., skriven av Jane Gaugain år 1847. Den finns tillgänglig på Internet Archive, om du hellre vill sticka hålkanten som egentligen ingår i dukdesignen.

Min version — med diagram, tjoho! — har en betydligt enklare kant, för jag ville inte sticka fler än 60 varv.

Du får beskrivningen på svenska, men originalet till den stickade duken var på engelska. Från 1847.

Hur stor blir en stickad duk på 59 varv? Det beror givetvis på hur grovt eller tunt garn du använder. Jag stickade duken i ett återvunnet, tunt lingarn, och då blev min version ungefär 39 cm i diameter.

Smart att ha koll på innan du börjar att sticka duken

För att duken ska bli en rund duk — eller en rund disktrasa — måste du sticka runt.

Har du hämtat dig från chocken? Bra. Mönsterrapporten som finns i både den skrivna beskrivningen och i tårtbits-diagrammet ska du upprepa åtta gånger över varvet.

Du kan sticka rundstickning på det sätt du föredrar. Men i början, när duken bara är en liten filidutt, är det smart att använda strumpstickor, två rundstickor eller magic loop. När duken har börjat svälla från plätt till pannkaka kan du gå över till att sticka den på en enda rundsticka.

Precis som den brittiska originalbeskrivningen innehåller min version också förkortningar. Fast mer moderna. Och svenska. Dessutom ska du under ett stort parti rubba den gängse stickordningen. Nämligen genom att...

Räta maskor, plus-versionen! Förskjut mönstret en maska

För att dukens mönster, med en stjärna i stjärna, ska bli just det måste du förskjuta mönstret under en hel massa varv.

Det är inte ett dugg krångligt. Du stickar bara ett rätt varv... PLUS en rät maska till. Sedan börjar du med nästa varv.

Om du har en maskmarkör mellan första och sista maskan på varvet — vilket du bör ha, nudge, nudge — stickar du alltså fram till maskmarkören. Sedan plockar du bort markören, stickar en rät maska, sätter tillbaka markören igen... och du har förskjutit mönstret en maska till vänster.

Ständigt dessa förkortningar!

Vad vore en stickbeskrivning utan förkortningar? Något väldigt långt och svårläst, tyvärr. Men som tur är behöver du inte ha kläm på så många:

  • m = maska.

  • rm = rät maska. Om det står "3 rm" ska du sticka tre räta maskor.

  • omsl = omslag. Inte så kort förkortning. Du ska göra en ny maska genom att lägga garnet över stickan, och på varvet efter sticka omslaget så att det blir ett hål.

  • öhpt = överdragshoptagning. En vänsterlutande minskning. Om du inte vill göra den vanliga rackaren ... lyft en maska, sticka en maska, dra den lyfta maskan över den stickade... kan du välja en annan vänsterlutande minskning varje gång det står "öhpt".

  • 2 rm tills = två räta maskor tillsammans. Du stickar en vanlig minskning genom att sticka ihop två maskor.

Tolka tecknen

  • * *. Du upprepar det som står mellan första och sista stjärnan (*) över hela varvet. Det blir åtta gånger totalt.

  • [ ]. Upprepa det som står inom hakparentesen så många gånger som siffran efteråt anger. När det står "[omsl, öhpt] x 3" ska du göra ett omslag plus en vänsterlutande minskning totalt tre gånger. En längre version hade varit: omsl, öhpt, omsl, öhpt, omsl, öhpt.

  • ( ). Talet inom parentes i slutet av varvet uppger hur många maskor du ska ha efter alla ökningar och minskningar. "(88 m)" innebär alltså att du nu ska ha 88 maskor på stickorna om du har mojsat till alla ökningar och minskningar korrekt.

Och du, som du ser är beskrivningen väldigt pratig. (Precis som dess upphovsman. Jag alltså, inte fru Gaugain.) Om du vill skriva ut stickbeskrivningen är det bäst att kopiera beskrivningstexten i ett separat textdokument, och sedan skriva ut. Diagrammet blir stort och fint om du klickar på den mindre bilden. Okej?

Beskrivning till stickad duk, rund med stjärnor

Lägg upp 8 maskor. Fördela dem jämnt på strumpstickor (2 m på varje strumpsticka), alternativt magic loop eller två rundstickor (4 m på varje stickdel).

Du stickar runt, och upprepar *-* varvet ut. Det blir 8 gånger på varje varv.

Varv 1 och varje udda varv till och med varv 29: Räta maskor.

2: * Omsl, 1 rm. * (16 m)

4: * Omsl, 2 rm. * (24 m)

6: * Omsl, 3 rm. * (32 m)

8: * Omsl, 4 rm. * (40 m)

10: * Omsl, 5 rm. * (48 m)

12: * Omsl, 6 rm. * (56 m)

14: * Omsl, 7 rm. * (64 m)

16: * Omsl, öhpt, 6 rm. * (64 m)

18: * Omsl, 1 rm, omsl, öhpt, 5 rm. * (72 m)

20: * Omsl, 3 rm, omsl, öhpt, 4 rm. * (80 m)

22: * Omsl, 2 rm, omsl, öhpt, 1 rm, omsl, öhpt, 3 rm. * (88 m)

24: * Omsl, 2 rm, [omsl, öhpt] x 2, 1 rm, omsl, öhpt, 2 rm. * (96 m)

26: * Omsl, 2 rm, [omsl, öhpt] x 3, 1 rm, omsl, öhpt, 1 rm. * (104 m)

28: * Omsl, 2 rm, [omsl, öhpt] x 4, 1 rm, omsl, öhpt.* (112 m)

30: * [Omsl, öhpt] x 6, 1 rm, omsl, 1 rm. * (120 m)

Nu blir det spännande!

På varje udda varv (fram till slutet) ska du i fortsättningen sticka räta maskor PLUS en rät maska. Du ska alltså förskjuta mönstret 1 maska till vänster. På varje udda varv.

Låt oss säga att du har en markör mellan första och sista maskan på varvet, eftersom du är en klok människa som har varit med om både det ena och det andra i maskväg.

När du då har stickat klart ett rätt varv lyfter du bort markören, stickar en rät maska till, sätter tillbaka markören och fortsätter med det jämna mönstervarvet.

Om du också använder maskmarkörer för varje mönsterrapport, tjotamojängen som står mellan stjärnorna, måste du flytta även dem ett snäpp.

Alltså, varv 31 och varje udda varv till och med varv 57: räta maskor PLUS en rät maska.

32: * [Omsl, öhpt] x 6, omsl, 3 rm. * (128 m)

34: * [Omsl, öhpt] x 5, 1 rm, omsl, 5 rm. * (136 m)

36: * [Omsl, öhpt] x 5, omsl, 7 rm.* (144 m)

38: * [Omsl, öhpt] x 4, 1 rm, omsl, 9 rm. * (152 m)

40: * [Omsl, öhpt] x 4, omsl, 11 rm. * (160 m)

Du minns att de udda varven är räta maskor PLUS en rät maska till, va? Annars blir stjärnmönstret tokigt.

42: * [Omsl, öhpt] x 3, 1 rm, omsl, 13 rm. * (168 m)

44: * [Omsl, öhpt] x 3, omsl, 15 rm.* (176 m)

46: * [Omsl, öhpt] x 2, 1 rm, omsl, 17 rm. * (184 m)

48: * [Omsl, öhpt] x 2, omsl, 19 rm. * (192 m)

50: * Omsl, öhpt, 1 rm, omsl, 21 rm. * (200 m)

52: * Omsl, öhpt, omsl, 23 rm. * (208 m)

54: * Omsl, 1 rm, omsl, 25 rm.* (224 m)

56: * 2 rm tills, omsl, 26 m. * (224 m)

Efter varv 57 (räta maskor PLUS en rät maska) är det dags för slutvarven! Min version är betydligt enklare än originalet från 1847:

Varv 58 och 59: Aviga maskor.

Maska av löst i räta maskor. Fäst trådarna. Och ja, blocka den rackaren till en rund form med hjälp av så många knappnålar som du orkar fästa. Börja inifrån mitten och arbeta dig utåt.

Självklart ska du blocka eller våtspänna den stickade duken, om du tänker använda den som just en duk.

Om du måste våtspänna duken ifall du bara ska använda den som disktrasa och slabba med den i handfaten? Nja, men är det glamour så är det.

Stickad duk eller stickad disktrasa? Det bestämmer du!

Rund, stickad duk efter diagram

Om du försöker dechiffrera ett spets- eller struktur-stickmönster är det apsmart att samtidigt dutta fram maskorna i ett stickdiagram.

Alltså om det inte redan finns uppritat mönster.

Till den stickade stjärnduken från 1847 finns det nu ett! Det är framduttat i det smarta verktyget Stitch Fiddle. Ett större diagram får du om du klickar på bilden nedan.

Vadå? Hur det kan bli en rund, stickad duk av den här sneda tårtbiten? Jo, diagrammet visar bara mönsterrapporten. Så det som är mellan de tjocka, svarta strecken upprepar du åtta gånger över varvet.

Och de röda linjerna? De är inte där för att se snygga ut, utan för att markera att du på dessa udda varv stickar räta maskor PLUS en rät maska. Du förskjuter alltså mönstret — som börjar på nästa jämna varv — en maska till vänster.

Stickdiagram till duk med stjärna i stjärna, originalet är från 1847.

Mönster till en annan stickad duk?

Fler stickade dukar

Denna stjärna till stjärnduk är inte den enda som jag har modifierat till modern, svensk version. Andra stickade dukar från förr är den runda duken som föreställer en stor blomma, den skira blom-duken, en rund duk med virkad kant, en rektangulär disktrasa med vågigt mönster och rutan som fungerar som en fyrkantig duk.

Hela jaktbytet, alltså mina versioner av vintage-dukar, kommer snart till Billigt-garn.net. Prenumerera på nyhetsbrevet för att få reda på när nästa kommer!


Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!