Får du ta med virknål och stickor på flyget, i handbagaget? Hur mycket garn ska du packa? Vilka stickningar och virkningar lämpar sig egentligen för en semester? "Billigt garn"-Anna filosoferar över dessa så nödvändiga frågor som dina medresenärer sällan begriper.
Foto i montaget: Nick Casale
Snart är det dags igen. Att resa. Med garn.
Givetvis tänker en riktig garngalning först och främst på vilka stickningar och virkningar som ska följa med på färden. Inte sådana där petitesser som hur mycket valuta du ska köpa, vilka kläder du behöver till vilket väder, om det finns tillräckligt med sovplatser eller om farbror B kommer överens med kusin PG eller om släktträffen återigen ska sluta på akuten.
Det viktigaste med en resa — särskilt är om det handlar om semester — är vad du ska sticka på vägen, och vad du ska virka när du har nått målet.
Låt andra minnas kackerlackan på rummet och det hårda riset på lunchbuffén, medan du kan visa hur du har lärt dig att demonstrera dominostickning på det universella språket "pantomim".
Under åren och med mycket trial and horror har jag arbetat fram en checklista för att se till att varje helgtripp och långsemester innehåller rätt sorts stickningar och virkningar, precis de redskap som behövs och lagom mycket garn.
Någon gång händer det till och med att jag lyckas pricka rätt.
Beredd? Då kör vi, tänk- och packlista för dig som ska resa med stickning och virkning:
Färdsättet är viktigt att tänka på när du ska planera din resestickning eller -virkning. Är du passagerare? Då har du förmodligen möjlighet att sticka och virka medan du far och flyger. Om inte någon utser dig till kartläsare. (Hallå? Det finns GPS!)
Är det mörkt medan du reser? Om du hellre stickar än sover bör du välja ett projekt som du faktiskt kan sticka eller virka i mörker, utan en egen ljuskälla som stör dina medpassagerare. Tänk något simpelt som slätstickning eller virkade mormorsrutor, något som du maska utan att titta på det. Och i ljust garn! Då blir det lättare att upptäcka misstag när väl en ljusglimt kommer.
Dessa flygande maskiner är ett särskilt bekymmer. Om du ska flyga under din färd måste du ta reda på vilka stickor, virknålar och nålar du får ta med dig. Enligt svenska Transportstyrelsen är det nu för tiden inga problem i vare sig handbagage eller incheckat bagage.
Och en sax måste vara liten, liten. Bladen ska vara under 6 cm i Sverige.
Men det räcker inte. Du måste även kontrollera med ditt flygbolag, och om du reser utomlands ska du kolla upp vad som gäller i landet du åker till. USA? Där är stickor och virknålar okej.
AlpakkaAnna blev till exempel av med sina stickor i Portugal, men hade som tur var reserver. Holland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland? Det gick bra.
Eftersom våra familjeresor är ett typexempel på doing the omoralisk lågprisflyg brukar vi oftast köra med bara handbagage.
Och för att vara hyfsat säker på att stickorna och virknålarna glider förbi säkerhetskontrollen och in i flygkabinen packar jag numera rundstickor och virknålar i trä eller plast, plus en trubbig liten sax med korta blad.
Strax efter 11 september-attackerna hade det inte passerat. Inte ens pincetter fick du ta med dig i handbagaget då. "Gör som jag säger, annars... plockar jag dina ögonbryn!"
Men om det är förbjudet med stickor på flyget? För att hålla dig lugn — ifall stickorna blir stoppade och beslagtagna på flygplatsen — kan du också planera plan B-projekt som går att sticka på blyertspennor eller något som går att fingervirka.
Vad du inte ska göra är att demonstrera hur mycket farligare andra saker i ditt handbagage är. Nej, jiddra inte med säkerhetspersonalen. Och dra absolut inga skämt som innehåller ordet "b*mb".
Jag sa väl att listan kommit till efter trial and horror, inte trial and error?
Rundstickor är alltid att föredra, oavsett hur du reser. Det är trevligare för dina medpassagerare, och är enklare att knö in i en liten väska.
Hur intensiv kommer din resa att vara när du väl är framme? Är den full av aktiviteter som kräver att du använder dina händer, eller finns det gott om transportsträckor och slöa stunder? Konferensresor är rena stickdrömmen!
Anpassa storleken på ditt projekt efter tillgänglig masktid.
Och svårighetsgraden? Om du behöver vila din hjärna ska du välja ett enkelt projekt. Annars är en semester ett utmärkt tillfälle att träna upp de små grå. Välj en stickning eller virkning som ger dig lagom mentalt tuggmotstånd.
Undvik projekt där du måste sitta ned och bre ut dig ordentligt, till exempel när du ska montera en massa mormorsrutor. Sådana tillfällen brukar komma alltför sällan när du är borta från garnhörnans och tv-soffans trygga vrå.
Hur mycket hinner du egentligen att sticka och virka?
Det är mysigt att ha ett projekt som du förknippar med en speciell resa, men om du börjar på en ambitiös stickning eller virkning kan det hända att du aldrig någonsin blir färdig.
Semesterstickningar är helt enkelt inte lika roliga när du väl kommer hem till vardagen.
Tro mig, jag har haft en hel kyrkogård av halvfärdiga semestervirkningar hemma. Som tur är gillar jag att återvinna garn.
Planera ett projekt som du kan hinna (så gott som) avsluta under resan. Okej, du kanske inte har möjlighet att våtspänna och fästa de sista trådarna, men det borde du kunna mäkta med under en vanlig hemmahelg.
Det är knepigt att beräkna garnåtgång. Det bästa är om du håller dig till tumregeln: "Använder du tjockt garn behöver du mer än du tror, använder du tunt garn går det åt mindre än du anar."
Ja, tänk tunt garn. Tunt garn räcker längre, och tar inte sådan stor plats i väskan.
Små projekt i tunt garn är idealet. Tänk sjal. Tänk vantar. Tänk linne. Tänk babykoftor. Tänk strumpor.
Hälften av mina hemstickade och -virkade strumpor är maskade på flygplan och i långa köer till sevärdheter.
Förresten, tänk inte bara på ett projekt. Tänk två. Kanske tre. Förutom ditt lagom stora reseprojekt behöver du också ett litet variationsprojekt. Om du stickar ett par strumpor kan du också packa ned material till en blom-virkning.
Givetvis ska du inleda din semestervirkning eller -stickning med provlappar. Och dem gör du hemma. I god tid.
När det väl är dags för din expedition ska du ha absolut koll på att du har rätt masktäthet, att du gillar garnet, att du begriper hur mönster-rapporten fungerar.
Annars blir du bara stressad. Det räcker med annan sorts resfeber.
Och du: virka och sticka dina provlappar med samma sorts virknålar och stickor som du tar med i packningen. Som bambustickor, om du tänker vara lika feg som jag på flygplan. Det är olika friktion i olika material, så det påverkar din masktäthet.
Gör dig inte beroende av beskrivningar och instruktioner som bara finns på det däringa Internet eller som kräver en uppkopplad app. Skriv ut ditt mönster på papper. Skriv också ut instruktioner på kluriga maskor. Anteckna flitigt!
Det räcker sällan med stickor, virknålar och garn. Du lär behöva måttband, något saxliknade, en trubbig nål, gummisnoddar och absolut nagelfilar i papp. En flisig nagel kan sabba en hel virkning.
Läs och tänk igenom din beskrivning. Behöver du flera stickor? Maskmarkörer? Skräpgarn att flytta över maskor till?
Och garnet, då? Packa lite, lite mer garn än du tror att du behöver. Lite.
Underkläder kan du alltid stampa rena i duschen, men mer garn kan vara svårt att få tag i. Det är också troligare att du hittar en klädaffär på din destination än en garnbutik. Och istället för pocketböcker kan du ladda ned e-böcker till mobilen. Prioritera garnet!
Kindred Yarn via Google Drive (pdf) har en utmärkt packlista som du kan skriva ut och pricka av.
En nödsituation kan uppstå. Du kan behöva mer garn. Eller en annan typ av stickor. Finns det några garnbutiker eller begagnataffärer (för oss som föredrar återvunna garn) på orten dit du ska?
Gör din research innan du reser. Plutta ut butikerna på en karta och skriv ut adresser och vägbeskrivningar på papper.
Om du gillar återvunna garn, tänk också på att du kan packa kläder som du kan sprätta och repa upp ifall det blir kris.
Eller är det bara jag som tänker så?
I nödfall: garnbutiker i Palma de Mallorca på gångavstånd från Plaça d'Espanya.
Jag har endast ett riktigt uselt reseminne när det gäller min garn-packning. Och ja, det handlar om den tid då stickor på flyget var förbjudna. Åtminstone de i metall.
För att följa reglerna lade jag ned stickningen i det incheckade bagaget, och läste deckare under flighten.
Det gör jag inte om.
Väskan kom inte fram. På två dygn. Att gå omkring i en fransk småstad i samma underkläder i ett par dagar störde mig inte lika mycket som det faktum att jag inte hade något att sticka.
Jag blir darrig bara jag tänker på det.
Nuförtiden packar jag alltid ned minst ett nystan plus stickningen och virkningen bredvid mina övriga mediciner, det vill säga i handväskan. Det extra garnet kan ligga i det incheckade bagaget.
Verkar det vara för varmt och svettigt på ditt resmål för att du ska kunna sticka och virka?
Oroa dig inte. Det går utmärkt att maska loss även när det är riktigt soligt. På flera sätt är det enklare än på vintern. Mer dagsljus! Sticka och virka ute! Varma och smidiga fingrar!
Men jo, för att det inte ska bli för slabbigt behöver du tänka till lite extra kring vilka projekt du väljer och och vad du stoppar i stickväskan. Spana in tipsen för somrig stickning och virkning.
Hur tänker du när du ska packa din stickväska till en resa? Finns det några reseprojekt som är bättre än andra? Har du blivit av med stickorna och virknålen på flyget?
Om du har ett reseminne som andra garngalningar kan lära sig något av, dela med dig!
Läs vad andra stick- och virkfreaks har för härliga råd när det gäller att sticka och virka på resande fot! (Och hand, glöm inte händerna.)
Packa stickor och virknålar i pennfodral
Jag reser ofta på jobbresor (i Europa med endast handbagage). Packar virknål (3 mm och uppåt) samt strumpstickor i trä i mitt pennfodral tillsammans med …
Skippa mohairgarnet om du reser söderöver
Ta inte med mohairgarn till ett varmare land. Det är ett stort misstag.
Värme betyder att man blir varm och svettig. Luddet i mohairgarnet fastnar …
Broderi med på flyget
Jag tog med ett broderi på en flygresa en gång och hade den lilla broderisaxen, som till och med var trubbig, i handbagaget men det var bara till att kasta …