Pälsänger, mal: Frys ut dem! Så blir du av med garnförbjudna snyltgäster

Kryper det i dig när du hör ordet pälsänger? Ja, pyttsan att de är 'pälsänglar'. De gnager sig igenom hela ditt kapital: Garner. Tröjor. Plädar. Gosedjur. Men det finns heta och iskalla sätt att skydda dina nystan och din stickning och virkning från pälsängrar och mal och annat småknott.

Så här blir du av med mal och pälsänger

Du älskar garn. Jag älskar garn. Men erkänn, inte varje garnälskare hör hemma i vår gemenskap.

Vad nu? Vad är detta för monstruös tarvlighet? Är det inte jul snart? När alla ska vara pepparkakssnälla och varje amerikansk dagsåpa blir sådär extra glittrig och hoho-mystisk-mysig? Och så detta prat om att vissa inte är välkomna?

Just det. Prexis. Fimpa glorian, för en vit jul är perfekt för lektion två i avancerad garn-aga av begagnade fynd. Antingen det handlar om tröjor för slaktning, hela nystan eller bara sådant du gömt och glömt i garderoben. Dags för utfrysning! (Eller infrysning, om snön har smält bort.)

Det händer ofta att garnet inte bara killar och sticks, utan också kryper.

Bokstavligen.

Småbestar som mal och pälsänger är också garnälskare, tyvärr. Och begagnatbutiker är rena ät-tills-du-storknar-buffén för dem.

De slukar, snaskar, sörplar, smaskar, förstör fibrer från naturen. De betraktar dina syntetkläder som ägg-stra-sängar. De ställer till värre oreda bland dina nystan än en flock mördarillrar.

Släpper du in dem innanför dörren måste du avhysa dem och alla deras släktingar med våld. Det gäller även andra läskiga kryp, som vägglöss.

Heta strykjärn är något som brukar rekommenderas för avbuggning av kläder, men en sådan behandling tar också knäcken på många pysselbara fibrer.

Dubbelfrys dina fynd för att förhindra bugginvasion

Jag fryser istället fyndnystan och plagg två gånger, enligt ett råd jag fick av en krypexpert för flera år sedan, när vi bodde i ett hus med ”gammal trossbotten”, med en armé av pälsänger i varje skåra och glipa i galvet, och grannar som vägrade erkänna att de också var buggade. Urk. 

Lägg nystanen eller plaggen i en plastpåse, så fort du har fått hem dem. Lägg in dem i frysen på -18 grader i minst en vecka. Den första frysningen tar knäcken på levande rackare. Ta fram i rumstemperatur en timme eller två. Efter upptining kan överlevande ynglingar kläckas till liv. In med dem i kylan igen, och den andra köldknäppen tar hand om dem som segat sig kvar.

Färdigt och fä-fritt och fräscht garn.

Det har fungerat hittills, ta i trä...

...av rödceder, som du lägger i byrålådorna för att naturligt och miljövänligt skrämma bort mal, pälsängrar, myror och annat med en massa små ben och aptit på dina garnskapelser.

Men rödcederdoften förvirrar bara krypen, och dödar dem inte. Det gör däremot klistriga malfällor, som du kan köpa från bland annat Anticimex.

Inte tid att ta det kallt? Att låta halva garderoben ligga i frysen i ett par veckor är en aning opraktiskt.

Okej, väldigt opraktiskt. Särskilt om du inte får plats för alla halvlitersbägare med Ben & Jerry.

Alternativet är då att ugnsbaka dina ylleplagg. Nej, jag skojar inte. Det rekommenderar även Anticimex, och de borde ju veta.

Lägg in torra plagg, i ett värmeskåp eller i ugnen på en plåt, och låt krypen försmäktas i cirka 60, 70 grader celsius i minst en halvtimme, timme.

Så länge dina ullkreationer är torra (och du låter bli att gnugga dem) när du försöker rosta bort mal och pälsängrar kommer de inte att krympa eller filtas.

Ugnsbaka ulltröjor mot mal och pälsängrar

Fler sätt att sätta P för ullätande skadedjur

Har du råkat ut för ett flerfrontsangrepp av mal eller pälsängrar? Kanske sett fladdrande beigegrå fän i huset för att sedan upptäcka att favoritulltröjan har varit picknick åt mal-larver uppe på vinden?

Ledsen. Verkligen. Lappa och laga och annan maskkirurgi är det enda som kan rädda dina mal- och pälsängertuggade plagg tillbaka till bärbart skick. (Annars kan du alltid återvinna garnet efter dubbelfrysning.)

Men förutom rödceder-block finns det fler knep att minska krypens tuggande på dina stickade och virkade praktverk. (Och du, om din kamp mot kräken känns som att försöka skotta en uppförsbacke med en tesked — kontakta en skadedjursbekämpare.)

  • Göm inte skiten i garderoben. Häng och lägg bara in rena plagg i garderoben. Sjalar och tröjor med hudavlagringar... låtsas inte vara äcklad eller för fin för att svettas — det är klart som f-n att dina döda hudceller hamnar på dina kläder... är som en måltid med extra allt för skadekryp. Ge dem inte det menyvalet.

  • Ingen långtidsförvaring. Garnätarkryp vill ha det mörkt, lagom varmt och vill helst vara ifred.

    Precis som jag, alltså. Förutom att de också gillar att frossa på de organiska godsakerna i damm och textilier. (Klädesmal föredrar ulldieten.)

    Hur som helst, det är alltså ingen elakartad slump att det är den bortsmusslade vintertröjan i lådan på vinden eller den lite för fina kashmirklänningen längst in i garderoben som blir malmat först.

    Ta regelbundet fram dina säsongsförvarade plagg och skaka ur dem, och dammsug och torka ur lådor och garderober. Det har samma effekt på pälsängrar och larver som... som... Visste du att kedjan 7-Eleven i USA en gång i tiden spelade easy listening-musik i högtalarna för att driva bort hängande tonårsgäng?

  • I vakuum kan du inte höra något smaska. Ull måste egentligen ha tillgång till syre för att må bra. Men mal kan fortare ställa till med betydligt större skador än vad lufttät förvaring kan göra. (Låt tröjorna bara andas ibland, okej?) Så om du envisas med att långtidsförvara dina stickade och virkade verk, plasta in dem i täta påsar. Riktigt tätvävda bomullspåsar ska också fungera för att stänga smått ute, men det är betydligt enklare att lägga vantarna på och i förslutningsbara fryspåsar.

    Vakuumpåsar, sådana tjocka där du suger ut luften med hjälp av dammsugaren, är också utmärkta för att förvara garn. Slurp, och garngömman tycks ha krympt till hälften!

Nu har du eldat upp garn, fryst ut garn. Vilken mer skymf ska dessa små fibrer utstå? De ska förstås tvättas!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!