Virka en basker med lätt och gratis mönster. Kan du bara virka luftmaskor, fasta maskor, minska fasta maskor och fästa maskmarkörer på väl avvägda ställen kan du fixa till en basker, nedifrån och upp till toppen. Och kanske räcker det med ett nystan av ditt flådigaste restgarn?
Vissa garnnystan är så läckra att du inte kan nöja dig med att fota av dem i indirekt dagsljus och lägga upp dem på Instagram.
Nej, du vill demonstrera det ljuvliga goset för varenda medmänniska du stöter på: grannen som röker på balkongen, kunden som pratar i mobilen istället för att betala i kassan, passageraren som skrevar över två säten ...
Tyvärr är det inte socialt accepterat att trycka upp nystan i nyllet på folk, oavsett vilka ädla avsikter du har. Du får hitta andra sätt att visa upp ditt fina garn. Som i en virkad basker!
Om du vill virka en basker på mitt sätt kan det mycket väl räcka med ett enda nystan, kanske två. Det beror liksom lite på hur stor basker du virkar och hur många mäktiga meter som ryms i din garnboll. Du virkar den nedifrån och upp, så det kan hända att toppen på din basker blir extra toppen om du måste spä ut virkningen med ett annat garn.
Och jo, om du är ute efter ett virkmönster som uppger exakt antal maskor och varv och annat småtrist har du kommit helt fel. Det här handlar om att virka en basker på känsla och med glädje, med lite assistans av ett måttband eller linjal plus sunt förnuft.
(Psst, det är urkul att sticka en basker också. Eller att återbruka stickade kläder och sy en basker.)
Steg 1: Denna basker börjar med nederkanten. Och i detta steg behöver du det där huvudet. Virka en luftmaskkedja som, när du testar på huvudknoppen, räcker precis runt skallen. Eller huvudet inklusive öronen, om du vill att baskern ska kunna gå att dra ned över dessa utstående kroppsdelar. Ju större luftmaskring du gör, desto vidare basker får du i slutändan.
(Givetvis kan du istället göra en uppläggning utan luftmaskor. Den blir mer elastisk, så töj den ordenligt när du mäter den över huvudet.)
Slut luftmaskremsan till en ring med en smygmaska (se upp så att du inte råkar vrida kedjan). Virka fastmaskor i spiral tills stycket är ca 5 cm högt.
Prova på huvudet igen. Mycket kan hända i övergången från luftmaskor till fastmaskor. Sitter kanten bra och rätt på huvudet? Om den är för stor eller för liten får du repa upp och justera antalet maskor.
Och den lila kanten på min virkade basker? Ja, den är inte bara där för att jag var rädd för att mitt enda restnystan skulle ta slut i förtid. Garnet var så tussigt och ojämnt att det var svårt att hitta maskorna i luftmaskekedjan. Därför lade jag upp med luftmaskor och virkade första varvet i ett slätt garn.
Steg 2: När nederkanten passar på huvudet och mäter 5 cm, virka ett ökningsvarv där du ökar i varannan maska. Virka alltså * 1 fast maska, 2 fasta maskor i nästa maska * varvet ut. Det är inte knussligt om det går jämnt upp i slutet av varvet. Poängen är att du ska öka massor av maskor, men inte för massa.
Steg 3: Fortsätt att virka fasta maskor i spiral, utan ökningar, tills hela arbetet mäter 10 cm från uppläggningskanten. Baskern växer och rundar till sig, och den behöver inte vara helt platt i det här läget. Lovar. Hedersord.
Som du ser använder jag en trådslamsa som maskmarkör vid varvets början. Det är smart. Men inte så noga.
Steg 4: Dela in virkningen i 6 delar med märktrådar eller maskmarkörer. "Tårtbitarna" behöver inte vara exakt lika stora. Ett smart sätt är att först lägga virkningen platt och markera i vardera sida, så att du får två delar. Dela sedan upp vardera hälft i tre delar med två plus två markörer till.
Steg 5: Och varför ska du göra den här 6-dels-uppdelningen? Jo, när du ska virka en basker vill du att mössan ska bli rund, inte kantig. Därför ska du placera ut minskningarna lite lagom slumpmässigt, och ändå få med 6 minskningar per varv. Tada! Maskmarkörer till din räddning!
Minska alltså 1 maska genom att sticka två fastmaskor tillsammans någonstans mellan varje markör varvet ut. Variera till exempel genom att minska först i början, sedan i slutet av varje del, och något varv mer i mitten.
Steg 6: Fortsätt att minska 6 maskor per varv. När hålet krymper kan det hända att du behöver minska fler maskor än 6 på varvet. Testa genom att lägga mössan platt på ett bord. Eller golvet. Eller soffan. Vilken yta du nu har tillgänglig.
Steg 7: Snörp ihop de sista maskorna för att sluta hålet. Fäst trådarna. Tvätta och våtspänn. Du har virkat en basker!
Har du också knåpat ihop en virkad basker nedifrån och upp? Visa upp den!
Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!