Virka nytt av gamla Ikea-kassar: Korg! Nätkasse?
av "Billigt garn"-Anna
En nätkasse! En korg! Virkad av ... gamla Ikeakassar, mer kända som 'Frakta'.
Vad kan du virka av 3 stycken Ikeakassar? Jo, en nätkasse. Som slukar betydligt mindre golvutrymme i garderoben.
När kan du fundera på att förvandla Ikeakassar till garn? När du har hyllorna fulla.
Hur bra garn blir det av sådana här plastpåsar? Hm. Grovt. Fnasigt. Och frasigt. Mums!
Är det en bra idé att virka i plastremsor som du har klippt till av klassiska Ikea-kassar? Bara om du råkar ha en hel hylla full.
Vadå? Får inte alla blå påsar? Anser inte också dina familjemedlemmar och vänner på besök att jättekassarna är så "himla praktiska" och "bra att ha" att de ger dig en Frakta efter varje Ikea-tur?
Nå, du behöver nu inte så många kassar för att kunna virka något vettigt av dem. Eller... "vettigt" kanske inte är rätt benämning. Den Ikea-kasse-korg-kasse jag virkade är snarare något halvpraktiskt, med säregen charm och en dragning mot det bisarra. Vilket även stämmer in på andra populära "Ikea-hacks" med kassarna.
Och den krävde bara tre Frakta-påsar, så hyllan är fortfarande full. Med blivande plast-garn.
Hur bra "garn" blir det av Ikea-kassar?
Ska du köpa Frakta-kassar bara för att virka av dem? Absolut inte! Det är slöseri med planetens och plånbokens resurser, även om — eller särskilt som — de är ruggigt billiga.
Men att få användning av något som bara tar plats i skåpet, och förvandla det till garn? Japp, det är något att sätta virknålen i!
Förutom att det är
smart återvinning att klippa sönder sådant som ligger och skräpar hemma är det ett spännande avbrott i virktristessen.
Visst,
plastpåsegarn, plarn, är inte det smidigaste garnet som du kan virka i. Men till skillnad från plarn som du
klipper till av mer normala shopping-plastkassar är Ikea-kasse-garn relativt lättvirkat. Det är mer stabilt, så du riskerar inte att dra sönder det. Och det kämpar inte emot, tjorvar och gnisslar lika mycket. Snarare... knastrar det lite trivsamt under virkningen. Åtminstone om du virkar med
en virknål av trä.
Och så har garnet ett mycket
charmigt utseende. Plasten i kassarna är tjock och består av två skikt: ett blått och vävt, och ett transparent. När du virkar av de tillklippta remsorna flikar sig de blå inslagen och ytan blir lite fnasig. Det ser liksom... rustikt ut, fast det bara är bjäfsig plast.
Så här förvandlar du jätte-plastpåsarna till garn
Frakta-kassarna består av två (slarvigt) ihopsydda rektanglar: en stor som utgör sidorna, och en mindre som är botten. Enligt de
officiella måtten från Ikea torde de två delarna mäta ungefär 184x30 cm (minus den vikta överkanten) respektive 55x37 cm.
Det är ingen idé att försöka klippa garnet i spiral, för sömmarna med dubbla lager plast blir för tjocka att virka i. Istället klipper du bort sid- och bottensömmen, plus sömmen vid överkanten. (Släng inte bärremmarna!)
Sedan klipper du till remsorna
i sicksack eller på serpentin-vis längs långsidorna. På så sätt kan du få ut upp till tre garnnystan med sammanhängande plastgarn ur varje kasse: ett större och två mindre.
Det där med att göra nystan är förresten inte heller någon vidare bra idé.
Både att klippa till och att virka i plastgarn
kräver pauser för axlar och händer.
Då kan du lika gärna växla mellan att klippa och att virka.
Strunta i att nysta, alltså. Klipp istället ett par meter garn, virka ett gäng maskor av den tillklippta längden, klipp några fler meter... Det blir alldeles lagom omväxling.
Och jag tyckte att en
plastremsebredd på 1 cm var lagom. Helt perfekt för att virka i med en
9 mm-virknål, med mitt handlag,
Vad
klippning på serpentin-vis är? Jo, när du börjar klippa en centimeterbred remsa längs långsidan av en rektangel klipper du inte hela vägen, utan stannar ungefär en centimeter innan du har kommit fram till kortsidan.
Sedan vänder du på hela rektangeln och börjar klippa igen, en centimeter bredvid ditt tidigare klipp.
Remsan sitter alltså ihop till ett sammanhängande garn, och vid svängen blir det
ett kraftigt och kantigt U.
Precis som vid sådana där läskiga serpentinvägar som finns i höga berg, där man aldrig kan fatta hur turistbussen ska komma runt i kröken utan att fastna, och förresten kommer det nu en mötande lastbil och det finns inga räcken vid vägkanten och...
Var var jag? Jo, klippa garn av plast! Nåväl, garnet får givetvis lite extra flikar där vid U-svängen. Men det är inget som stör utseendet på det virkade. Hallå? Du virkar av en gammal påse!
Någon gång måste du givetvis börja på en ny plastgarnsremsa. Och då är det enklast att skarva genom att
knyta ihop garnändarna med en råbandsknop, och ansa bort överflödiga plastflikar. Men inte för mycket. Jorå, knutarna syns. Det hör till.
Vad kan du virka av sådant här plastpåse-garn?
Redan innan jag satte saxen i Ikea-kassarna visste jag vad jag skulle virka. Nämligen en nätkasse — en kasse av kassar, så himla meta! — efter
Bautawitchs fina mönster
virkad nätkasse med japansk blomma. Den är designad för trikågarn (eller T-shirtgarn), och just beskrivningar som är tänkta för riktigt tjocka garn brukar passa finfint till plastpåsegarn. Kläder och grytlappar undantagna.
Istället för att virka även handtag i Ikea-kasse-garn utnyttjade jag de bortklippta axelremmarna till en dekorativ överkant och två handtag. Pricken över Ikea-hacks-I:et!
Just det: Inte för att kväva din kreativitet, men du bör inte virka eller sticka något som du tänker förvara varma livsmedel i. Ikeas blå jättekassar är tillverkade av polypropen. Enligt
Naturskyddsföreningen visar vissa studier att
"produkter tillverkade av polypropen släpper ifrån sig plastkemikalier vid kontakt med livsmedel".
Och även om plasten är tålig, räkna inte med att det du virkar håller formen i generationer. När du har ledsnat på ditt plarn-projekt, lämna in det till energiåtervinning. Lägg det i
brännbara sopor, alltså.
Garnkostnad för korgkassen?
Inte en spänn. Men om de tre Ikeakassarna hade inköpts nya hade den virkade korg-nätkassen kostat 15 kr (prisuppgift september 2018). Vilket jag inte hade varit beredd att betala, eftersom hyllan fortfarande är full av blå påsar.