Garn som delar sig?
av Lena Andreasson
(Aneby)
Bomullsgarnet 8/4 som jag virkar med delar sig. Vad kan man göra åt det?
Så här kan du (nästan) undvika att garnet trådar sig när du virkar
Tänk att så givande rörelser som du gör när du virkar också kan ställa till trubbel, suckar "Billigt garn"-Anna.Aj, där har vi minsann ett bekymmer! Nåja, det finns större och kanske mer akuta problem i världen, men hur irriterande är det inte när garnet som du virkar med delar upp sig från en sammanhållen samling ljuvlighet till flera separata trådar, och virknålen fastnar och bara får tag i ett par av dem? Oskönt. Osnyggt.
Visst, även stickare kan ha problem med garn som delar sig eller trådar sig, men det är framför allt ett bekymmer för virkare.
Högerhänta virkare.
Inte för att vi är kinkigare än andra handarbetare, utan… Okej, lite mer bortklemade kanske vi är, men problemet uppstår oftare för just en sorts virkare på grund av tingens ordning.
I det här fallet hur garn vanligtvis är spunna och tvinnade, och vilken typ av rörelser en högerhänt virkare gör.
Alltså, vissa garn är trådiga från början. Till exempel är garn
återvunna från begagnade bomullsplagg och vissa köpegarn, som en del populära kakgarn, ibland uppbyggda av parallella trådar, som inte alls är sammantvinnade. Trådigheten är inbyggd. Inte mycket att göra något åt, utöver att
gilla läget.
Men i de flesta stickgarn och virkgarn är garnets trådar ihopsnurrade, alltså tvinnade runt varandra. Det vanligaste är att garnet är S-tvinnat. När du håller det lodrätt och ger det onda ögat… förlåt, studerar det noggrant, ser du att trådarna lutar så här: \. Precis som mittenstrecket i ett S. Det finns också ovanligare Z-tvinnade garn, som är särskilt poppis bland tvåändsstickare. De är tvinnade åt andra hållet. Trådarna, inte stickarna.
Och vad spelar det nu för roll? Jo, medan du virkar med höger hand gör du en massa rörelser som i det lilla kan tvinna upp ett S-tvinnat garn, och alltså få garnet att dela sig i flera distinkta trådar. Om garnet är vältvinnat hinner det inte tvinna upp sig så mycket, men ett löst tvinnat garn delar sig nästan på direkten. Särskilt i hala växtfibrer.
Vad kan du göra åt problemet? Flera saker. Men några av medicinerna smakar beskt. Och det är inte säkert att åtgärderna passar just dig och ditt projekt.
1. Byt garn
Enkelt, men ack så svårt för själen! Självklart ska du virka med precis vilka garn du vill, när du vill. Men om garnets trådighet stör dig något vansinnigt blir det lugnare och mer njutbart om du väljer att virka i ett mer tätt tvinnat garn. Eller ett som inte kan tråda sig alls, som ett entrådigt garn eller ett tubgarn. Eller garn i ett material där trådarna gärna geggar ihop sig, som ull. Spara ditt irriterande garn till ett annat projekt. Ett där det kanske inte alls är störande.
Traditionella bomullsvirkgarn, alltså precis sådana som säljs i grovleken 8/4 (eller 8/8, 12/3, 12/4, 12/6)
brukar vara anpassade för virkning genom att bland annat vara vältvinnade, men så trevlig är inte alltid tillvaron.
2. Byt till grövre virknål
Visst, en grövre virknål kanske sabbar din virkfasthet, men en större krok och större rörelser ger bättre möjligheter att fånga in garnets alla trådar, och gör det förhoppningsvis lättare att tjoffa in virknålen rätt i trådiga maskor.
Provvirka med minst en grovlek större virknål och se om det passar dig, ditt projekt och ditt garn bättre.
3. Byt virknål. Punkt.
Att garnet delar sig är störande nog, men får du också konstiga öglor när du försöker virka? Då kan det vara så att trådarna i garnet fastnar på en ojämnhet i virknålen. Det kan också bero på spetsens utseende, eller om du använder en virknål i trä, som är lite trögare än en i metall. Om du har annan virknål i samma grovlek, testa den istället. Det är större skillnad mellan virknålar än man kan tro.
4. Sakta ned, och släpp taget
Prova att, åtminstone under en kort stund, virka lite långsammare än du vanligtvis gör. Arbetar du långsammare hinner du fånga in de mest spretande trådar och lirka in virknålen under en delad garnsamling.
Passa också på att titta på hur garnet beter sig medan du formar maskorna. Kanske kan du undvika att garnet tvinnar upp sig om du håller garnet på ett annat sätt, inte lika hårt? Jo, om du slappnar av lär det också påverka din virkfasthet, precis som en grövre virknål. Och det kan bli mer lustfyllt, vilket ändå är poängen med handarbete.
5. Tvinna tillbaka garnet
Om trådigheten i ditt garn beror på att det tvinnar upp sig kan du ge det en extra tillbaka-tvinning med jämna mellanrum. Det går till på ungefär samma sätt som när du
delar på dubbelt garn, fast… tvärtom. Istället för att låta nystanet snurra upp sig ger du det en extra snurr när det hänger fritt. Och åt motsatt håll jämfört med hur det verkar vilja snurra. Du ger det alltså en puff moturs, för S-tvinnade garn.
6. Undvik maskor där trådarna ställer till trubbel
Ett garn som delar sig, eller som består av lösa trådar från början, är enklare att hantera vid vissa typer av virkade maskor. Till exempel passar de bättre för virkmönster där du virkar runt luftmaskbågar snarare än gör nedtag i trådiga och trånga maskor. Maskor som består av många omslag, som
dubbel- och
trippelstolpar, är också knepigare att göra i trådiga garn.
7. Byt virkstil
Ett annat sätt att tvinna tillbaka garnet är att byta virkstil, närmare bestämt hållet från vilket du fångar in garnet innan du drar det genom maskorna. Det är lite ambitiöst att lära sig ett nytt virksätt, och du måste vara konsekvent och använda det genom hela projektet. Så spara detta trick till någon gång då du har gott om tid och lust och känner dig experimentlysten. Här är en demonstrationsvideo med engelskt tal:
Någon som har fler tips när det gäller att leva med garn som delar sig, eller som består av flera lösa trådar?