Hur kan jag sticka snabbare?

av Katri

Är lite av en nybörjare och söker därför lite tips och trix för att sticka snabbare.

Just nu använder jag stickor 7 med akrylgarn, rätstickning. Får konstant föra fram maskorna och de stickade bort på stickorna.

Beror det på att jag stickar hårt och använder plaststickor, funkar metallstickor bättre?

Eller finns det något trix (förutom mer rutin)?



Så här stickar du snabbare — tror du att du stickar "för hårt"?

Sticka skönare så löser sig resten, hävdar "Billigt garn"-Anna. Som ändå uppmanar dig att ta tid på din stickning. Och virkning.

O, du har missuppfattat spelets regler! Det är inte den som stickar snabbast eller snyggast som vinner, utan den som ägnar sig åt mest ohämmad njutning.

Tänk inte att du måste hinna sticka klart sockan, mössan, babykoftan... Tänk att du ska skapa en behaglig oas i ditt inre dit du kan dra dig tillbaka och vara ifred precis när du önskar, en maska i taget. Aaah...

Var var jag? Jo! Skön-stickar-tricks. För ju skönare du stickar eller virkar, desto snabbare går det.

Stickar du "för hårt" eller "för löst"?


Det finns många som rackar ned på sin egen stickstil, helt i onödan. Innan du avfärdar dina maskor med att du antingen stickar "för hårt" eller "för löst", har du testat med en annan storlek på stickorna?

Om du lider av problemet att din... tröja, eller vad det nu är... verkar bli en storlek XS när du följer anvisningarna för en Large, eller tvärtom, handlar det snarare om att du har en annan masktäthet än den som designade modellen.

Det är helt naturligt. Stickning är handarbete. Vi har alla olika handstilar.

Laborera med större och mindre stickor i olika provlappar tills du får samma stickfasthet som designern.

Enligt alla garnbanderoller stickar jag "hårt" i förhållande till den storlek på stickor som står där. Står det 3,5 mm börjar jag testa med 5 mm istället.

Men jag stickar ganska snabbt och väldigt skönt, och gråter därför inte över den saken.

Byt stickor, för det är du som är bossen


När det gäller stickorna ska du inte bara titta på storleken, utan också materialet och utformningen.

Japp, plaststickor och lackade bambustickor är bra på att suga fast garn. Friktion! Därför passar plastdoningar bäst till slippriga, hala trådar, som bandgarn i viskos. Och till lös-stickare.

Metallstickor och snofsiga saker i ädelträ ger ett schystare glid. Och rundstickor minskar handledsrörelserna och belastningen i axlarna, plus fördelar garnet i maskorna bättre, så att de inte blir så vansinnigt spända i slutet av varvet.

Prova dig fram till vad som passar dig och dina garn bäst.

Titta också på spetsarna på stickorna. Hur lång är den spetsiga delen? Finns det stickor med kortare spets? Alltså inte trubbigare, utan just kortare.

Om du stickar hårt, och inte tänker sticka något hålmönstrat, välj stickor som har ganska korta spetsar, eftersom...

Spetsa inte till det, och släpp tyglarna


Att föra fram de ostickade och bort de stickade maskorna är obligatoriskt i handstickning. Maskor krälar inte av sig själva. Men om du måste kämpa dig svettig för att tjorva och lirka fram dem stickar du faktiskt *för* hårt.

Jo, jag stickar också tajt, men jag matar fram maskorna utan ansträngning. Jag tänker inte ens på det, utan det är små, mjuka knyck som sitter i tummar och fingrar.

Eftersom jag inte har sett dig sticka kan jag inte ge ett specifikt råd om din fingerföring.

Men ta en titt på dina egna händer, och iaktta hur du rör dem.

De här tre prylarna brukar ligga bakom många meckiga maskor:

1. *Var* formar du maskorna när du stickar? På stickans spets, eller på dess "mage"?

Lösstickare lirar kanske fint med spetsarna, men för oss hårdhänta (och stencoola) stickare blir maskorna pyttepytte och ojämna om vi spänner tråden runt de smalare delarna.

Använd spetsarna för att komma in i maskor och för att fiska upp garnet, men forma den nya maskan på den tjocka delen av stickan.

Då blir maskorna lagom spända och jämnstora. Och detta är förstås mer lättkirrat om stickorna har korta spetsar.

2. Hur spänt håller du garnet? Vissa virar det runt fingrar och tår och partnerns hals och jag vet inte vad. Det behövs sällan. Prova lösare tyglar.

Själv har jag garnet enbart mellan pek- och långfingret, och väldigt nära maskan som ska stickas. Det gör rörelserna mindre... och stickningen snabbare. Skönare, menar jag. För mig.

3. *Var* håller du garnet, i förhållande till stickningen?

När det gäller virkning brukar folk förespråka ett särskilt grepp kring virknålen, penn- eller knivfattning, även om det går att virka snabbt med båda sätten.

Men olika stickstilar handlar i huvudsak om vilken hand (eller annan kroppsdel) som håller i garnet. Och ibland huruvida du använder ett stöd för den ena stickan.

Den som stickar i så kallad amerikansk eller engelsk stil, och "kastar" garnet från högerhanden över vänsterstickan, får ofta rådet att lära sig att sticka "kontinentalt" eller tyskt (eller svenskt) för att sticka snabbare. Det vill säga att hålla garnet i vänsterhanden, nära den sticka där du pillar i maskan.

Andra skulle hävda att det går snabbare — framför allt med avigmaskor — att sticka portugisiskt, där du har garnet bakom nacken.

Det finns alltså flera sätt att sticka och hålla i garnet, och något av dem kan vara skönare (och snabbare) än det du använder just nu, för just ditt stickprojekt.

Experimentera! Härma olika stickare från YouTube! Det är mycket roligare och mer givande att betrakta sig som nyfiken nybörjare än att vara bakbunden av "så har jag alltid stickat".

Sakta ned och slappna av

Så här stickar du snabbare

Okej, att ge tipset "sakta ned" när du vill sticka snabbare låter helt kokobello, men det är faktiskt det bästa du kan göra.

När det känns som att du brottas med stickningen, stanna upp ett tag, frys rörelsen och blunda.

Gör det som både science fiction-freaks och självhjälps-junkies kallar för "kroppsskanning".

Det vill säga: Känn efter i kroppen om den tycker att stickning är lite väl spännande. Hur mår fingrarna? Handlederna? Nacken? Ryggen? Axlarna? Musklerna i pannan och runt munnen?

Justera de muskler som behöver justeras. Sätt dig bekvämare, flytta stickningen närmare kroppen och slappna av så mycket som möjligt. Fortsätt sedan att sticka.

Det går mycket fortare att sticka när du är avslappnad.

Ta tid på och för din stickning

Hur snabbt stickar du ett varv?
Varierande varvtider, dödskallebolero.

Om du tycker att det går trögt att sticka, beror det verkligen på att du stickar långsamt? Kanske är det tiden som flyger iväg för fort?

Nej, jag är inte berusad. Eller övermaga filosofiskt lagd. Även om jag vill hävda att du har äkta stick-flow först när du förlorar känslan för tid och rum.

Men om du har stickat en hel timme utan att bli färdig med... vad det nu är... är det då inte enklare att rita in fler sticktimmar i kalendern än att försöka tvinga fingrarna att fladdra fortare?

Det *tar* tid att sticka, att forma en pryl med en maska i taget. Och inte ens för den snabbaste stickare flyter allting på. Maskor och varv är ibland helt enkelt sorgligt och motbjudande invecklade.

Så hur lång tid tar det att maska? På riktigt, alltså? Och för dig?

Börja att mäta din mask-hastighet för ditt projekt, till exempel hur lång tid det tar att sticka ett varv. Eller 100 maskor. Eller att virka en blomma. I genomsnitt.

Då kan du dels undersöka om ett särskilt trick gör dig till en snabbare stickare och virkare. Dels kan du göra en realistisk tidsuppskattning.

Till exempel: Det tar dig i genomsnitt 27 minuter att sticka ett varv. Du ska sticka 10 varv till. När kan du vara färdig?

Du behöver ungefär 27*10 minuter för att sticka klart. Det vill säga 270 minuter, eller fyra timmar och 30 minuter. Det låter inte så farligt, va?

Men du orkar eller hinner bara sticka 20 minuter per dag, innan axlarna och vardagsbekymren säger ifrån. Det vill säga 270/20 = 13,5 dagar. Nästan två veckor.

Och om du lyckas öka din stickhastighet till 26 minuter per varv? Då tar det 26*10 = 260 minuter. Och 260/20 = 13 dagar. Ingen större skillnad.

Men med samma stickhastighet, och bara 10 minuter extra sticktid per dag (totalt en halvtimme), kan du bli klar inom 270/30 = 9 dagar. Wohoo!

(Snabbare stickande PLUS 10 minuter extra tid? 260/30 = 8,67 dagar.)

Värm upp händerna och dig själv

Stickning är ingen hastighetstävling, men väl en sport. Jaja: handarbete. Bete dig ändå som den atlet du är och skaka loss axlarna och sänk dem. Värm och mjuka upp fingrarna med lite handgympa och stretch innan du sätter igång att sticka.

Kalla, stela fingrar och spända axlar är döden för både maskhastighet och -njutning.

~*~


Någon som har fler tips på hur du kan sticka skönare (och snabbare)?

Kommentarer till Hur kan jag sticka snabbare?

Klicka här för att kommentera

Så här gör jag
av: Cecilia

Jag har kommit på att jag gör många onödiga små rörelser som sammanlagt tar tid.

Om jag håller fingret med garnet rakt kan jag fånga garnet i luften, och om jag håller maskorna jag ska sticka med nära stickans spets så kan jag låta maskan glida i samma rörelse som jag stickar den. När det flyter på bra kan jag sticka med små knyckar med högerstickan och får upp lite högre fart.

Annars håller jag med om att det är "vägen som gör resan värd" och att målet, det färdiga objektet i allmänhet är värt att vänta på ...

Bravo! Mindre (och färre) rörelser = skönare och snabbare
av: "Billigt garn"-Anna

Fantastiskt, Cecilia! Alltså att du vågade betrakta dig själv och dina händer när du stickade, och sedan justera.

Det är det som sinkar mest: extra rörelser och för yviga viftningar.

Men det kan vara riktigt svårt att se och inse att det går att ändra på våra små ryck.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...