När "Billigt garn"-Anna kommer loss får en kort fråga ett långt svar. Det är passande i sammanhanget.
O, "magic loop" finns bara inom stickning. Och precis som "magisk ring" eller "magisk cirkel" — som mest används i virkning, men också kan vara praktiskt i stickning — handlar det tyvärr om falsk marknadsföring.
Visst kan stickning verka mystiskt ibland, men här finns varken häxkrafter eller annan trolldom inblandat, bara ren bekvämlighet.
När det gäller magisk ring handlar det om en lös ögla som du gör för att lägga upp något runt utan att använda luftmaskor. Eftersom det går att dra åt öglan kan du snörpa ihop de första maskorna så att du slipper ett hål i mitten.
Magiskt? Nej, bara smart.
Och magic loop, då? Det innebär att du använder en lång rundsticka för att rundsticka något med en smal omkrets, som en strumpa, ärm, vante eller liten gris.
En enda lång rundsticka, alltså, istället för att sticka med en kort rundsticka, ett gäng raka strumpstickor eller två rundstickor.
Det "magiska"? Tja, rundstickor brukar vara rätt långa: 40, 60, 80, 120 cm. Men omkretsen på det du stickar behöver inte vara mer än fem, tio, tjugo cm. Och så korta rundstickor finns inte.
Så hur går det till? Jo, rundstickor består av hårda stickändar i metall, trä eller plast. De är förbundna med en lång, flexibel sträng av plast eller ståltråd.
Det är det böjliga som är det "magiska". Medan du stickar ena sidan av ditt projekt på de hårda ändarna låter du den andra hälften av maskorna, baksidan av stickningen, vila på den böjliga delen. De bitar av rundstickskabeln som du inte använder kan då sticka ut som märkliga kaninöron på båda sidor av stickningen. När du stickat ena halvan vänder du och drar stickändarna rätt så att du kan sticka den andra halvan.
Magiskt? Nej, bara smart.
Varför heter det "magic loop"
Tekniken har funnits lika länge som vi har haft rundstickor, men enligt Knitting for dummies var det Bev Galeskas och Sarah Hauschka som gjorde det där med att rundsticka något litet på en enda rundsticka populärt år 2002. De skrev ett häfte som hette just The magic loop.
Och du vet hur det är med klatschiga namn — det är mycket roligare att kalla saker och ting för något kort och snärtigt och engelskt än att förklara vad man faktiskt menar. Som att kalla något för "mainstream" när man menar en kulturyttring som konsumeras av en stor andel av befolkningen. Vilket tyvärr inte gäller stickning. Snyft!
Hur stickar jag med magic loop?
För den som är van att sticka på raka stickor kan det tyckas vara rena brottningsmatchen att hålla på att dra och böja rundstickan dit du vill. Men det är busenkelt, så länge rundstickan är tillräckligt lång. Räkna med minst 80 cm, även om du kan klara magic loop på en rundsticka som är 60 cm lång, om kabeln är tillräckligt flexibel.
I följande video demonstrerar Drops Design/Garnstudio tekniken, inklusive hur du lägger upp när du vill sticka en liten rundstickad sak, som en mössa.
Vilka är fördelarna?
Nu ska vi se, vad är fördelarna med att använda en (1) sticka jämfört med att fibbla runt med ett plockepinn med fem (5) strumpstickor? Hm. Hm.
Nej, jag skojar bara. I alla fall lite.
De som har lärt sig metoden tenderar att nästan bli religiöst eller fotbollsfanatiskt frälsta. Magic loop-ianer.
Och det inte bara för att rundstickan sitter där den sitter, och inte slinker iväg på strumpstickors vis.
Rundstickor gör handgreppen färre och maskorna jämnare.
Du vet de där konstiga, vertikala ränderna som kan växa fram i övergångarna eller skarvarna när du stickar på strumpstickor? Dem undkommer du med magic loop. Eller, du får åtminstone bara två, tills du har lärt dig att spänna garnet bättre.
Dessutom behöver du inte hålla reda på de där strump-märkliga "sticka nu på sticka nr 1 och 4". Du kan istället tänka: "Är det här ovansidan eller undersidan av foten?" Tillämpa logik istället för att bolla med imaginära sticknummer? Jag röstar på det förra!
Och sedan, vilket nästan är den absolut främsta fördelen: Du kan sticka två eller tre prylar parallellt, på samma gång. Det vill säga två strumpor, två vantar, två ärmar, tre Barbie-klänningar.
Då kan du vara hyfsat säker på att du ökar på samma varv på båda två, och att du randar rätt och så vidare. Du får helt enkelt två kolijoxer som ser ganska likadana ut. Och som blir färdiga samtidigt.
Du behöver inte utstå den där plågsamma insikten om att du måste mäkta med att sticka en likadan strumpa till när du är klar med den första. Hur många udda strumpor ligger inte och gråter i sin ensamhet i stickkorgarna?
Visst, du måste hålla reda på hela två stickor, men det råkar vara min favoritmetod. Den kanske skulle slå igenom om den hade ett läckert namn? "De övernaturliga snoddarna"?
Och jaja, om du har två uppsättningar strumpstickor kan du också sticka två strumpor eller vantar på en gång. Åtminstone nästan, eftersom du måste växla mellan stickningarna.
Men hallå, hur stickar jag två strumpor eller vantar samtidigt?
Ah, det är lika lätt som att sticka en (1) mojäng. Fast du använder två separata nystan.
Och först måste du lägga upp för just magic loop, och det är lite knepigare än vanligt. Lite.
Lägga upp för magic loop-stickning
Pysselpandan har en finfin foto-genomgång över hur du lägger upp för stickning med magic loop. Såväl stickning av en pryl, två plagg med liten omkrets och till två strumpor som stickas från tån och upp.
Knit Purl Hunter demonstrerar i video en metod, där du börjar med hälften av maskorna du vill ha.
Två på samma gång, stickningen
Och själva stickningen, då?
Här är en demonstration på hur du stickar två strumpor på samma gång med hjälp av magic loop:
Och här ser du hur du stickar två strumpor på samma gång med "de övernaturliga snoddarna", förlåt: två rundstickor.
Finns det särskilda stickbeskrivningar för magic loop?
Det finns visserligen stickbeskrivningar som uttryckligen är skrivna för att stickas med den här metoden, som Järbo garnstå upp-sockor med magic loop-teknik.
Men allt som du kan sticka på strumpstickor kan du också sticka med magic loop. Du behöver inga särskilda stickmönster när du väl har lärt dig tekniken, utan kan kika på vilka strump- och vant-beskrivningar du vill. Glöm bara det där med "sticka nr 2 och 3".
Och jo, du kan också använda "de övernaturliga snoddarna" till vilka stickbeskrivningar du vill.
Hej!
Enligt beskrivning, stod det att Magic loop uppkom först år 2002 men jag har kört med det sen jag var 9 år, broder min tog cykel stavarna, sågade och filade tills vi alla hade stickor och tanken med magic loop tog han av mor som stickade småsaker men han gick och hämtade en tunn plaströr som passar till alla storlekar. Han var väldigt fiffig av sig. Nu finns sådana på marknaden och finns inte den storleken ni behöver gör som broder min och köp en plast tunn rör som passar till alla storlekar på stickorna.
Tack för underbar sida och noga besksrivning.
M.v.h
Laila
Anna har återvunnit garn sedan hon var en mycket liten besserwisser. Hon tycker att det snajdigaste med stickning och virkning — förutom att det ger håriga handflator — är den myckna matten.