Patentstickning eller brioche: Lär dig sticka helpatent, halvpatent och falsk patent (alpstickning)

Sugen på fluffig, elastisk patentstickning? Här får du lära dig flera metoder att sticka helpatent, halvpatent och falsk patent. Och jo, det finns ännu fler sätt att sticka dem, men någonstans måste du börja, eller hur? (Och jo, stickmönstret kallas ofta brioche på engelska eller nysvensk stickiska.)

Patentstickning: Lär dig sticka hel, halv och falsk patentstickning

Patentstickning! Den ljuvliga metoden att få supertöjiga, tjocka halsdukar, tubsockor, benvärmare, tröjor, mössor... Och ja, stickstilen är faktiskt enkel när du väl har fått kläm på den.

(Och för dig som har lärt dig att sticka via engelsktalande Youtube-rullar: patentstickning med patentlyft kallas ofta för det franskklingande "brioche". Det gäller särskilt helpatentstickning i två färger.)

Som jag konstaterar vid mönstren i nätpatent handlar patentstickning om att lämna maskor ostickade på varje varv (helpatent) eller vartannat varv (halvpatent).

Och du gör det antingen genom att göra "patentlyftet" med omslag, eller genom att sticka en maska i maskan på varvet under nästa maska. Båda metoderna är lätta. Det är en viss utseendeskillnad mellan dem, men den är minimal. Patent med omslag ger en något, något ribbigare ribbeffekt.

Eftersom du lämnar maskor ostickade växer det stickade fram långsammare än vid till exempel slätstickning, men å andra sidan får du ett tjockare, härligare tyg.

Och falsk patent, då? Ja, just versionen alpstickning är inte alls någon patentstickning, för där stickar du varje maska på varje varv. Den är lätt och fluffig, och inte lika elastisk och tjock som patentstickning.

Nog jiddrat. Här kommer nu instruktioner i pladder, bild och video. Mys med maskorna!

Du kommer att lära dig:

  • patentstickning (helpatent) med omslag

  • patent med enbart räta maskor

  • halvpatentstickning med omslag

  • halvpatent genom att sticka i maskan under

  • falsk patentstickning (alpstickning).

Exempel-provlapparna är stickade i fram och tillbaka-stickning, alltså inte rundstickning, och i återvunnet ullgarn.

Patentstickning (helpatent) med omslag

Patentstickning med omslag och 'patentlyft', alltså att lyfta en maska avigt med omslag.

Den klassiska patentstickningen! Det klassiska patentlyftet! Bas-brioche? Ja, här ska lyftas maskor med omslag. Omslag betyder i det här fallet inte något knepigare än att du lägger garnet över stickan. Buslätt.

Maskantalet ska vara jämnt, alltså delbart med två. Och så behöver du två kantmaskor. Som du till exempel kan sticka genom att sticka första och sista maskan rät på varje varv.

Varv 1, uppstartsvarvet: kantmaska, * sticka 1 rät maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

Övriga varv: kantmaska, * sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

Så vad betyder nu allt detta? Jo, det där "1 omslag, lyft 1 maska avigt" är egentligen ett och samma handgrepp. Även om det är skrivet som två separata maskor.

Du lägger garnet på framsidan av högerstickan, underifrån och upp. Sedan kör du in högerstickan i nästa maska som om du skulle sticka den avigt. Men det gör du inte; du bara lyfter över den. Omslaget som du gjorde vill nu lägga sig över den lyfta maskan. Det får den gärna göra, eftersom det är meningen.

Och "sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska"? Om du tittar på maskorna på vänster sticka — på varv två och alla följande varv — ser du att det finns maskor som gosar två och två. Det är de där maskorna som du lyfte på föregående varv, plus omslaget. Och de har det väldigt pussenussigt tillsammans. Det vore oartigt att skilja dem åt, så sticka ihop dem till en enda rät maska.

Patentstickning med omslag och lyfta maskor, helpatent.

Här är det klassiska patentandet på video, dock utan kantmaskor. Principen är dock densamma, och du gör som du vill.

Patent med enbart räta maskor

Sticka patentstickning med enbart räta maskor.

Bara räta maskor! Kan det bli lättare? Knappast. Som med annan helpatent ser den här patentstickningen likadan ut på rätsidan och avigsidan, så den passar utmärkt till halsdukar.

Jag brukar alltid sticka kantmaskor, till exempel första och sista maskan rät, men det behöver du inte göra om du inte nödvändigtvis vill. Din stickning, dina val.

Okej. Lägg upp ett jämnt antal maskor, alltså ett antal som är delbart med två.

Första varvet: kantmaska, räta maskor, kantmaska.

Övriga varv: kantmaska, * sticka 1 rät maska, sticka 1 rät maska i maskan under *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

Vad är nu det där "maska i maskan under", förutom en tungvrickare? Jo, istället för att sticka nästa maska säger du "Pilutta!" och kör in stickan i maskan som sitter *nedanför* maskan du borde sticka. Alltså under det aviga taket. Fiska upp garnet och gör en vanlig rät maska.

Vad händer med maskan du egentligen borde ha stickat? Den repar upp sig, och lägger sig som en garnremsa bakom maskan du just har stickat.

Patentstickning med enbart räta maskor - sticka i maskan under.

Här är en film från Garnstudio/Drops design som demonstrerar handgreppen:

Halvpatent med omslag

Halvpatentstickning genom att göra omslag och lyfta maska avigt.

Dags att få rätsida (och avigsida) på halvpatenten! Eftersom patentstickningen är "halv" ska du bara göra patentlyftet på vartannat varv. Och på vartannat varv stickar du istället varje maska. Eller nästan; vissa maskor stickar du ihop.

Här är de två varven som du behöver bemästra, skrivet för ett jämnt maskantal med kantmaskor.

Varv 1 (avigsidan): kantmaska, * sticka 1 rät maska, 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan) *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

Varv 2 (rätsidan): kantmaska, * sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska, 1 avig maska *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

I patentstickning är det där "1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan)" en och samma rörelse. Du för garnet under och upp över högerstickan så att garnet lägger sig på framsidan av stickan. Sedan attackerar du nästa maska på vänsterstickan som om du skulle sticka den avigt, och låter den glida över till högerstickan, bredvid omslaget. När du sedan stickar nästa maska lägger sig omslaget, alldeles av sig själv, ovanpå den maska du lyfte. Det är precis så det ska vara.

Och på rätsidan, då? Ja, där ska du "sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska". Om du kikar på maskorna på vänsterstickan ser du att det finns vissa maskor som hänger ihop två och två. BFF, Best Friends Forever, liksom. Det vore dumt att försöka bryta upp en så god vänskap, så du betraktar de två som en och samma maska. Sticka ihop dem till en enda rät maska.

Så här stickar du halvpatentstickning.

Häng med i denna film från Knitaholics:


A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S


Halvpatent genom att sticka i maskan under

Halvpatentstickning, rätsida och avigsida.

Halvpatentstickning har en rätsida och en avigsida, och båda är snygga på sitt eget sätt.

Om du är van vid att sticka helpatent med lyfta maskor och omslag kan det faktiskt vara enklare att sticka den här sortens halvpatent. Alltså genom att sticka i maskan under (som i under den maska du egentligen skulle ha stickat). Varför? Jo, om du är van vid att göra "patentlyftet" kan det hända att du glömmer bort att sticka de aviga maskorna.

Hur som helst, nu kör vi. Den här stickningen består av två olika varv som du upprepar.

Lägg upp ett jämnt antal maskor, inklusive två kantmaskor.

Varv 1 (avigsidan): kantmaska, räta maskor, kantmaska.

Varv 2 (rätsidan): kantmaska, * sticka en avig maska, sticka en rät maska i maskan under *, upprepa *-* fram till sista maskan, kantmaska.

Och vad är nu "i maskan under"? Istället för att sticka nästa maska kör du in högerstickan i maskhålet som är nedanför maskan på stickan. Det är buslätt att träffa rätt, eftersom maskhålet har en liten avigmaske-hatt på sig. Tjoffa in stickan i hålet och forma en rät maska. Maskan du kunde ha stickat istället repar upp sig och lägger sig bakom maskan.

Patentstickning, sticka i maskan under.

Här är en video från Sandnes garn som visar hur du stickar de två varven. Eftersom den är på norska heter avig "vrang". Och i filmen används räta kantmaskor. Plus att maskantalet är udda, så den sista maskan före kantmaskan är avig. Annars är det detsamma.

Falsk patentstickning (alpstickning)

Så här stickar du falsk patentstickning, alpstickning.

Fusk, fusk, fusk! Den falska patenten är inte alls någon patent. Och den finns i många varianter. Just den här kallas också för alpstickning. Det är en fluffig resårvariant där den räta och den aviga maskan omges av maskor i rätstickning.

Maskantalet ska vara delbart med fyra. Om du vill sticka kantmaskor, lägg till ytterligare två maskor.

Mönstret består av två varv som du upprepar stickningen igenom. Så här stickar du, innanför eventuella kantmaskor:

Varv 1: * Sticka 3 räta maskor, 1 avig maska. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 2: Förskjut mönstret ett snäpp. Det vill säga: * Sticka 2 räta maskor, 1 avig maska, 1 rät maska. * Upprepa *-* varvet ut.

Ja, det var tre varianter av patentstickning, två äkta, och en falsk. Vilken ska du göra till nästa stickprojekt?


Spara genomgången av patentstickning till senare:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!