Räkna om stickbeskrivningar/virkbeskrivningar: Hur då?

av Sarah
(Goteborg)

Tack för en toppenbra blogg! Kul, inspirerande till max och nyttig.

Du skriver 'Så jag räknar alltid om färdiga beskrivningar.'

HUR DÅ? undrar jag.

Som just har hittat ett underbart (tycker jag) garn som jag vill använda till en befintlig beskrivning.

Men inget stämmer såklart...

Så, hur gör jag för att räkna om?

Sarah

Grundkursen i konsten att räkna om virk- och stickbeskrivningar...

"Billigt garn"-Anna tycker att det är så upphetsande att räkna om stickbeskrivningar och virkbeskrivningar att hon bluddrar på utan hejd. Och bjussar på Excel-ark.

Tack för vänligheterna!

Du kanske inte brer på lika mycket beröm när jag väl har försökt att förklara *principen* bakom den ädla konsten att piska skiten ur en färdig stick- eller virkbeskrivning så att den passar just din masktäthet.

Tidigare har jag förvirrat stackars stickare genom att tjata om "maskfaktorn". Det gick inte hem. Eller jo, det gjorde det: hos personer som inte stickar eller virkar men som smeker siffror till vardags, som datanördar, gamers och hemmasnickare. 

Så, princip 2.0 (samma skit, annat namn) är denna: Tänk centimeter!

Om du vet hur många cm du behöver mickla fram på bredden och höjden och sniskan kan du — med hjälp av ditt masktäthetsprov — räkna ut hur många maskor och varv du behöver.

Det är det allt handlar om: att skapa stycken som har rätt proportioner. Inte för långa. Inte för breda. Inte för mycket eller lite sneda.

Se till att mönsterdelarna får rätt proportioner.


Så länge det gäller att skapa något med samma dimensioner kan du alltså räkna om vilken stick- och virkbeskrivning som helst. Däremot är det inte möjligt att räkna om en... virkad duk till en stickad duk som ser likadan ut, för då handlar det om en annan sorts utseende.

Och hur får du fram centimeterna? Genom att använda masktätheten i beskrivningen för att räkna ut måtten. (Och glöm inte att tjuvkika på beskrivningens eventuella diagram; i garnens hårda skola räknas det inte som fusk utan som smart studieteknik.)

Så du kommer att få lära dig att:
  • 1. Räkna om ett rektangulärt stycke (enklast).
  • 2. Räkna om en enkel ärm.
  • 3. Räkna med "maskfaktorn", inklusive använda ett färdigt Excel-ark som räknar åt dig.

1. Räkna om ett rektangulärt stycke (enklast)

Säg att du ska sticka (eller virka) en rektangel. Jaja, jag vet. Du ska inte alls göra en rektangel. Varför skulle du vilja virka en rektangel? Löser det finanskrisen eller klimathotet? Nej! 

Men det är ett enkelt sätt att förklara tänket. (Ärmar, halsringningar och mönsterrapporter lyder under samma lagar.)

Så, du har en beskrivning till garnet FancyPancy där det står att stickfastheten som används i mönstret är 23 m x 30 v slätstickning = 10 cm. (Eller 2,3 m x 3 v = 1 cm.)

Och själva receptet är skrivet som följer: lägg upp 69 maskor och sticka slätstickning i 50 varv. Maska av.

Nå, du ska absolut skapa en likadan rektangel. (Kom igen, låtsas då! Det är för en god sak...) Men du tänker använda garnet Recycle This! Och så vill du sticka i moss-stickning, för du är liksom ingen sådan där slätstickare (spela med...). Efter att ha gjort en bauta-provlapp och mätt noga räknar du ut att din masktäthet är 20 m x 26 v mosstickning = 10 cm. (Eller 2 m x 2,6 v = 1 cm.)

Hur göra denna FancyPancy-rektangel till en Recycle This!-dito? Tänk centimeter!

Om rektangeln i originalet är 69 maskor betyder det att den är (dela antalet originalmaskor med original-masktätheten) 69 / 2,3 = 30 cm bred. Och så är den 50 varv, eller 50/3 = 16,666... ja, det går att avrunda till 17 cm.

Omvandla nu centimeterna till *dina* maskor med hjälp av *din* masktäthet:

30 cm gånger 2 m/cm ger... 60 maskor. 17 cm gånger 2,6 v/cm ger 44,2 varv... ja, det går att avrunda till 44 varv.

Så din omräknade beskrivning lyder: lägg upp 60 maskor och sticka mosstickning i 44 varv.

Gå via måtten för att räkna ut din stickbeskrivning


Och om någon listar ut att stickade FancyPancy-rektanglar verkligen *är* det som kan sätta stopp för den globala uppvärmningen, plus varenda väpnad konflikt i världen, kan även du nu stolt hävda: "Hörru, den kan jag sticka i vilken masktäthet och med vilket garn som helst!"

2. Räkna om en enkel ärm

En rektangel är inte så krånglig. En ärm är något knepigare, eftersom den dessutom innehåller sneda linjer, och ibland rundade också.

I det här fallet kör vi den enklast möjliga ärmformen, en sådan som går till nedhasade axlar, och som dessutom saknar ärmmudd. Måtten gäller en babytröja.

Okej, då kör vi. I originalbeskrivningen är masktätheten 16 m x 20 v = 10 cm, alltså 1,6 m x 2 v = 1 cm.

Och beskrivningen för ärmen lyder helt enkelt: "Lägg upp 24 m och sticka slätstickning. Öka 1 m i var sida vart 4:e varv 6 ggr. Sticka tills ärmen mäter 12,5 cm. Avmaska löst."

Okej. Tänk centimeter. Du behöver veta hur många centimeter ärmen är i början, i slutet och hur många varv det behövs för att ärmen ska få rätt längd. Annars kan du inte räkna ut på vilka varv du ska öka.

I början av ärmen är den 24/1,6 = 15 cm bred. I slutet av ärmen har du ökat sammanlagt 2x6 = 12 m, så den är 24+12 = 36 m. 36/1,6 = 22,5 cm.

Då har du dimensionerna färdiga för ärmen:

Räkna ut måtten för ärmen i stickbeskrivningen

I din tappning vill du sticka babytröjan i ett tunnare garn, så att bebisen inte fastnar med fingarna. Din masktäthet är istället 24 m x 32 v = 10 cm, eller 2,4 m x 3,2 v = 1 cm.

Då måste du lägga upp 15x2,4 = 36 m. Ärmen kommer att vara 12,5x3,2 = 40 varv lång, och vara 22,5x2,4 = 54 maskor i slutet.

Räkna om måtten till maskor för ärmen

Så långt allt väl. Men när och var ska du göra ärmökningarna?

Då ska vi se: Du behöver öka 54-36 = 18 maskor. Eftersom du ökar i par, 1 m i var sida, behöver du sticka 18/2 = 9 ökningsvarv.

Då behöver du dela in ärmen i 9+1 = 10 partier, eftersom du inte vill öka precis när det är dags att maska av. Det vore ju att göra de extra maskorna till maskmat.

Dela 40 varv på 10. Tänka sig, det blir precis 4! Du ska alltså öka vart fjärde varv även med din nya masktäthet, fast 9 gånger. Och sedan sticka 4 varv till, tills du har 40 varv och ärmen mäter 12,5 cm.

3. Räkna med "maskfaktorn", inklusive använda ett färdigt Excel-ark

Du som är hemma på algebra funderar nog säkert: "Är det inte onödigt att gå via centimeterna?" Och jo, det var en pedagogisk omväg. Du kan förstås räkna om antalet maskor och varv direkt, genom att fokusera på skillnaden.

För att göra det superlätt har jag knåpat ihop ett kalkylblad. För att fylla i det, gör en kopia i Google Drive, eller hämta hem som Excel-ark.

Använd ett kalkylblad för att räkna om din stickbeskrivning och masktäthet

Men det går lika bra att göra det för hand. Alltså med miniräknare.

Om originalbeskrivningen till exempel har en angiven masktäthet om 20 m x 30 v = 10 cm, och du med ditt billiga garn har en masktäthet om 26 m x 34 v = 10 cm gör du så här:
 
1. Räkna ut maskfaktorn. Varje maska i beskrivningen motsvarar 1,3 av dina maskor (26/20=1,3). Alltså dina maskor per 10 cm delat med beskrivningens maskor per 10 cm.
 
2. Räkna ut varvfaktorn. Varje varv i beskrivningen motsvarar 1,133 av dina maskor (34/30=1.13333...). Alltså dina varv per 10 cm delat med beskrivningens maskor per 10 cm.
 
3. Räkna om de stora svepen — bröstvidd, ärmbredd, ärmlängd... — till dina nuffror. Om det i originalbeskrivningen står att du ska lägga upp 92 maskor behöver du lägga upp 92x1,3 m = 119,6 m. (Alltså beskrivningens antal maskor multiplicerat med din maskfaktor).
 
Vilket ju inte går, så du avrundar det till närmaste hela tal (eller jämna eller udda tal, beroende på vilket mönster du stickar i) = 120 m.
 
4. Räkna om de små, pilliga måtten. Om det till exempel står att du ska maska av 4, 2, 2 maskor i var sida för ärmhål, får du tänka lite annorlunda. Du ska ta hänsyn till att både maskor och varv är skiljer sig åt.
 
En avmaskning på först 4 sedan 2 och 2 igen sker över 6 varv, eftersom du maskar av på vartannat varv. Du ska alltså maska av på 6x1,133 varv=6,798 varv. Ungefär 7 varv, vilket inte fungerar. Du maskar ju av på vartannat varv. Säg 8 varv istället. Och då är det 4 avmaskningsvarv.
 
Du ska maska av totalt (4+2+2)x1,3 m=10,4, avrundat till 10 maskor på de varven, och du vill fördela dem ungefär på samma sätt för att inte få ett knökigt Quasimodo-ärmhål.
 
Avmaska då först 5 m (hälften först, precis som i originalet). Sedan 5 m till på de 3 andra avmaskningsvarven. Säg 2, 2, 1 på dem.
 
Då blir alltså en 4, 2, 2-avmaskning omräknad till 5, 2, 2, 1.

Kommentarer till Räkna om stickbeskrivningar/virkbeskrivningar: Hur då?

Klicka här för att kommentera

Men hallå! NEW
av: Gunnel

Vilken smart sida!! Tack du! :)

TACK NEW
av: Bitte

Världsbäst! Tack tack tack xx

Tusen tack! NEW
av: Ida

Du räddade mig! Höll på bli skogstokig för att jag inte hittade någon vettig förklaring till dessa uträkningar. Men tack vare dig och din blogg fattar jag nu hur man gör! Tack Anna! =)

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...