Vill du virka och sticka pannband med perfekt passform? Då finns det två snabba, enkla ribbmönster som du kan prova. Låt dina restgarner värma dina öron med dessa två gratis beskrivningar.
Pannband är en sådan genial accessoar. Det lyfter frisyren medan den fullvarma mössan sabbar den. Och när kylan smågnager på dina utstickande delar värmer den alldeles lagom.
Det är en stickning eller virkning (eller ett "sticke" och "virke", som det heter i vissa delar av landet) som du kan ta med dig överallt, eftersom det får plats i fickan.
Dessutom är det ett projekt som är perfekt för att lyfta fram snygga restgarner! Ju mer uppseendeväckande, desto bättre. Tänk färg och must, kraft och rörelse! Utan att för den skull bryta mot den goda smakens regler.
Om du vill ha ett värmande pannband satsar du på ull eller en ullblandning. Om du är ute efter ett mer piffigt hårband är det bättre med en bomull/akryl-blandning. Lite stickstuds behöver du i garnet, även om ribbmönstret gör pannbandet elastiskt. Det stickade är mer elastiskt än det virkade, men båda har bra schvung.
Exempel-pannbanden är gjorda av återvunnet lammullsgarn.
Vad är då så speciellt med de här ribbmönstrena? Jo, du virkar eller stickar pannbandet som en lång remsa som du syr ihop i kortändarna, och dessa mönster är ribbade på tvären, till skillnad från resårstickning och reliefvirkning.
Båda pannbanden är busenkla. För det stickade pannbandet behöver du endast kunna behärska aviga och räta maskor, plus lyfta maskor om du vill. För det virkade pannbandet behöver du kunna luftmaskor, fasta maskor plus konsten att virka i båda maskbågarna respektive endast den ena. (Närmare bestämt den bakre maskbågen.)
Okej? Bra, då kör vi. Håll i hatten! Förlåt, pannbandet.
Välj ett garn du gillar och en virknål som du tycker passar till.
Lägg upp så många luftmaskor du behöver för cirka 5 till 7 centimeters bredd. Det är inte så knussligt. Det färdiga pannbandet kommer att bli något smalare när det tänjs ut runt ditt huvud.
Varv 1: Virka fasta maskor med start i den andra maskan från virknålen.
Övriga varv: Vänd och virka 1 luftmaska. Virka en fastmaska genom båda maskbågarna i den första maskan. Resten av varvet virkar du fasta maskor i endast bakre maskbågen.
Virka tills pannbandet passar lagom hårt eller löst runt ditt huvud. Ja, du måste testa på ditt eget huvud. Sy ihop pannbandet i kortändarna och fäst garnslamsorna. Självklart kan du virka ihop kortändarna istället för att sy ihop dem. Det är du som bossar över din virkning.
Välj ett garn du gillar och testa genom provlappar vilka stickor som passar bäst. Och jo, du kan göra provpannband istället för provlappar.
Lägg upp så många maskor du behöver för cirka 5 till 7 centimeters bredd. Konsultera din provlapp för att få reda på det exakta maskantalet. Eller chansa. Det är inte så petigt. Det färdiga pannbandet kommer att tänjas ut runt ditt huvud.
Pannbandet får sitt ribbmönster genom två varv slätstickning, två varv omvänd slätstickning:
Varv 1: räta maskor.
Varv 2: aviga maskor.
Varv 3: aviga maskor.
Varv 4: räta maskor.
Upprepa de fyra varven; du märker strax hur varven hänger ihop och kan nöja dig med att räkna aviga "räfflor".
För att få en kedjekant på pannbandet behöver du dessutom en särskild sorts kantmaskor. Tsk, stickning ska alltid göra sig märkvärdig!
Nåja, kantmaskorna går till som följer: Sticka den sista maskan på varvet rät (oavsett hur maskorna ser ut i övrigt). Och lyft den första maskan på varje varv avigt. Alltså som om du skulle sticka den avigt. Fast du lyfter den.
Sticka tills pannbandet passar lagom hårt eller löst runt ditt huvud. Använd skallen och prova dig fram. Maska av och sy ihop pannbandet i kortändarna och fäst trådarna.
Men! Ska inte pannbanden våtspännas, precis som allt annat stickat och virkat?
Jo, självklart. Tvätta pannbandet i milt handtvättmedel och dra det lätt i ribbriktningen. Dutta av den värsta fukten på en frottéhandduk och lägg ut för att torka. Det går finfint att lägga pannbandet på ett element; det är så litet att det inte hinner dras ut medan det torkar. Du ska inte nåla upp eller tänja ut ribbstickade eller ribbvirkade verk, för då sabbar du resåreffekten.
Gör samma sak, alltså sträckning i fuktigt tillstånd, varje gång efter att du har tvättat pannbanden.
Vanliga hårband (som jag bär dagligen) brukar jag tvätta lika ofta som jag tvättar håret, men pannband kan du tvätta med samma frekvens som du tvättar mössor, eller så fort det känns som att de har tappat formen lite.
Är du ute efter en annan modell att sticka och virka? Här finns tips om fler gratisbeskrivningar till pannband och hårband.