Slätstickat jämnt utan randeffekt

av Anna
(Hallsberg)

Har du tips om hur man får slätstickat jämnt, utan randeffekt?

Alltså när man stickar räta på ena sidan och aviga på andra sidan?

Tacksam för svar!

Snabba respektive smarta lösningar för jämnare slätstickning

Vissa maskor ligger ibland så evigt avigt från det vi vill åstadkomma, konstaterar "Billigt garn"-Anna.

Hm. Du menar förmodligen de där vågräta ränderna i slätstickning, där vartannat varv är en gnutta högre. Eller hur? Det är den klassiska, ojämna slätstickningen. Fast jämnt ojämnt. Liksom.

Skillnaden brukar inte vara enorm, bara tillräckligt för att göra ett ogynnsamt intryck.

Det finns många sätt att råda bot på ojämn slätstickning. Vissa går snabbt, vissa tar lite tid och tålamod, de flesta kräver provlappande.

Vilken metod som fungerar bäst hänger lite på om du nöjer dig med att fixa enbart slätstickning, eller om du också vill råda bot på ojämn flätstickning eller andra strukturmönster med räta och aviga maskor. Och så beror det på vem du är.

Har du navel? Alltså, är du människa? Eller maskin?

Om du är robot — det är helt okej; jag har inga fördomar — bör du gå tillbaka till din tillverkare och be om att få bli återställd till fabriksinställningarna. Det har uppenbarligen blivit vajsing på trådspänningen.

Är du däremot av människa född är den "randiga" slätstickningen helt i sin ordning.

Det som skulle vara helnipprigt vore om du lyckades sticka ens två maskor i följd exakt lika stora. Det är inte mänskligt.

Och det är inte ett "nybörjarproblem".

Den person som har stickat i många, många år kan ha passerat det där stadiet när slätstickningen allt som oftast är påtagligt ojämn och randig. Men så plötsligt provar stickaren ett helt nytt garn och ... Pang! Slätstickning med fåror!

Ja, de ojämna varven kan alltså vara garnets fel. Eller förtjänst. Jag dömer inte.

Vad beror "ränderna" i slätstickning på?


Slätstickning i fram och tillbaka-stickning består av ett rätt varv följt av ett avigt varv, och så vidare, så långt du orkar sticka, stjärnstopp.

Slätstickning i rundstickning är däremot bara räta maskor hela vägen, varv efter varv. Då kan du istället få lodräta ränder, "stegar", när du stickar med strumpstickor, magic loop eller två rundstickor.

När slätstickning ser vågrätt randig ut, fast den är enfärgad, beror det på att du stickar räta maskor synbart tajtare än aviga maskor. Eller tvärtom.

Om slätstickningen ser alldeles slät och obubblig ut, beror det på att du har lyckats knirka till de räta och aviga maskorna ungefär lika hårt. Eller löst. Även om en undersökning under lupp skulle avslöja att så inte var fallet.

Inte för att jag har fördomar, men det tycks vara vanligare att vi som stickar i "väst"-stilen har lösare avigmaskor, eftersom vi krånglar till det med garnuppfiskandet.

Den som stickar på "öst"-vis eller i portugisisk stil har det däremot lite knepigare med räta maskor.

Vilka är mest aviga? De aviga eller de räta?


Först behöver du undersöka vilken masksort du stickar lösast. Det kan vara så att dina aviga maskor är hårdare än de räta. Jo, det händer.

Sticka en provlapp i slätstickning. Vartannat varv räta maskor, vartannat varv avigt.

Stanna i provlappsstickandet när du precis har stickat klart ett rätt varv. Varvet under maskorna som sitter på stickan är ett avigt varv. Varvet under det, alltså två varv under det på stickan, är ett rätt varv. Och varvet under det är ett avigt.

Vilka varv är det som sväller ut? De räta eller de aviga?

Går skönhetsfläckarna bort i tvätten?


Du ska aldrig döma stickning direkt på stickorna. Har du tvättat och våtspänt din provlapp?

Om ojämnheterna är små kan det hända att maskorna justerar sig alldeles lagom efter blockning, även om de ser uschliga ut när de är färskstickade.

Då behöver du inte oroa dig, utan kan sticka vidare på samma sätt som du tidigare har gjort.

Snabbaste lösningen: sticka med två olika grova stickor


Den absolut snabbaste lösningen för att fixa "randig" slätstickning är att sticka det lösare varvet med en tunnare sticka. Ja, att du använder två olika stickstorlekar, en för vardera sorts varv.

Om du stickar de räta varven med till exempel en 5 mm-sticka, prova att sticka de aviga (om de är lösare) med en 4,5 mm- eller 4 mm-sticka. Ibland kan du behöva gå ned tre storlekar. Det viktiga är den sticka du stickar med, inte den som maskorna hänger på medan de väntar på att få jobba.

Och om du stickar fram och tillbaka på rundsticka, investera i stickor med utbytbara ändstickor, och skruva fast olika grova ändar på kabeln.

Det finns ett krux med denna kvicka lösning. Och det är att den inte hjälper vid flätmönster och andra mönster där aviga och räta maskor ska samsas på samma varv.

Visst, det kanske är möjligt att ha tolv olika grova strumpstickor vid flätstickning för att den ska bli jämn. Men det är inte särskilt praktiskt. Framför allt inte när du stickar på bussen.

Sticka med grövre eller tunnare stickor


Ibland är det så enkelt att slätstickningen blir ojämn för att du stickar med mindre optimal masktäthet.

Det kan hända när du går från ett garn med stickstuds, som ullgarn, till ett stumt och oelastiskt garn, som ren bomull.

Prova att gå ned en storlek på båda stickorna. Eller att gå upp en storlek. Eller två. Det är mycket möjligt att maskorna blir betydligt jämnare, och att du ändå får precis samma masktäthet på bredden som i din beskrivning.

Om din slätstickning blir snyggare, men får en annan masktäthet, kör på det snyggaste och räkna om beskrivningen.

Träna på aviga maskor


Nu vill jag inte låta präktig och vuxen, på något vis. Men en av anledningarna till att just aviga maskor gärna blir lösare beror på att vi "väst-stickare" undviker dem till varje pris.

Därför är vi också lite otränade.

Ett förbannat effektivt sätt att sticka jämnare slätstickning är därför att nöta in avigmaskor stenhårt i fingrarna.

Prova att till exempel sticka en rätstickad provlapp i enbart aviga maskor.

Jo, om du stickar båda varven avigt blir det lika mycket rätstickning som när du stickar varje varv rätt.

Studera noga vad det är dina händer gör. Du kan ändra trådspänningen och omkretsen på dina maskor, bara genom att tänka igenom och finjustera dina rörelser.

Kan du slappna av mer när du stickar? Hur ser dina absolut lösaste maskor ut?

Hur hårt kan du sticka, om du saftar i ända från tårna? Behöver du spänna åt garnet mer när du stickar aviga maskor? Kan du hålla garnet på ett annat sätt vid aviga varv, snirkla in det mellan fler fingrar?

Provlappa, provlappa, provlappa.

En hel stickning är ett maraton, provlapparna är löprundorna och styrketräningspassen du kör före loppet.

Sticka baklänges, utan avigmaskorna


Även den som stickar slätstickning fram och tillbaka istället för runt kan smita ifrån avigmaskandet helt och hållet.

Hur då? Jo, genom att växla mellan stickning från höger till vänster och stickning från vänster till höger. Så istället för att vända stickningen vänder du stickhåll. Från högerhänta rätmaskor till vänsterhänta.

Här är en demonstration:


Sticka de aviga maskorna mindre avigt


Är du en erfaren stickare som ändå råkar få ojämna maskor vid slätstickning eller resårstickning, bara för att garnet trilskas? Då är det svårt att träna om handgreppet eftersom muskelminnet sitter där det sitter.

Prova istället ett annorlunda sätt att maska genom att plocka det bästa från två världar: väst-stickningens räta maskor med öst-stickningens aviga maskor.

I vanlig västinfluerad stickning hamnar garnet ovanför maskan du ska sticka, och du får använda underligt flaxande åtbörder för att forma den aviga maskan.

Sticka avig maska


I östinfluerad stickning lägger du garnet under stickan och föser bara in det för att få till en avig maska. Lätt som en plätt!

Avigmaska


Ah, det måste vara något lurt med att det är så enkelt, inte sant? Och det är det. Du har nämligen vridit maskan åt ett annat håll.

Ett problem är att väst och öst är olika riktningar. Alltså även när det gäller maskorna.

I väst-stickning sitter maskorna så här på stickan (om du kikar ovanifrån):

\\\\\\

Men de öst-aviga maskorna är vridna i förhållande till de väst-räta. Om du skulle sticka två maskor väst-rätt och två maskor öst-avigt skulle maskorna hamna så här på stickan:

\\//\\//\\

För att du inte ska få vridna maskor måste du alltså kolla noga och se till att sticka i den maskbåge som sticker fram längst till höger på vänsterstickan, oavsett om det är den främre eller den bakre maskbågen.

Den här stickstilen kallas "combined knitting", "combination knitting" eller kombinationsstickning. Och här är en demonstration i slätstickning:





Kommentarer till Slätstickat jämnt utan randeffekt

Klicka här för att kommentera

Öst och väst i rundstickat då då..?
av: Anonym

Se där, man lär sig alltid nåt nytt! Hade ingen aning om väst och öst i maskor.

Jag stickar sånt där kombinerat då, tydligen.

Få se om jag kan förklara vad jag vill:

Jag vill rundsticka slätstickning, räta sidan ut.

Men som jag hittills stickat blir maskorna felvända, de lägger sig som de aviga i öststickning. Var det väl?

Alltså det högra benet hamnar framför stickan.
Vilket gör det tyngre att sticka, mina leder klarar inte det längre.

Provade dra igenom garnet på andra hållet, alltså samma skillnad som öst resp. väst i avigt. Då lägger sig maskorna åt rätt håll, men istället blir det krångligare att dra garnet genom maskan, så det fungerar inte heller.

Har också provat sticka bara aviga (alltså insidan utåt), men det blir samma problem där.

Fattar inte. Hur ska jag göra?

Eller är jag dömd att sy sömmar resten av mitt liv..?

Dubbelt vridna maskor i rundstickning?
av: "Billigt garn"-Anna

Å, Anonym, vad jag skulle vilja se dig sticka!

Inte bara för att jag älskar att se andra sticka, utan för att kunna hjälpa dig bättre. Kan du skicka en bild på hur dina stickade maskor ser ut?

Det finns inga fel i stickning, men om det är överjävligt krångligt att sticka enbart räta maskor i rundstickning är något ... mindre optimalt.

Om du utan problem klarar slätstickning i fram och tillbaka-stickning låter det som att du vrider maskorna på ena varvet, och sedan vrider dem rätt på det andra.

Men hur gör du då när du stickar vanlig rätstickning fram och tillbaka, utan att maskorna förvandlas till 8:or?

Oavsett hur du gör: Gör på samma sätt när du stickar räta maskor i rundstickning.

I övrigt finns det två sätt att vrida maskor rätt. Eller fel. Eller snarare på det sätt du vill vrida dem. Oavsett stickstil.

Det ena sättet är att sticka i antingen den främre eller den bakre maskbågen på nästa maska. Om maskan inte blir som du vill: sticka i den andra maskbågen.

Det andra hänger på hur du lägger garnet över stickan när du formar en ny maska. Lägger du garnet medurs eller moturs? Om maskan inte blir som du vill: svep garnet åt andra hållet.

Titta på hur Garnadiset stickar en version av vriden resår — med flit, alltså — genom att göra räta maskor med underslag på ena varvet, och omslag på andra varvet. Och samtidigt de enklare avigmaskorna. Alltså öst-avigt.

Bättre förklarat nu? NEW
av: Anonym

(Jisses! Sitter och småfnittrar av misstro - har liksom bara stickat på i 40+ år, inte vet jag hur jag gör :LOL:)


Tack för svar, till att börja med, förstås.
Tyvärr, inga bilder, jag är en teknologisk bakåtsträvare (snyltar på er andra, mao).

Tror jag misslyckades med att göra mig förstådd. Jag stickar inte vridna maskor, utan de är eg. som de ska.

Om du tittar på den sista videon i ditt inlägg, så hittar du mina grepp där:
Jag stickar aviga på precis samma sätt som hon gör Eastern (vid 1.16 min. i videon).
Så vänder man för att sticka räta, och då ligger maskorna /////. Precis som jag vill ha dem. För eftersom jag stickar räta som hon vid 1.50 min. i videon, så är det bara att vagga höger sticka fram och tillbaka för att pinna på, liksom.

Men det blir ju inte så i slät rundstickning.
Utan då ligger maskorna plötsligt \\\\\\.
Och istället för det där lätta vaggandet måste man då föra höger sticka framför vänster sticka över/framför maskans högra ben, för att dra igenom garnet.
Som här, fr.o.m. andra varvet:
https://www.garnstudio.com/video.php?id=44&lang=se

Den lilla "omvägen" + att garnet då flyter på aningen trögare blir alltså för mycket för mina händer.
Fånigt, det är knappt man tror att så lite kan påverka så mycket!
Men så är det. Så jag måste hitta udda lösningar, för att öht kunna fortsätta sticka.

Har provat olika grepp utifrån öst & väst, inkl. egenpåhittade, men varje gång jag löst ett problem har jag skapat ett nytt istället.

Har också provat två rundstickor + två nystan:
- parallella spiraler (ena rät, ena avig)som korsar varann vid "sidosömmarna"
- halva varv med att vända och sno garnet vid varje "sidosöm"
- nåt mer jag inte minns.
Alla blev fula i sidorna, och en del var för krångliga, då kan man lika gärna sy.

Har gett upp för ögonblicket, har inte tid att experimentera mer just nu. Så jag har fogat mig i att snällt sy ihop kommande projekt.
Och det är klart att det går, det med.
Men roligt är det inte ;-)

(Roligt däremot är att ordet jag ska knappa in för att skicka kommentar är crisis :LOL:)

Tack för nu :-)


Ta en extra titt på hur du håvar in garnet NEW
av: "Billigt garn"-Anna

Det är aldrig försent att lära sig något nytt, och det är bland annat därför stickning och virkning är så sköna konster. Det går hela tiden att lära sig något mer, eftersom det helt enkelt inte går att bli fullärd under en normal livslängd. Tjihoo!

Och det där med att pinna på ...

Tja, alla sticktekniker och all sorts maskmanipulation är som cykling. I början är det ovant och bökigt, men du måste ändå sätta dig på sadeln och börja trampa (och trilla en hel del) innan cyklingen blir precis som ... att cykla.

Vad du kan testa senare — på provlappar och provtuber, så klart — är att justera garninfångandet. Om du inte vill träna på att sikta på en annan maskbåge.

(Och hur [gör] du vid rätstickning fram och tillbaka? Då måste ju maskorna hamna "fel"?)

Hur som helst, om du föredrar att sticka dina räta maskor i den bakre maskbågen när de sitter så här på stickan:
////////

Då torde det också vara enklast om de räta maskorna hamnar på samma sätt när du formar dem, inte sant?

Om du gör ett "underslag" istället för ett omslag, det vill säga fångar in garnet genom att pilla stickan under det, sleva upp garnet och sedan in i maskan, lägger sig den nya räta maskan så här:
//////

Men om du gör ett omslag, alltså håvar in garnet genom att lägga (höger)stickan över det och sedan drar in det i maskan, lägger sig de nya maskorna så här på stickan:
\\\\\\\

För att maskorna inte ska bli vridna måste du då sticka dem i främre maskbågen, på väst-vis.

Nu förutsätter jag att du i övrigt stickar i högerhänt väststil, märker jag :) Det vill säga att du stickar från höger till vänster och har garnet i vänster hand, bakom arbetet.


Träna, prova, öva. NEW
av: Anonym

Jo, du har väl rätt, förstås.

"Underslaget" känns vettigast. Det skulle kanske lösa problem med att sticka resår & mosstickning också.

Och jep, du har helt rätt: rätstickning blir fel för mig.
Har inte tänkt på det, använder det så sällan.

Apropå garnet i vänster hand bakom arbetet, så har jag kvar det portugisiska sättet att prova. Sägs vara snällt mot händerna, så kanske det kunde bli räddningen.

Får testa vidare, helt enkelt.

Många tack för tankehjälp :-)




Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...