Stickmönster till herrtröja (bas-diagram) — gör din egen stickbeskrivning

Stickmönster till herrtröja i din design. Gör din egen stickbeskrivning till en herrtröja utifrån ett diagram, och använd vilket garn du vill. Du behöver bara ett masktäthetsprov!

Nu vet du strax hur du enkelt höftar till en vildsint läcker tröja till drömprinsen eller en annan lämplig hanne.

Du kan virka den, sticka den, både sticka och virka den eller göra ärmarna i fleece.

Skapa, garn, skapa!

Detta stickmönster till herrtröja är endast i form av ett diagram, så du behöver sticka eller virka en provlapp och lista ut din masktäthet för att få ut en egen stickbeskrivning.

Först måste du bestämma om du vill sticka herrtröjan nedifrån och upp, eller uppifrån och ned, eller från sida till sida. Sedan måste du multiplicera maskor/centimeter och varv/centimeter med lämpligt mått. Och lägga till kantmaskor där det behövs. En baggis!

Den färdiga tröjan passar honom lika bra som en sweatshirt från affären, även om du inte har lust att flörta fram hans exakta kroppsmått.

Visst, har du möjlighet att faktiskt mäta mannen i fråga blir det mycket roligare, särskilt om han är näck eller en auktoritetsperson ... "Varför mäter du mitt lår när du ska sticka en tröja?"

Men då kan det hända att mottagaren får för sig att du är öppen för så kallad konstruktiv kritik under skaparprocessen: synpunkter på snitt, skärning, färgval, ärmars placering, garns relativa kliighet och sådana där trista detaljer som får dig att svära på att aldrig mer göra minsta muff till någon annan.

Låt dem ha önskemål i förväg och åsikter i efterhand. Stoppa ulltussar i öronen om de bjäbbar medan du håller på. Inget dödar skaparglädjen så effektivt som "värdefull input".

Du skall inga smakdomare ha jämte dig själv.

Slut på predikan och tillbaka till herrtröjan, som du skapar efter diagram och enkel matematik.

Du kan till exempel göra en Metall-Ica (garnkostnad 30 kronor i storlek large, leve återvunnet garn!) ... Eller uppföljaren Metall-Ica 2, som visar min besatthet av grå, strukturmönstrade tröjor. (Någon gång ska jag sticka en storblommig herrtröja.)

Herrtröjor stickade efter stickmönster som är stickdiagram.

Män är relativt okomplicerade varelser. Liksom barn. De har betydligt färre bumpor och gropar i kroppen än kvinnor, och därför passar enkla basmodeller dem bra.

Är du kvinna åt det butchiga hållet klär sådana här herrtröjor även dig (välj small för en medium, medium för en large).

Modellen du ska sätta nålarna i nu är en modifierad lådtröja — den har inte helt nedhasade axlar, utan axelsömmen (om du väljer att ha någon) hamnar lite längre upp.

Linjerna i tröjan är helt raka, även i halsringningen. Det blir inga komplicerade uträkningar, bara jämnt fördelade ökningar och minskningar. För att få ihop din alldeles egen stick- eller virkbeskrivning använder du alltså din masktäthetslapp, måttabellen och en miniräknare, plus dina vilda idéer.

Som sagt, allt du behöver göra är att omvandla centimeter till maskor och varv.

För att få rätt storlek till din hanne kollar du bara i nacken på någon av hans T-shirts och ser om han är en small, medium, large eller större.

Ja, jag sa inte att tröjan skulle passa perfekt, utan *lika bra* som en sweatshirt från affären. Allra bäst är att sno en tröja ur mottagarens garderob och jämföra.

Måtten är halvt lånade från Ellos webbplats (jo, då!), men jag har en liten brasklapp när det gäller själva tröjlängden.

Den "normala" tröjlängden är en ganska kort tröja, en sådan som slutar ungefär vid jeanslinningen, om mannen i fråga bär jeansen lagom hängslappt.

Jag — och mina mottagarmän — föredrar de tröjor som är lite längre, så att mannen får pula upp den lite när han kör ned handen i byxfickan för ett parti fickpingis. Det är måttet "modern" — eftersom den då slutar vid jeanslinningen på killar som bär sina brallor hip-hop-stajl där kallingarna syns.

Då måttar vi!

Bas-stickmönster till herrtröja

Stickmönster till herrtröja, diagram

herrstorlekar/
mått i centimeter

S

M

L

XL

A (halva plaggets bröstvidd)

52,5

55,5

58

60,5

B (nackens bredd)

17,5

17,5

19

19,5

C (axellängd)

14,5

15,5

16

17

D (ärmhålsdjup)

3

3,5

3,5

3,5

E (plaggets längd, "normal")

62

63

65

66

E 2 (plaggets längd, modernare)

69

70,5

72,5

73

F (halsdjup)

10

10

10

11,5

G (ärmhålslängd minus halsdjup)

14

15

16

14,5

H (plaggets längd från ärmhålet, "normal")

31

31,5

32

33

H 2 (plaggets längd från ärmhålet, modernare

38

38,5

39,5

40

I (midjemudd)

7

7

7

7

J (ärmlängd)

50

51

51

52

K (ärmlängd minus mudd)

44

45

45

46

L (ärmmudd)

6

6

6

6

M (halva ärmbredden)

24

25

26

26

N (halva muddbredden vid vrist)

12

12,5

13

13,5

Män har en tendens att vara väldigt, väldigt stora — ungefär så stora som de själva tycker att de är — när du stickar eller virkar till dem.

Ska du återvinna garn för att göra en ny herrtröja får du antingen slakta en monstruös tröja, en långkofta eller en pläd. Eller kombinera flera garnsorter: gör ränder eller mönster, använd olika sorters garn till fram- och bakstycke och ärmar...

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!